PNL și USR îi solicită Avocatului Poporului să atace de urgență ordonanța pe Justiție la Curtea Constituțională. Barna: Tocmai s-a tras oblonul peste lupta anticorupție din România
Principalele partide de opoziție din parlament, PNL și USR, îi solicită Avocatului Poporului să atace rapid la Curtea Constituțională ordonanța de urgență de modificare a legilor Justiției, adoptată luni dimineața de Guvern.
Președintele USR, Dan Barna a explicat că efectul cel mai grav al OUG-ului este că ”s-a tras oblonul peste lupta anticorupție din România”.
”Avem o ordonanță prin care Liviu Dragnea tocmai și-a concediat procurorul din Dosarul TelDrum. DNA-ul este pus pe butuci, acest lucru nu poate să rămână așa, forma ordonanței este de neacceptat pentru stabilitatea și funcționarea Justiției în România. Parlamentarii USR vom merge la Avocatul Poporului și vom solicita în mod expres să atace această ordonanță la Curtea Constituțională”, a declarat liderul USR.
La rândul său, deputatul jurist Stelian Ion a enumerat câteva dintre cele mai grave motive de neconstituționalitate ale ordonanței.
”Am identificat foarte multe motive de neconstituționalitate. În primul rând, printr-o ordonanță de urgență se afectează funcționarea unei instituții fundamentale a statului român, care este Ministerul Public. De asemenea, ar fi trebuit să se justifice necesitatea acestor modificări adoptate prin OUG, dar nu este justificat. Nu se justifică nici urgența unei asemenea măsuri. Această OUG, la articolul VII, prevede o aplicare retroactivă, în sensul că se aplică și mandatelor procurorilor care își desfășoară în prezent funcția și care au fost numiți să își desfășoare funcția la aceste parchete în mod legal la momentul respectiv”, a explicat deputatul USR.
Stelian Ion a mai spus că este esențial ca ordonanța adoptată luni de Guvern să fie oprită.
”Avocatul Poporului este singurul care poate invoca la momentul actual o excepție de neconstituționalitate. Mai există și alte posibilități: președintele CSM să sesizeze Curtea Constituțională cu un conflict juridic între puterea executivă și autoritatea judecătorească. Această posibilitate o are și președintele României”, a mai spus el.
Și liberalii au depus în cursul după-amiezii o sesizare la Avocatul Poporului prin care îi cer atacarea la CCR a ordonanței de urgență privind modificarea legilor Justiției.
Deputatul Ioan Cupşa a apreciat că autorii ordonanţei de urgenţă „au călcat pur şi simplu cu bocancii pe Constituţie”. El a adăugat că majoritatea textelor normative adoptate prin ordonanţa de urgenţă „nici măcar nu sunt pomenite” în preambul.
„O bună parte din aceste texte, cele referitoare la condiţiile funcţiei de procuror, la condiţiile funcţiei de conducere din parchete, la acţiunea privitoare la răspunderea judiciară pe care o poate efectua ministrul de Justiţie, nici măcar nu au fost pomenite în acest preambul. Aşadar, este clar, această ordonanţă de urgenţă este neconstituţională (…) încalcă şi art 1. al. 4 din Constituţie, cel care stabileşte principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat. Guvernul României, încălcând acest principiu al delegării legislative doar în condiţiile Constituţiei, răpeşte Parlamentului un atribut esenţial, cel de legiferare”, a spus el.
Cupşa a opinat că prin OUG se încalcă şi art. 147 din Constituţie, privitor la obligativitatea efectelor pe care le produce o decizie a CCR.
„Decizia 45 din acest an spune clar că nu se pot detaşa în funcţie de demnitate magistraţi. Ce face Tudorel Toader? Ce face Guvernul Dăncilă? În considerarea unor motive care, credem noi, oricum nu se susţin, arată că se vor putea detaşa în continuare magistraţi în funcţii de demnitate publică, până la sfârşitul mandatului pe care îl vom avea atunci când vom exercita preşedinţia rotativă a Consiliului UE”, a spus el.
Deputatul liberal a adăugat că ordonanţa de urgenţă nu respectă nici principiul neretroactivităţii, prevăzut în art. 15 al Constituţiei.
„Art. VII din ordonanţa de urgenţă adoptată la începutul acestei săptămâni de către cei de la putere încalcă acest principiu al neretroactivităţii. Altfel spus, vor să aplice condiţiile care vor fi stabilite prin acest text normativ la funcţia de procuror sau la cea de procuror care conduce unul dintre dezmembrămintele parchetelor, vor să aplice aceste condiţii ale funcţiei şi celor care, numiţi fiind, au îndeplinit acele condiţii care erau în vigoare la data numirii lor. Altfel spus, aplică retroactiv această prevedere pe care dânşii au normat-o la art. VII din OUG pe care noi am contestat-o”, a menţionat Cupşa.
Foto: deputatul USR Stelian Ion / Sursa: Facebook
Citește și:
- Noua lege de organizare judiciară combinată cu OUG-ul lui Tudorel Toader riscă să arunce în aer activitatea DNA/ Un mic detaliu strecurat în lege cu potențial distrugător asupra dosarelor de corupție/ CSM, așteptat să dea o decizie de interpretare
- EXCLUSIV DNA a trimis un punct de vedere CSM, în care avertizează că noile condiții de vechime impuse procurorilor anticorupție nu pot fi aplicate retroactiv deoarece ar încălca legea fundamentală
- Augustin Lazăr: OUG pe justiție a creat foarte multe probleme pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate
- Judecătorul Cristi Dănileţ despre OUG pe Justiție: ”CSM ar trebui să ceară Avocatului Poporului să conteste imediat la CCR. Mai există soluția ca președintele să invoce un conflict între autorități”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii