G4Media.ro

PNL şi USR contestă la Curtea Constituțională legea care permite construirea de…

Sursa foto: Pixabay

PNL şi USR contestă la Curtea Constituțională legea care permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate

USR a anunţat, marţi, că, alături de PNL, atacă la Curtea Constituţională modificările aduse de Parlament legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, modificări care vor permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate şi care ”vor avea efecte extrem de nocive pentru toate râurile României şi va produce distrugerea ireversibilă a ecosistemelor”, relatează News.ro.

”E una dintre cele mai nocive legi la adresa mediului pe care le-am dezbătut, în actuala legislatură, în Parlament. Mi-e greu să înţeleg cum a fost adoptată la Camera Deputaţilor, după ce la Senat a fost respinsă cu unanimitate. Interesul public major, în înţelesul directivelor europene şi al oricărui om responsabil este protejarea mediului, nu distrugerea lui. Băgatul râurilor pe ţeavă înseamnă suferinţă şi moarte nu doar pentru peşti, animale şi păduri, ci pentru toţi cetăţenii români, pentru copiii şi nepoţii noştri. Când studiile ştiinţifice arată, fără echivoc, că distrugerea biodiversităţii a fost una dintre cauzele majore ale pandemiei de COVID-19, să votezi pentru a o distruge pe mai departe arată o iresponsabilitate criminală. Sper că membrii CCR vor înţelege care este, cu adevărat, interesul public major şi că respectarea dreptului la un mediu sănătos, aşa cum e prevăzut în Constituţie, nu reprezintă un moft, ci o necesitate”, declară senatorul USR, Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Ape şi Păduri.

USR afirmă că modificările ”sunt în contradicţie flagrantă cu Directiva europeană 43/1992 a protecţiei habitatelor naturale”.

”De asemenea, parlamentarii USR au arătat că legea este una cu dedicaţie astfel încât Hidroelectrica să-şi poată realiza proiectul megalomanic din Parcul Naţional Defileul Jiului, proiect declarat ilegal de Curtea de Apel Bucureşti în decembrie 2017”, a mai transmis USR.

USR a reamintit că, în 2015, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement în cazul României din cauza amenajărilor hidroenergetice care afectează habitatele, iar, dacă problemele nu se rezolvă, ţara noastră riscă să fie acţionată la Curtea de Justiţie a UE.

”În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, semnatarii invocă atât motive extrinseci, cât şi motive intrinseci de neconstituţionalitate. Este vorba, pe de o parte, de încălcarea principiilor conciziei şi preciziei textului juridic, legea criticată conţinând norme neclare şi lipsite de previzibilitate. Pe de altă parte, semnatarii sesizării arată că actul normativ încalcă art. 44 alin. (3) din Constituţie, în condiţiile în care exproprierea pentru cauză de utilitate publică trebuie să fie o limitare excepţională a dreptului la proprietate. De asemenea, în sesizare se argumentează că legea adoptată de Parlament instituie cadrul normativ pentru încălcarea obligaţiei constituţionale de protecţie a mediului şi derogă inclusiv de la cadrul normativ european care instituie garanţii pentru protecţia apelor şi biodiversităţii”, a mai transmis USR.

Proiectul de lege cu articol unic, care declară amenajările hidroenergetice de „interes public major” şi permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate, a fost adoptată în 24 iunie de Camera Deputaților.

Citește integral ”Legea Șarapatin”, care permite construirea de hidrocentrale în ariile naturale protejate, a fost votată de Parlament. Inițiatoarea e acuzată că a fugit de la locul unui accident pe care l-a provocat

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. In sfarsit ceva concret și bun din alianta asta!!!Sa nu uitati sa va cereți scuze celor cu defrisarile,pentru că ei erau primii interesați de realizarea microhidrocentralelor!!!!Si sunt mulți…la pnl!!!Oricum,felicitări să sperăm că veti reusi în acest demers!!!!

    • @Mia:
      De ce „in sfarsit” ? In ultimele 6 luni au mai fost actiuni coordonate la CCR, cateva cu succes de 100%, vreo doua proiecte de legi care s-au materializat !

  2. bravo , am fost la cabana ciucas si iti vine sa plangi cand vezi albia aia uscata , trebuie desfiintate toate mizeriile astea!

    • Alo sefu’, pe Valea Berii din Ciucas e o fabrica de imbuteliat apa minerala si plata, nu o hidrocentrala. Poti sa-i boicotezi si sa nu mai cumperi din Cora apa KEIA Izvorul Zaganului daca te nemultumeste situatia.

    • Petrov draga, hai, indrazneste! Spune ce trauma din copilarie te-a facut sa urasti atat de organic natura! Si de ce crezi ca o vidra, de exemplu, are mai putin dreptul sa existe, decat un biped traumatizat ca tine, fara niciun folos pentru societate.

    • Greucene, vad ca esti un simpatizant al miscarii VHEMT, asa ca iti urez sa ai parte de o extinctie linistita. Te rog sa ma scuzi ca nu-mi plac econazistii deghizati in activisti de mediu.

  3. Eu zic sa faca cate o microcentrala nucleara in fiecare catun ca sa nu ne atingem de raulete si pestisori si albinute.

  4. USR-ul s-a pozitionat in mod clar de partea ecologist-progresista, desi prin ianuarie-februarie diseminasera ideea ca ar fi de centru-dreapta.

    • @Gigi:
      Ce „diseminare”, ca a fost inseminare in toata regula ?!

      PS. Si daca ridici capul si vezi cati „spurc(a)” atmosfera iti dai seama ca era mare nevoie !

    • I-a „inseminat” Barna, sau ce vrei sa spui te rog?

  5. „Interesul public major, în înţelesul directivelor europene şi al oricărui om responsabil este protejarea mediului, nu distrugerea lui. ” Deci nu faceti hidrocentrale, ca pentru unii protejarea mediului înseamna sa ardem combustibili fosili (eventual pentru a furniza energie la statiile de alimentare a automobilelor electrice). Am putea încerca sa revenim la opait (cu seu de oaie) sau alte asemenea variante, si la mersul cu caruta sau pe jos.

    • Aici ai nimerit-o. USR Sector 6 ne vrea pe toti pe biciclete: „Bicicleta trebuie facuta accesibila cetatenilor precum sunt masinile in parcarile blocurilor. Locuitorii trebuie sa poata porni intr-o deplasare facuta cu bicicleta la fel de usor cum ar pleca cu masina. Nu este nevoie ca zeci de mii de locuitori ai cartierelor de blocuri sa urce si sa coboare bicicletele pe scari de cel putin de 2 ori pe zi. Iar bicicletele trebuie protejate de intemperii si vandalism.”

      Am rezolvat-o si pe asta. 🤭

    • Ideea cu bicicletele este buna dar inainte sa ne preocupe unde vor fi parcate bicicletele ar trebui sa amenajam piste dedicate pe care sa se poate deplasa oricine in siguranta.
      Transportul in orasele mari trebuie sa se concentreze pe calitatea transportului in comun si alternativa de deplasare individuala, pe bicicleta, bicicleta electrica, trotineta sau trotineta electrica folosind pistele dedicate.
      Folosirea masinii private in interiorul orasului, in mod regulat pentru deplasarea la locul de munca, atunci cand nu este implicata transportarea de materiale, scule, colete etc trebuie descurajata, eventual suprataxata.

    • Ar trebui multe: park & ride-uri, reabilitarea liniilor de tramvai, benzi dedicate transportului in comun, modernizarea parcului auto, niste strapungeri de strazi pe ici pe colo, nu mai zic de metrou si centura ca astea nu tin de primarie, si asa mai departe. Dar daca vii doar cu proiecte minore, ramai minor.