G4Media.ro

PNRR în viziunea PNL: 9 miliarde de euro pentru autostrăzi și căi…

PNRR în viziunea PNL: 9 miliarde de euro pentru autostrăzi și căi ferate, 4 miliarde pentru mediu, 4 miliarde pentru educație / Întâlnire între liderii coaliției și președintele Iohannis (surse)

Liberalii și-ar dori ca nouă miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să fie alocate pentru infrastructura de transport, câte patru miliarde pentru mediu și educație și trei miliarde pentru agricultură, potrivit prezentării pe care liderul PNL Ludovic Orban a făcut-o luni în cadrul ședinței Biroului Executiv Național (BEX) al partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul partidului.

Potrivit acestora, PNRR este încă negociat cu partenerii de coaliție, urmând ca ulterior, acesta să fie prezentat și președintelui Klaus Iohannis.

De altfel, săptămâna aceasta, liderii celor trei partide care formează coaliția de guvernare ar urma să se vadă cu șeful statului pentru a discuta despre PNRR.

Planul trebuie transmis Comisiei Europene până la jumătatea lunii aprilie, le-a mai spus Orban liderilor PNL.

De la ședința Biroului Executiv a absentat premierul Florin Cîțu.

Potrivit informării făcute de Ludovic Orban în cadrul BEX, România ar urma să propună Bruxelles-ului un plan investițional în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, deși țara noastră are alocate doar aproximativ 30 de miliarde, urmând să fie eliminate acele proiecte care ”nu vor fi pe placul Comisiei”.

Alocările pe care și le-ar dori PNL prin PNRR:

  • pentru infrastructura de transport – 9 miliarde de euro (inclusiv pentru căi ferate și autostrăzi);
  • pentru mediu – 4 miliarde de euro (apa, canalizare, managementul deșeurilor, împăduriri);
  • pentru educație – 4 miliarde de euro (digitalizare, învățământ dual, cumpărarea a aproximativ 1.800 de autobuze școlare);
  • pentru digitalizare – 4 miliarde de euro;
  • pentru agricultură – 3 miliarde de euro (irigații și gestionarea apei);
  • fond de reziliență pentru primării pentru asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele din localitățile care nu au bani – 4 miliarde de miliarde de euro;
  • pentru rețeaua de gaz – 600 de milioane de euro;
  • pentru mediul privat – 2,5 miliarde de euro;
  • pentru investiții prin Ministerul Energiei – 1,5 miliarde de euro;
  • pentri sănătate – 3 miliarde de euro, în special pentru construcția de spitale noi (au fost menționate proiecte precum cele de la Sibiu, Brașov și Focșani).

La finalul ședinței BEX, Ludovic Orban a spus că negocierile în coaliţia guvernamentală continuă, dar a subliniat că este optimist că România va depune documentul în termenul stabilit la nivel european.

El a precizat că stadiul elaborării PNNR a fost tema principală a reuniunii Biroului Executiv al PNL.

„Am prezentat colegilor stadiul discuţiilor privind construcţia PNRR şi am prezentat structura, care sunt principalele domenii de alocare, care sunt reformele care stau la baza acestor alocări şi obiectivele pe care ni le-am propus. Obiectivul principal este de a utiliza cât mai eficient cele 30 de miliarde de euro de care beneficiază România pentru investiţii şi reforme în domeniul infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării, care este o componentă foarte importantă a PNRR, de asemenea în domeniul managementului apelor, sistemului de irigaţii, energiei verzi. Negocierile vor continua şi suntem optimişti că, în termenul stabilit la nivel european, România va pune pe masa Comisiei un PNRR care să ajute România în efortul de relansare cât mai rapidă a economiei şi de creştere a calităţii vieţii pentru cetăţenii români”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

Liderul PNL a fost întrebat care este justificarea acordării unui spor de 100% angajaţilor Ministerului Fondurilor Europene care se ocupă de PNRR.

„Pentru că este un efort suplimentar care este făcut de cei care sunt implicaţi în pregătirea PNRR şi pentru că este important ca toţi care lucrează la pregătirea PNRR să fie foarte bine motivaţi, pentru că, în funcţie de calitatea lucrărilor pe care le facem şi a implementării PNRR, depinde evoluţia în bine a economiei, a societăţii, a diferitelor domenii publice”, a explicat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, tratatul prin care creşte contribuţia României la bugetul UE va fi trecut pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului când va exista convingerea că nu vor mai fi probleme cu ratificarea.

„În elaborarea PNRR am consultat societatea, organizaţiile patronale, sindicatele, asociaţiile profesionale, asociaţiile autorităţilor locale, o serie de alţi alţi actori instituţionali. A existat o consultare amplă. În Parlament, în cadrul Comisiei de afaceri europene au existat dezbateri ale PNRR, ministrul a fost invitat la astfel de dezbateri, deci nu se poate spune că nu există o consultare pe tema asta. Nu vrem să ne consultăm cu PSD pe această temă”, a susţinut preşedintele PNL.

Citește și – Noul PNRR: 11% din cei circa 30 de miliarde de euro de la UE merg spre educație, 9% pentru Sănătate și cel puțin 28% la Transport feroviar, rutier și metrou. Program național pentru creșe, cloud guvernamental și extinderea semnăturii digitale

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Bla.Bla.Bla…
    Scandalul continua!
    Nimic nu se rezolva!
    Tara a plina de cazuri ca asta de aici: https://www.kmkz.ro/de-ras/28000-de-lei-pensie-la-52-de-ani-fosta-procuroare-plagiatoare-asa-arata-un-stat-capturat-de

  2. Foarte putin pt. gaze. Nu satine cont ca lucrarile la retelele de gaze sunt executate tot de firmele private. Foarte multi bani pentru mediu privat.85% din cei care acceseaza celelalte fonduri indiferent in care domeniu sunt din mediu privat.La invatamant autobuze scolare?Pai copii invata si vor invata si din toamna online.Unde sunt cele 80 miliarde anuntate de Presedinte anul trecut .Asta e Romania ,tara furaciunilor engros. Halal

    • 30,4 miliarde euro prin draftul Planului national de Redresare si Rezilienta
      https://econet-romania.com/wp-content/uploads/2020/11/PNRR-Draft.pdf

      – Alocările pe care cica și le-ar dori PNL prin PNRR: 35,6 miliarde euro
      – Cica „România ar urma să propună Bruxelles-ului un plan investițional în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro”
      – Titlul drftului: 30,4 miliarde euro prin draftul Planului National de Redresare si Rezilienta
      Ce-i adevarat in acest articol?

  3. Sa curge banii pentru tarisoara noastra draga!

  4. Luca si Matei

  5. Nutreț pentru IGNORANȚI și CREDULI.

  6. G4 media voi nu scrieti nimic despre scandalul provocat de ministrul balamuc Bode la MAI care în loc sa se preocupe de unde a aparut cancerul si putregaiul din MAI se rafuieste cu subordonatii sai amenintandu-i si umilindu-i?El a rezolvat toate problemele si ameninta ca atata stie, sa rezolve problemele habar nu are Sau voi scrieti doar ceea ce va convine?Sursa adevarul.ro

  7. Din nou zona rurala rămâne uitata. Fără infrastructura, lumina, gaze, canalizare satele vor rămâne la fel ca acum o 100 de ani. Și vrem digitalizare în scoli când încă WC sunt în fundul curții, de altfel ca în toate casele de la țară. Și mai vrem sa se întoarcă cei plecați afara? Cate locuri de muncă pot apărea prin dezvoltarea, modernizarea satelor? Asta ar însemna agricultura ecologica, turism, bunăstare și Romani fericiți. Și nu o Românie secătuit de oameni care fug după o bucata de pâine Amara de aiurea. Dar nu se vrea sau sunt ticăloși cei care nu vad ca în țară nu mai avem nimic i ndustrie, agricultura, educație.