PNL și-a schimbat radical poziția față de plagiate după ce la vârful partidului a venit Nicolae Ciucă, el însuși acuzat de plagiat. Ce spuneau liberalii în martie și ce fac acum
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, introduce direct în corpul noii Legi a educației prescrierea plagiatelor și posibilitatea ca plagiatorii să renunțe la titluri înainte de a fi descoperiți – la 4 luni după ce parlamentarii au încercat acest lucru prin modificarea actualei legi a educației. La acea vreme, președinții a două dintre partidele care și astăzi formează guvernul au răspuns la solicitarea Edupedu.ro că “nu susțin” și sunt “categoric împotriva” amnistierii plagiatorilor.
Este vorba despre fostul președinte PNL și despre președintele UDMR Kelemen Hunor, vicepremier și astăzi în guvernul care a adoptat în primă lectură proiectul Legii educației Cîmpeanu care amnistiază plagiatorii.
PNL și-a schimbat radical poziția față de plagiate, după ce la vârful partidului Florin Cîțu a fost schimbat cu Nicolae Ciucă, el însuși acuzat de plagiat.
- De semnalat că niciun lider de partid dintre cele aflate la guvernare nu a reacționat la amnistierea plagiatorilor prevăzută explicit în proiectele Legii educației lansate în dezbatere public în urmă cu 2 săptămâni de ministrul liberal Sorin Cîmpeanu.
- Proiectele au fost aprobate în primă lectură de premierul Ciucă, el însuși protagonistul celui mai mare scandal de plagiat din prezent, posibil beneficiar al acestor prevederi
“PNL nu susține” amnistierea plagiatorilor – anunța pe 15 martie 2022, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, președintele de la acea vreme al Partidului, Florin Cîțu. Concret, Edupedu.ro l-a întrebat atunci pe liderul liberalilor care este poziția sa cu privire la un amendament la lege care prevedea amnistierea plagiatorilor dinainte de 2011.
În iulie 2022, poziția Partidului Național Liberal pe tema plagiatelor s-a schimbat radical, cu Nicolae Ciucă în poziția de președinte al partidului și al Guvernului. Mai exact, același partid care în martie 2022 se declara împotriva amnistierii plagiatorilor astăzi promovează amnistierea prin aprobarea în primă lectură a proiectului de Lege a învățământului superior, care prevede explicit cel puțin două metode de amnistiere: prescrierea plagiatelor la 3 ani de la înfăptuire și posibilitatea ca orice plagiator să renunțe gratuit la titlu, prin act unilateral de voință, fără nicio justificare sau despăgubire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii