PNL şi USR solicită Curții Constituționale completarea sesizării iniţiale cu noi motive de neconstituţionalitate a legii pensiilor
Deputaţii PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu noi motive de neconstituţionalitate a Legii pensiilor, afirmând că acest act normativ încalcă grav drepturile pensionarilor, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
Cele două partide de opoziție au atacat deja actul normativ la CCR pe 27 decembrie, primul termen de dezbatere fiind stabilit pentru 13 februarie.
„Legea pensiilor în forma adoptată de majoritatea PSD – ALDE reprezintă o adevărată „bombă cu ceas” pentru pensionari care trebuie oprită de către Curtea Constituţională, pentru că afectează numeroase drepturi fundamentale ale mai multor categorii de pensionari şi introduce inechităţi majore în sistemul public de pensii. (…) În urma analizei privind respectarea drepturilor fundamentale prevăzute de Constituţie, deputaţii Partidului Naţional Liberal şi ai USR au solicitat Curţii Constituţionale completarea sesizării iniţiale cu noi motive de neconstituţionalitate a Legii pensiilor”, se arată într-un comunicat al liberalilor.
În sursa citată se arată că angajaţii care lucrează în condiţii speciale de muncă sunt supuşi unor noi discriminări inacceptabile, prin precizarea limitativă într-una dintre anexele Legii pensiilor a unei liste cu 75 de unităţi vizate.
„Printr-o astfel de prevedere limitativă se încalcă drepturile altor salariaţi care lucrează în condiţii speciale de muncă similare, dar care nu sunt angajaţi în cadrul unităţilor enumerate în această lege”, se precizează în comunicat.
De asemenea, se menţionează că în ceea ce priveşte procedura de contestare a deciziei de pensionare se instituie un termen de contestare după 3 ani de la intrarea în vigoare a Legii pentru cauzele nesoluţionate în prezent şi se modifică tratamentul juridic al contestaţiei în sensul asimilării acesteia unei petiţii care să fie judecată de o instanţă de contencios administrativ şi nu de către instanţele judecătoreşti competente în materia litigiilor de asigurări sociale.
„În aceste condiţii, potrivit noilor prevederi din Legea pensiilor, cei care în acest moment au făcut contestaţii împotriva deciziilor de pensionare vor putea ataca în justiţie soluţiile date de Comisia Centrală de Contestaţii abia după 3 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi. Această prevedere a legii este un abuz şi o încălcare grosolană a accesului la justiţie pentru pensionarii care sunt nedreptăţiţi de o decizie de pensionare. Instituirea unei perioade de 3 ani după care un pensionar se poate îndrepta în instanţă împotriva unei decizii de pensionare şi asimilarea acestei acţiuni juridice unei petiţii care să fie judecată de o instanţă de contencios administrativ fără celeritatea impusă de judecarea unor litigii privind drepturile de asigurări sociale va prelungi în mod inacceptabil şi nepermis un astfel de proces. O astfel de prevedere poate duce la situaţii nefericite şi dramatice în care titularului dreptului de pensie să nu i facă dreptate în timpul vieţii sale”, se arată în sursa citată.
În plus, se precizează că cea mai mare nedreptate adusă pensionarilor de noua Lege a pensiilor este îngheţarea pensiilor în 2019, deoarece indexarea punctului de pensie cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut se amână de la 1 ianuarie la 1 septembrie în acest an.
„Potrivit formulei în vigoare de indexare anuală pensiilor, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a pensiilor de 9% de la începutul anului, în schimb guvernarea PSD – ALDE promite o majorare de 15% doar pentru ultimele 4 luni ale anului. Asta înseamnă că PSD şi ALDE taie pensia medie a românilor de cca. 1.100 de lei/lună cu aproape 100 de lei pe lună în 2019. În plus, faţă această nedreptate majoră făcută pensionarilor actuali de către majoritatea PSD – ALDE în 2019, noua Lege a pensiilor aduce noi inechităţi pentru salariaţii şi pensionarii din România încălcând grav Constituţia”, se mai precizează în comunicat.
Pe 27 decembrie 2018, deputaţii PNL şi USR au înaintat Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii privind sistemul public de pensii, fiind criticată, printre altele, condiţionarea dreptului la pensie al angajatului şi discriminarea nejustificată între persoanele cu dizabilităţi (detalii aici).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank