G4Media.ro

PNL va cere Avocatului Poporului să conteste la CCR înființarea Fondului Suveran…

PNL va cere Avocatului Poporului să conteste la CCR înființarea Fondului Suveran de Investiții. Orban e sigur că Ciorbea nu va da curs cererii

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat că liberalii vor cere Avocatului Poporului să sesizeze  Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea OUG prin care a fost înființat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Chiar Orban s-a arătat sceptic în privința succesului demersului PNL, însă Avocatul Poporului este singura instituție care poate cere CCR să se pronunțe asupra constituționalității unei ordonanțe de urgență înainte ca aceasta să fie aprobată de către Parlament și să devină lege.

”Sesizăm Avocatul Poporului, dar vă spun că nu pot să facă Fondul Suveran de Investiţii numai în baza acestei ordonanţe, trebuie să dea o hotărâre de guvern. Noi sesizăm la Ciorbea, Ciorbea bineînţeles că nu va da curs sesizării noastre, aşa cum nu a făcut la nicio ordonanţă de urgenţă care exista riscul să fie declarată neconstituţională”, a declarat Orban, la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

Liderul liberalilor acuză PSD că ”bagă la sertar” în mod deliberat proiectele de lege de aprobare a unor ordonanțe de urgență asupra cărora există dubii în privința constituționalității lor astfel încât partidele de opoziție să nu le poată contesta la CCR după adoptarea lor de către Parlament. Până la aprobare, aceste ordonanțe își produc efectele. El a exemplificat prin ordonanța referitoare la contractele part-time și cea privind impozitarea persoanelor cu dizabilități.

Guvernul a aprobat joi OUG privind Fondul Suveran însă companiile care vor intra în componența acestuia urmează să fie stabilite printr-o hotărâre de Guvern ulterioară.  A doua zi, fostul premier Victor Ponta a dat publicității un punct de vedere al Ministerului Justiției care atrăgea atenția asupra unor probleme de constituționalitate ale ordonanței: urgența actului normativ nu se justifică, sintagma de ”fond suveran” poate genera confuzii, precum și derogările de la anumite acte normative. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a evitat apoi să dea un răspuns clar dacă susține ordonanța sau nu, precizând doar că a fost în Guvern când s-a adoptat actul normativ.

Inițial, Fondul Suveran a fost creat prin lege adoptată de Parlament, dar Curtea Constituțională, sesizată de către opoziție și de președintele Iohannis, a decis că legea este neconstituțională. Hotărârea a fost adoptată pe 18 iulie,  CCR stipulând că legea încalcă principiul separației puterilor în stat deoarece obiectul de reglementare ar trebui să fie obiectul unei hotărâri de Guvern.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Acum este momentul ca PSD sa ceara iesirea Romaniei din mizeria numita Uniunea Europeana. Ce ne-a dat noua UE? Romania trebuie sa stea langa Rusia nu langa hotii din UE.

    • Ți-a luat ceva timp până să ajungi sa-ți iei inima-n dinți si să ne spui cum gândești cu adevărat…Nu înțeleg de ce nu ți-ai „spus” Tupolev 154, ai fi fost mai din timp înțeles..?!

  2. „Ce frumoasa este viata, Pe la 4 dimineata, Dimineata la Sosea, Cu Guvernul altuia”.
    L-ati auzit la mandolina? Nu pe Orban, cântecul!

  3. Mai bine ar cere interzicerea partidelor de stanga in Romania.Deasemeni ar trebui sa prezinte un program de guvernare al PNL in cazul in care, din greseala, ar ajunge la putere.

  4. Daca-i convins ca Ciorbea actioneaza cu rea vointa, sa-i faca si lui plangere penala.