G4Media.ro

Poate planul Mexicului de a interzice în mod constituțional țigările electronice să…

Sursa foto: Pexels/Dede Avez

Poate planul Mexicului de a interzice în mod constituțional țigările electronice să favorizeze, de fapt, cartelurile?

Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a confirmat că guvernul său va încerca să înscrie în constituția țării, până la sfârșitul anului, o interdicție privind țigările electronic.  Deși măsura este motivată de preocupări legate de sănătatea publică, aceasta a stârnit temeri că nu va face decât să stimuleze o piață neagră înfloritoare a vaporizatoarelor, aflată în mâinile unor grupuri puternice de crimă organizată, precum cartelul Sinaloa și cartelul Jalisco New Generation, scrie The Guardian.

Țigările electronice se află în prezent într-o zonă gri din punct de vedere juridic, după ce interdicțiile anterioare privind importul și vânzarea acestora au fost contestate în instanță. Dar includerea interdicției în constituție ar fi definitivă. După victoria sa zdrobitoare în alegerile din iunie anul trecut, Morena, partidul de guvernământ, are o supermajoritate în Congres, ceea ce înseamnă că poate rescrie Constituția după bunul plac.

Aproximativ 1,7 milioane de mexicani folosesc țigări electronice, iar numărul acestora este în creștere, fără niciun semn că încercările de a le interzice au redus consumul.

În prezent, există două piețe pentru astfel de produse. Companiile legale importă vape-uri mai scumpe, vândute, de exemplu, în magazinele de proximitate. Apoi există vape-uri mai ieftine care sunt vândute mai informal, de exemplu de către vânzătorii ambulanți.

Óscar Balderas, un jurnalist care a investigat această problemă, estimează că cea din urmă piață constituie 90% din vapoarele vândute în Mexic – și este controlată de crima organizată.

„Aceste vape-uri sunt aduse de crima organizată din China, India și chiar Bangladesh”, a declarat Balderas. „Acestea le pot aduce cu barca în America Centrală, intrând prin granița de sud și plătind mită pentru a ajunge în Mexico City, apoi sunt distribuite în întreaga țară.”

Balderas estimează că această piață neagră valorează 5 miliarde de pesos pe an, sau aproximativ 200 de milioane de lire sterline (260 de milioane de dolari). „Iar crima organizată obține toată această sumă. Este un sac de bani pentru ei.”

Există, de asemenea, violențe asociate cu această afacere, deoarece grupurile criminale își impun controlul prin pedepsirea celor care vând vapori fără permisiunea lor.

O altă problemă este că aceste produse de contrabandă sunt complet nereglementate. „Consumatorul nu are nicio idee despre ceea ce pune în corpul său”, a declarat Balderas. „S-a descoperit că unele dintre cele mai ieftine vapoare vândute pe stradă conțin mercur”. Și cum grupurile criminale nu plătesc niciun impozit pe veniturile lor, sistemul de sănătate publică trebuie să plătească pentru tratamentul oricăror boli asociate.

Dacă interdicția privind vape-urile este ridicată la rang constituțional, aceste probleme ar fi exacerbate.

Piața legală de vape-uri care încă există ar trece în mare parte în mâinile crimei organizate, ceea ce înseamnă că piața globală – care continuă să crească – ar fi în întregime sub controlul acestora.

„Crima organizată folosește acești bani pentru mită, pentru arme, pentru gloanțe – pentru a finanța războaie precum cel pe care îl vedem în Sinaloa chiar acum”, a declarat Balderas.

Dorința guvernului de a interzice vapeu-urile a apărut din „preocupări legitime”, spune Angélica Ospina, un academician care cercetează consumul de droguri și reducerea riscurilor. Există riscuri pentru sănătate asociate cu vapatul, iar marketingul acestora vizează adesea adolescenții.

„Teoretic, piața vapatului se adresează adulților care fumează”, a declarat Ospina. „Dar există, de asemenea, un marketing strategic orientat către tineri: culori, modele, arome”.

Cu toate acestea, inițiativa de a interzice vape-urile nu va răspunde acestor preocupări. „Interzicerea unui lucru nu îl face sigur”, a spus Ospina. „Înseamnă doar că nu-l mai vedem. Îl elimină din vedere. Și asta este o problemă – pentru că îl aruncă într-un loc întunecat.”

Alternativa la interzicerea vape-urile ar fi reglementarea acestora, urmând exemplul alcoolului și tutunului, care sunt monitorizate de agențiile de sănătate, taxate și limitate la utilizatorii de peste 18 ani.

„Suntem adulți”, a spus Balderas. „Poate că vrem să bem câteva mezcales. Știm că nu este la fel de sănătos ca apa – dar cel puțin știm că a fost verificat și că ingredientele sunt de înaltă calitate.”

Balderas sugerează că taxele ar putea merge direct la sistemul de sănătate, iar companiile legale ar putea intra pe piața de vape low-cost care este în prezent dominată de crima organizată. „Dar odată ce crima organizată preia o piață, este foarte dificil să o recuperezi”, a spus Balderas.

„Avem tendința de a gândi în termeni de piețe albe și negre: cele legale și cele ilegale”, a spus Ospina. „Dar, de fapt, este adesea o piață gri, dar există griuri mai întunecate și mai deschise. Iar problema este cum reducem daunele”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Multe legi in Mexic sunt făcute chiar sa favorizeze cartelurile!