PNRR: Italia a revizuit planul de redresare și ajuns la un acord cu UE pentru a debloca a treia tranșă de 18,5 miliarde de euro
Italia a anunțat joi că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la modul de deblocare a aproximativ 18,5 miliarde de euro din fondurile PNRR și a pus astfel capăt unui conflict cu Bruxelles-ul cu privire la acești bani, scrie Reuters.
„Este o înțelegere pozitivă. Am lucrat mult în aceste săptămâni într-un mod constructiv și cred că soluția este foarte pozitivă. Italia va atinge obiectivele stabilite pentru a treia și a patra tranșă. Pentru Comisia Europeană, aceasta este o veste bună, ca și pentru Italia”, a spus comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni (foto), potrivit Il Sole 24 ore
O declarație guvernamentală a precizat că această măsură ar permite Italiei să obțină aproape toată cea de-a treia tranșă de 19 miliarde de euro din banii UE pe care Comisia Europeană i-a înghețat în martie.
Cea de-a treia tranșă include 54 de obiective pentru 18,5 miliarde de euro, iar cea de-a patra 28 de obiective pentru 16,5 miliarde de euro. „Totalul de 35 de miliarde de euro prevăzut de PNRR în 2023 va fi încasat în întregime”, a asigurat guvernul de la Roma.
Vorbind la New York, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a salutat soluția, afirmând că Italia va primi banii „în următoarele săptămâni”.
Eliberarea banilor este legată de 55 de „obiective și repere” politice din Planul de redresare al Italiei, care ar fi trebuit să fie atinse în a doua jumătate a anului trecut, inclusiv furnizarea a 7.500 de locuri de cazare pentru studenți.
Inițial, Roma a raportat că programul de locuințe pentru studenți era în grafic, dar Bruxelles-ul a respins această afirmație.
Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat că, în urma discuțiilor cu Comisia, proiectul universitar va fi amânat pentru obiective legate de o a patra tranșă de fonduri în valoare de 16 miliarde de euro, care urmează să fie plătită în cursul acestui an.
Ca urmare, suma celei de-a treia tranșe scade cu aproximativ 500 de milioane de euro, în timp ce cea a patra tranșă crește cu aceeași sumă.
Italia urmează să primească 191,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi ieftine până în 2026 din partea Facilității UE pentru redresare și reziliență (RRF), în ceea ce este considerată o oportunitate unică în viață pentru a revitaliza o economie în criză.
Cu toate acestea, întreprinderile încep să se îngrijoreze că speranțele de a transforma țara cu acești bani se destramă deja din cauza incompetenței birocratice și a lipsei de expertiză în gestionarea unor astfel de proiecte.
Un raport al agenției de rating Standard & Poor’s din această săptămână a afirmat că Spania și Italia au înregistrat întârzieri mari în ceea ce privește planurile lor și a estimat că au cheltuit doar 10% și, respectiv, 20% din fondurile disponibile la sfârșitul anului trecut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank