PNL, USR Plus și UDMR și-au împărțit, de principiu, funcțiile din Camera Deputaților: comisia SRI – la PNL, comisia SIE – la USR Plus / Orban a propus competiție deschisă pentru șefia Camerei, cei de la USR Plus au refuzat / Concluziile primei zile de negocieri
PNL, USR PLUS și UDMR au reușit sâmbătă, în prima zi a negocierilor pentru formarea coaliției de guvernare, să cadă de acord, de principiu, asupra împărțirii comisiilor din Camera Deputaților și a funcțiilor din Biroul Permanent, fără a se realiza același lucru și la Senat, unde nu s-a ajuns la un consens, au declarat surse participante la discuții pentru G4Media.ro.
De asemenea, au mai explicat sursele citate, Ludovic Orban le-a propus celor de la USR PLUS și UDMR o competiție deschisă pentru șefia Camerei Deputaților ca soluție pentru ieșirea din impasul celor trei top jobs (premier, președinte Cameră, președinte Senat).
Liderul PNL a spus că el este dispus să își depună candidatura pentru șefia Camerei și să intre în competiție cu oricine altcineva, iar cel care va lua cele mai multe voturi să obțină funcția. În schimb, a mai spus Orban, partidul care câștigă cursa pentru Camera Deputaților trebuie să se angajeze că îl sprijină pe celălalt pentru președinția Senatului.
USR PLUS nu a fost de acord cu soluția propusă de Orban, au explicat sursele G4Media.ro. Atât USR PLUS, cât și UDMR, au insistat că, din moment ce PNL a făcut prima ”tragere”, adică funcția de premier, a doua tragere să o facă USR PLUS (șefia Camerei), iar a treia UDMR (șefia Senatului). Un alt argument al celor de la USR PLUS a fost că, din moment ce se negociază formarea unei coaliții, să existe înțelegeri clare pe toate palierele.
Sursele G4Media.ro au precizat însă că Dacian Cioloș nu a respins soluția propusă de Orban, în schimb Dan Barna s-a opus vehement.
O altă soluție propusă de USR PLUS a fost că, dacă liberalii insistă să aibă șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban, atunci să le revină lor funcția de prim-ministru pentru Dacian Cioloș.
Unul dintre argumentele invocate de Ludovic Orban pentru ca șefia Camerei să îi revină lui a fost experiența sa în Parlament. Cei de la USR Plus au contracarat rapid însă, spunând că, dacă se invocă experiența, atunci Cioloș ar fi mult mai potrivit decât Florin Cîțu pentru funcția de premier.
Neajungându-se la niciun consens, negocierile au fost suspendate.
În ceea ce privește șefia Comisiilor din Camera Deputaților, au explicat sursele G4Media.ro, acordul de principiu a fost ca liberalii să își adjudece șefia a șase comisii, USR să primească patru comisii, UDMR – două, iar minoritățile o comisie. Restul comisiilor din Camera Deputaților vor reveni opoziției, respectiv PSD și AUR. La Senat nu s-a ajuns la un consens.
Împărțirea comisiilor a fost făcută astfel:
- PNL
- Comisia de buget-finanțe
- Comisia de apărare
- Comisia de mediu
- Comisia de sănătate
- Comisia de IT
- Comisia de educație
- în plus, liberalii au obținut șefia a trei comisii comune ale Camerei și Senatului:
- Comisia pentru controlul SRI
- Comisia pentru statutul senatorilor și deputaților
- Comisia pentru UNESCO
- USR Plus
- Comisia juridică
- Comisia pentru administrație publică
- Comisia pentru cultură
- Comisia pentru muncă
- de asemenea, USR Plus va conduce trei comisii comune ale Parlamentului:
- Comisia pentru controlul SIE
- Comisia pentru cod electoral
- Comisia pentru relația cu Republica Moldova
- UDMR
- Comisia pentru agricultură
- Comisia pentru industrii
- Comisie comună Cameră și Senat: comisia pentru controlul execuției bugetelor Curții de Conturi
- Minorități:
- Comisia pentru drepturile omului
De asemenea, în Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaților, coaliția va deține majoritatea posturilor, 9 din 13. Astfel, PNL va avea 4 membri în BP, USR PLUS va avea 2 membri, UDMR și minoritățile câte un membru. Al nouălea va fi președintele Camerei Deputaților, funcție revendicată de liberali pentru Ludovic Orban și de USR PLUS pentru Dan Barna.
Progrese semnificative nu s-au înregistrat nici în ceea ce privește programul de guvernare, unde negociatorii au reușit să închisă un singur capitol – digitalizarea.
”Negocierea programului de guvernare o să dureze pentru că nu este tocmai simplu. Multe măsuri sunt congruente, disputele apar pe modul de implementare a lor. Suntem incompatibili pe două – trei puncte, care au potențial de conflict”, a explicat pentru G4Media.ro unul din membrii echipei de negociere pe programul de guvernare.
Negocierile vor fi reluate duminică dimineață la ora 9:00.
Foto: Florin Cîțu la Palatul Victoria. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
50 comentarii