PNL îi cere oficial președintelui Camerei, Ludovic Orban, să îi sancționeze pe cei doi parlamentari AUR care l-au evacuat de la prezidiu pe Florin Roman
Deputatul liberal Cristian Băcanu anunță că a depus o sesizare la cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prin care cere sancționarea celor doi parlamentari AUR care l-au evacuat pe Florin Roman de la prezidiu în ședința din 9 septembrie.
Atunci, Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica l-au forțat pe Roman să plece de la prezidiu după ce acesta a confiscat microfonul și a refuzat să îi dea cuvântul președintei Senatului, Anca Dragu.
”Condamn public orice manifestare de natură să știrbească încrederea cetățenilor în instituția Parlamentului. Le solicit unor colegi să înțeleagă că disputele juridice și parlamentare nu se tranșează cu forța mușchilor. Nu în ultimul rând, îmi exprim totala dezamăgire față de lipsa de reacție a parlamentarilor USR PLUS care priveau cu aparentă satisfacție cum cei doi deputați AUR îl „săltau” efectiv pe Florin Roman de la pupitru”, a scris Băcanu pe Facebook.
Citește și:
- Cine sunt Titi ”Patru Mâini” și Antonio Andrușceac, parlamentarii AUR care l-au evacuat de la prezidiu pe liberalul Florin Roman: un fost șef de gară și bodyguard în Londra, membru în galerie, și un fost USR-ist
- VIDEO: PSD și PNL au votat cot la cot pentru a opri votarea moțiunii de cenzură / Florin Roman (PNL) a confiscat microfonul și a refuzat să îi dea cuvântul șefei Senatului. El a fost evacuat de la prezidiu de parlamentarii AUR
Textul integral al sesizării depuse de Cristian Băcanu:
SESIZARE Cu privire la săvârșirea unor abateri foarte grave (în sensul art. 248 din Regulamentul Camerei Deputaților) de către domnii deputați:
- Antonio Andrușceac și
- Ciprian-Titi Stoica,
Sens în care solicit sancționarea acestora pentru motivele expuse în cele ce urmează.
- Precizări cu privire la ședința plenului reunit din 09 septembrie 2021
La data de 09 septembrie 2021, începând cu ora 16.00, a avut loc ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, ședință ce fusese convocată de președinții celor două camere (și nu de BPR) pentru citirea moțiunii de cenzură ce a fost depusă la 03.09.2021 de către un număr de deputați USR PLUS și AUR. Moțiunea a fost înregistrată într-un mod ce prezintă evidente vicii de formă (aspect ce nu face obiectul prezentei sesizări).
Prin Decizia nr. 5 din 09 septembrie 2021, Președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban a hotărât ca „În data de 9 septembrie 2021, între orele 16.00 – 24.00, atribuțiile Președintelui Camerei Deputaților vor fi exercitate de domnul Florin Claudiu Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților.” Prin urmare, domnul Florin Roman a preluat în totalitate atribuțiile Președintelui Camerei Deputaților în ziua și intervalul orar indicate prin Decizia nr. 5 din 09 septembrie 2021.
Potrivit art. 30 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului:
„Lucrările ședințelor comune sunt conduse, alternativ, de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului, asistați de 2 secretari, câte unul de la fiecare Cameră.”
Având în vedere că ședința precedentă a plenului reunit fusese condusă de către doamna Anca Dragu, Președintele Senatului, ședința din 09 septembrie 2021 urma a fi condusă potrivit art. 30 din Regulamentul activităților comune ale Camere Deputaților și Senatului de către Președintele Camerei Deputaților.
Potrivit art. 35 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului:
„Președintele sau vicepreședintele care îl înlocuiește și care conduce dezbaterile veghează la respectarea regulamentului și menținerea ordinii în sala de ședință.”
Prin urmare, coroborând art. 35 din Regulamentul activităților comune cu Decizia nr. 05 din 09 septembrie 2021, ședința plenului reunit urma să fie condusă în mod legal de către domnul Florin Roman. Acest lucru este întărit de întreaga economie a normelor prevăzute de Regulamentul activităților comune, spre exemplu de art. 46 (4), art. 53, art. 66 – norme care fac referire expresă la noțiunea de „președinte de ședință”, mai exact la deputatul care conduce ședința plenului reunit.
Interpretând aceste norme în mod gramatical și teleologic, se observă că intenția avută la momentul redactării Regulamentului este ca ședința plenului reunit să fie condusă fie de către Președintele Camerei al cărui rând este conform art. 30 din Regulament fie de către Vicepreședintele care îl înlocuiește. Cu alte cuvinte, atunci când Președintele Camerei Deputaților are atributul conducerii plenului reunit, plenul poate fi condus fie de către acesta fie de către înlocuitorul său și nu de către Președintele Senatului. Aceasta era situația din 09 septembrie 2021.
Același raționament se desprinde și din prevederile art. 15 alin. (2) din Regulamentul activităților comune, normă care arată că înlocuitorul Președintelui uneia din camere este „desemnat de președintele camerei respective” – formulare care arată că Președintele camerei care avea atributul conducerii plenului reunit desemnează înlocuitorul care va conduce plenul.
- Înlăturarea abuzivă și violentă a domnului Florin Roman de la conducerea plenului reunit
În cadrul ședinței din 09 septembrie 2021, parlamentari ai partidelor USR PLUS și AUR au invocat în mod incorect prevederile art. 15 alin. (2) din Regulamentul activităților comune pentru a solicita ca domnul Florin Roman să nu conducă ședința plenului reunit.
Solicitarea ca domnul Florin Roman să renunțe la conducerea plenului reunit a fost inițial formulată de către domnul deputat Ionuț Moșteanu (USR PLUS).
În urmara solicitării domnului deputat Ionuț Moșteanu, doi deputați ai partidului AUR, respectiv domnul Antonio Andrușceac și domnul Ciprian-Titi Stoica, l-au flancat pe domnul Florin Roman și l-au constrâns să părăsească pupitrul de la care acesta conducea ședința plenului reunit.
Cei doi domni deputați (Ciprian-Titi Stoica și Antonio Andrușceac) l-au bruscat pe domnul Florin Roman în timp ce colegii senatori și deputați de la USR PLUS fie priveau fără nicio reacție (de exemplu doamna Anca Dragu) fie solicitau în mod repetat ca domnul Roman să nu mai conducă ședința conform Regulamentului (domnul Ionuț Moșteanu).
Apreciez că utilizarea forței fizice și a violenței în cadrul Parlamentului României constituie o abatere deosebit de gravă (în sensul art.248 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaților) și că un astfel de comportament reprobabil trebuie sancționat și descurajat, avându-se în vedere impactul puternic pe care acesta îl are asupra societății.
Astfel de fapte antisociale (la limita dreptului penal – a se vedea prevederile art. 193 Cod penal care incriminează lovirea și alte violențe) știrbesc încrederea cetățenilor în instituția Parlamentului României și aduc o gravă vătămare democrației în sine.
În concluzie, văzând toate argumentele de mai sus, apreciez că se impune sancționarea domnilor deputați Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii