Poate fi adaptată opera pentru TikTok? O variantă prescurtată pentru tineri a „Boemei” lui Puccini generează controverse în Italia
La centenarul morții lui Giacomo Puccini și la mai puțin de un an de la recunoașterea operei italiene ca moştenire imaterială a umanităţii, un experiment pus în scenă la Perugia naște polemici în lumea artiștilor și a criticilor muzicali, scrie Euronews.
Celebra „Boema”, povestea de dragoste dintre Mimi și Rodolfo, jucată, de la debutul din 1896, când Puccini avea 38 de ani, pe toate marile scene de operă ale lumii, a fost scurtată cu o oră pentru a putea fi urmărită de așa numita generație „TikTok”, despre care se spune că ar avea o capacitate limitată de atenție.
În timp ce tradiționaliștii spun că această „capodoperă a lui Puccini nu poate fi atinsă”, reprezentația care ține cât un meci de fotbal (nouăzeci de minute față de cele două ore și patruzeci de minute originale) a stârnit aplauze frenetice din partea publicului format din mulți tineri al Teatrului Morlacchi din Perugia.
Cel care s-a încumetat să taie pasaje, arii, coruri din capodopera lui Puccini este Gianluca Terranova, un tenor foarte apreciat, care a cântat pe scenele celor mai mari teatre de operă, de la Teatro alla Scala din Milano până la Covent Garden din Londra, şi care, în spectacolul de la Perugia, interpretează rolul lui Rodolfo, protagnistul masculin al operei, notează Euronews.
„Este o modalitate de a-i aduce pe utilizatorii TikTok mai aproape de operă”, spune tenorul italian.
„Am adus pe scenă o poveste a operei, pentru a atrage un public poate ceva mai distras, mă gândesc la tinerii care sunt pe reţelele de socializare. Cărora acum le putem spune: Hei, băieţi, avem aici ceva minunat, ceea ce trebuie să cunoaşteţi neapărat'”.
Gianluca Terranova spune că mai are pregătite și versiuni de douăzeci de minute.
„Şi lucrez la cele de trei minute, pentru reţelele de socializare: un mega trailer, o promovare a Operei. Care acum, la teatru, durează doar o oră şi jumătate. Fac un serviciu de promovare pentru Opera pe care şi ei (puriştii, n.red.) ar trebui să îl facă, în loc să-i considere pe ceilalţi analfabeţi”, explică tenorul.
„Puccini nu a scris operă pentru purişti, a scris La Boheme pentru a-i emoţiona pe toţi, pe servitoare, pe fermier şi pe farmacist, dar şi pe cei care poate nu merg la Operă pentru că s-au plictisit şi o consideră prea lungă”.
Opera lui Puccini în versiune prescurtată se va repeta pe 17 şi 18 septembrie în teatrele din Orvieto şi Todi.
De la ultimul raport SIAE (Societatea Italiană a Autorilor şi Editorilor), lumea divertismentului live este în creştere, iar în ultimul an, opera a putut conta pe 2,1 milioane de spectatori, amintește Euronews.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu