G4Media.ro

Poate China să înlocuiască SUA ca lider mondial și să prea rolul…

Foto: Xi Jinping / Facebook

Poate China să înlocuiască SUA ca lider mondial și să prea rolul de arbitru pe scena internațională? Expert chinez: Dacă America dorește să acorde mai multă prioritate problemelor interne, atunci Europa ar trebui să facă la fel

Pe măsură ce Donald Trump retrage Statele Unite de la forumurile internaționale, se așteaptă ca China să ocupe acest loc. Dar este China capabilă să înlocuiască SUA? Și chiar vrea să o facă?, se întreabă DW.

Participarea vicepreședintelui american JD Vance la Conferința de securitate de la München din acest an a atras multă atenție la nivel internațională, în special din partea liderilor europeni.

Revenirea președintelui american Donald Trump la Casa Albă i-a făcut pe liderii țărilor UE destul de nervoși, iar sentimentul de incertitudine a fost destul de palpabil la conferință. Prin urmare, toți ochii au fost ațintiți asupra lui Vance pentru a afla cum va atenua aceste îngrijorări.

Dar discursul lui Vance de vineri de la Conferința de Securitate de la München nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile. Criticile sale dure la adresa Europei au iritat mulți participanți, ministrul german al apărării, Pistorius, numind remarcile sale „inacceptabile”. Comentariile sale privind războiul dintre Rusia și Ucraina l-au determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să sugereze că „relația de zeci de ani dintre Europa și America se încheie acum”.

Între timp, ministrul chinez de externe Wang Yi, care a luat cuvântul și la Conferința de securitate de la München, s-a adresat europenilor pe un ton mai conciliant. Acesta a declarat că țara sa vede Europa ca pe un partener, nu ca pe un rival, și s-a oferit să joace un „rol constructiv” în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.

Wang Yi i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că China dorește să aprofundeze „cooperarea globală” cu Germania, ca parte a eforturilor bilaterale pozitive de menținere a păcii și stabilității globale.

O oportunitate pentru China

În timp ce SUA, sub conducerea lui Trump, privesc din ce în ce mai mult spre interior, retrăgându-se din forurile și tratatele internaționale și amenințând să părăsească NATO, China pare să se implice mai mult în afacerile globale.

Înseamnă acest lucru că Beijingul ar putea înlocui Washingtonul ca arbitru global?

„În opinia mea, nu există nicio îndoială că, în calitate de putere în ascensiune, China dorește să fie tot ceea ce poate fi”, a declarat pentru DW Graham Allison, profesor de guvernare la Universitatea Harvard și expert în China, în marja Conferinței de Securitate de la München. „Dacă SUA se retrag din acordurile comerciale, țările care doresc acorduri comerciale pentru a se dezvolta economic, de exemplu China, vor umple acest vid”, a adăugat el.

Allison a subliniat că, dacă Trump continuă să părăsească instituțiile internaționale, „China va fi campionul. Președintele chinez Xi Jinping a observat că există o mulțime de oportunități acolo, iar dacă SUA își joacă prost mâna, este mai ușor pentru Beijing să aibă succes”.

China a investit masiv în multe părți ale lumii, inclusiv în Asia și Africa, ceea ce i-a sporit influența în aceste regiuni în ultimele decenii. Fie că este vorba de Afganistan sau de Orientul Mijlociu, China și-a folosit influența pentru a media conflictele de acolo.

Se pot apropia Europa și China?

Yao Yang, director al Centrului Chinez pentru Cercetare Economică de la Universitatea Peking, a declarat pentru DW că Europa trebuie să adopte o politică independentă față de China, în cazul în care dorește să stabilească legături mai strânse.

„Dacă SUA [sub Trump] dorește să acorde mai multă prioritate problemelor sale interne, atunci Europa ar trebui să facă același lucru”, a spus Yao. „Ar trebui să facă acest lucru pentru apărarea sa, pentru securitatea sa și pentru politica sa externă. Există un spațiu uriaș de colaborare între China și Europa.”

Dar relația strânsă a Chinei cu Rusia ar putea fi un obstacol în această privință. Beijingul a salutat recent demersul lui Trump de a se apropia de omologul său rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a declarat că este dispus să își joace rolul.

„China dorește să se prezinte ca un pacificator, că nu este în favoarea războaielor și că dorește să fie implicată în încheierea războaielor”, potrivit lui Allison.

Yao crede că încetarea războiului Rusiei în Ucraina este în interesul economic al Chinei. „China face comerț atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Așadar, Beijingul ar dori cu siguranță să facă presiuni pentru pace în această regiune”, a subliniat el

Dar pentru ca Europa să aibă încredere în China, ar fi esențial ca Xi să nu susțină un acord care contravine propriilor sale interese.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a încercat să îi asigure pe liderii europeni la München că se poate avea încredere în China și că pacea poate fi obținută în Ucraina dacă toate părțile interesate participă la negocieri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...