PNL Sector 1 a impus o sinecuristă de profesie, apropiată de Dan Rușanu, la șefia unei companii asupra căreia există suspiciuni de cheltuire nejustificată a milioane de euro în mandatul fostului primar Daniel Tudorache
Consiliul de Administrație al Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 SA, societate subordonată Consiliului Local Sector 1, a numit-o, recent, în funcția de director general, pe Carmen Radu, o apropiată a fostului liberal Dan Radu Rușanu. Aceasta a ocupat, de-a lungul timpului, pe criterii politice, mai multe funcții de conducere în posturi unde a încasat salarii foarte mari. Numirea lui Radu a avut loc la propunerea consilierilor locali liberali care și-au împărțit cu PSD sferele de influență în societățile subordonate Consiliului Local Sector 1.
Adunarea Generală a Acționarilor Companiei a decis numirea lui Carmen Radu după ce mandatul fostului director general, Răzvan Drăghia, a expirat în data de 8 ianuarie 2022. În Adunarea Generală a Acționarilor, PNL deține două din cele trei locuri, prin consilierii locali Nicolae Dinu Gheorghe și Nicoleta Raluca Halit.
Remunerația directorului general este de 17.500 de lei pe lună. În decembrie 2021 a existat intenția măririi acestei remunerații, dar proiectul a fost amânat de către Consiliul de Administrație.
O sursă din cadrul Primăriei Sectorului 1 a declarat, pentru G4Media, că numirea lui Radu face parte dintr-o înțelegere PSD-PNL de luna trecută, în care social-democrații au mână liberă să își numească oamenii în cadrul altei societăți subordonate Consiliului Local Sector 1: CET Grivița.
De-a lungul timpului, Carmen Radu a făcut obiectul mai multor articole de presă în care erau enumerate diverse funcții pe care le ocupa în instituții publice, toate primite pe criterii politice, mai ales datorită faptului că era o apropiată a fostului lider liberal Dan Radu Rușanu care i-ar fi naș și căruia, la un moment dat, i-a fost consilier pe probleme economice la Camera Deputaţilor. După ce Rușanu a ajuns președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Radu a fost numită consilier la această instituție, iar apoi, director economic.
- ”Nu pot vorbi, sunt la un curs. Nu știu dacă PNL a avut vreun rol în numirea mea. Domnul Rușanu nu a fost implicat. Nu sunt membru PNL”, a declarat Carmen Radu, pentru G4Media.
Carmen Radu a fost președinte al Eximbank (2005-2009), director economic la Autoritatea de Supraveghere Financiară (2013-2015), membru în Consiliul de Supraveghere și apoi membru și președinte al Directoratului Fondului Român de Contragarantare (2012-2020), președinte și membru al Consiliului de Administrație de la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA (2013-2017), membru în Consiliul de Administrație de la Nuclearelectrica (2013-2017) și membru în Consiliul de Administrație de la Hidroelectrica (2019-prezent).
În cea mai recentă declarație de avere, din iunie 2021, sar în evidență două tranzacții imobiliare prin care, cu un an înainte, familia Radu a înstrăinat o casă de vacanță din Sinaia, contra sumei de 1,5 milioane de euro, și a unui teren din București pentru care a încasat 495.000 de euro. Soții Radu mai dețin în Capitală o casă și două spații comerciale și declară că au în conturi 1,8 milioane euro și aproape 300.000 de lei, precum și un credit de puțin peste 800.000 de euro scadent în 2030.
Înființată în 2018 în mandatul fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 SA a devenit subiectul mai multor investigații, atât de presă, cât și penale, după ce au apărut suspiciuni privind modul cum au fost cheltuiți banii societății.
Astfel, DNA a început urmărirea penală in rem pentru trafic de influență, abuz în serviciu, fals și constituire de grup infracțional organizat, în vizor fiind modul în care au fost încheiate contracte de sute de mii de euro cu principalele televiziuni de știri și cu mai multe site-uri apropiate de PSD pentru a face publicitate unei machete de spital, un proiect de mare amploare făcut public de Tudorache înanite de alegerile din 2020.
Un alt proiect controversat al acestei companii a fost legat de construirea a nouă patinoare, suma pusă la bătaie fiind de 60 de milioane de uero. După apariția în presă a acestei sume uriașe, Tudorache a declarat că este vorba de un sabotaj, ulterior licitația fiind anulată.
Actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat faptul că, în pandemie, o achiziție a aceleiași companii, de nebulizatoare pentru școli, s-a făcut la prețuri supraevaluate, prejudiciul fiind de 4,2 milioane de euro.
sursa foto: Comisarul.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii