UPDATE: Partidele din România au denunțat încălcarea dreptului internațional de către Rusia
Actualizare marți, 22 februarie: Liderii PNL, USR și PMP au reacționat rapid luni seară după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele prin care recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Luhansk, încălcând dreptul internațional și retrasând granițele în Europa. În schimb, PSD, AUR și UDMR au reacționat marți.
Primele reacții au venit de la președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă (PNL), care au condamnat ferm actul lui Vladimir Putin. Președintele Iohannis a cerut și sancțiuni pentru Rusia:
- ”România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei”.
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a cerut și el ”sancțiuni drastice” pentru Rusia:
- Rusia încalcă legislația internațională și denunță unilateral acordurile de la Minsk prin recunoașterea așa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violență. Sancțiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situație. Fiecare țară are dreptul să-și stabilească propriul destin. Este inacceptabil ca un stat să dicteze altuia – sub amenințarea armelor – ce să facă sau ce să nu facă. Este datoria României, ca stat membru NATO și al Uniunii Europene, să fie solidară cu Ucraina. Europa trebuie să rămână continentul libertății și al democrației. Scenariul la care asistăm nu este unul nou. Istoria ne amintește că același lucru s-a întâmplat în Transnistria, Abhazia, Oseția de Sud și, foarte recent, în Crimeea. Cu un amestec de fake news și rescriere a istoriei atunci când îi convine, Vladimir Putin încearcă să refacă URSS. Dictatura sovietică a eșuat lamentabil și nu va reveni în Europa. Popoarele din estul Europei au ales libertatea”.
Și Dacian Cioloș, fost președinte USR, a condamnat mișcarea Rusiei:
- ”Președintele Federației Ruse tocmai a rupt încă două teritorii din Ucraina sub amenințarea a trei sferturi din armata sa masată la granița de vest. Modul brutal în care Putin ignoră tratate internaționale și acorduri, unele semnate chiar de el, este absurd și dincolo de logica diplomatică. Este nevoie de un efort coordonat, ferm și rapid al întregii comunități internaționale pentru a opri această agresiune. Blocarea conturilor și afacerilor întregului anturaj al lui Putin trebuie să intre imediat în vigoare”.
Președintele PMP, Eugen Tomac, l-a comparat pe Vladimir Putin cu Stalin:
- Din disperare și dorința de a poza într-un urmaș fidel a lui Stalin, președintele Rusiei a început astăzi să folosească creionul plin de sânge lăsat moștenire la Kremlin, pentru a desena din nou harta Europei. Am anunțat de acum o lună că după Jocurile Olimpice din China, Rusia va începe atacul asupra Ucrainei.
Ieri, jocurile olimpice s-au încheiat și a intrat in joc mintea unui lider diabolic, dispus să intre in conflict cu toată lumea doar pentru a-și mângâia orgoliul sovietic. Dacă de data acesta va fi lăsat din nou să deseneze harta Europei fără un răspuns pe măsura, ar fi complet greșit și de neiertat”.
Update marți, ora 9.13: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a condamnat recunoașterea independenței. El a postat pe Twitter un mesaj care nu face referire la eventuale sancțiuni la adresa Rusiei:
- ”Rusia încalcă prin mișcările sale violente toate regulile dreptului internațional. Este o decizie care va determina o și mai puternică întărire a flancului estic și a zonei Mării Negre. O decizie irațională care va crea un front comun al NATO și UE, inclusiv în ceea ce privește aplicarea unor sancțiuni semnificative. România rămâne solidară cu Ucraina. Românii sunt în siguranță sub umbrela NATO. Partidul Social Democrat susține respectarea normelor internaționale, securitatea României și siguranța cetățenilor. Dar dincolo de asta, ne pasă de vecinii noștri și de regiunea noastră. Avem nevoie de pace și de prosperitate, nu de război. Vom ajuta refugiații, alături de alte state din regiune, dacă va fi cazul. Rămânem solidari cu deciziile majore ale cluburilor din care facem parte, UE și NATO, cu care suntem în deplină coordonare”.
Update marți ora 12.00: Kelemen Hunor a condamnat și el mișcarea Rusiei:
- Considerăm iresponsabilă decizia Moscovei de a recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Forțele armate ruse nu au intrat pe teritoriul Ucrainei pentru menținerea păcii, ci pentru a ocupa agresiv teritorii din Ucraina. Acest lucru nu este doar o amenințare la adresa păcii din regiune și din Europa, ci Rusia subminează și bazele dreptului internațional. Susținem ferm poziția Uniunii Europene, iar România, în calitate de membră NATO, trebuie să acționeze cu cea mai mare responsabilitate, contribuind la căutarea unei soluții diplomatice pașnice. De asemenea, trebuie să susțină impunerea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei și să sprijine acțiunile de apărare ale NATO.
Update marți ora 16.00: Claudiu Târziu, copreședinte AUR, a postat un comunicat ep contul său de Facebook:
- Prin recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Doneţk și Luhansk de pe teritoriul Ucrainei, Rusia încalcă norme elementare ale dreptului internațional, anulează șansele diplomației de a detensiona criza și dinamitează șansele păcii în regiune. Practic, Rusia a aplicat modelul brevetat de ea în Transnistria. În felul acesta, a blocat accesul Ucrainei în UE și NATO pentru o vreme. Dar Ucraina nu e Republica Moldova. Ceea ce lasă deschisă posibilitatea oricărui scenariu. Cei 500 de mii de români din teritoriile aflate acum în statul ucrainian sînt de două ori în primejdie. Să ne rugăm pentru ei!
sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii