Poate să câștige Joe Biden președinția Americii? Punctele forte și minusurile democratului
O economie afectată puternic de pandemia de coronavirus și felul în care vor evolua focarele de infecții sunt două dintre motivele principale care l-ar putea ajuta pe democratul Joe Biden să îl învingă pe președintele republican Donald Trump la alegerile pentru Casa Albă din luna noiembrie, susțin analiști americani consultați de G4Media.ro.
Aceștia cred că rata mare a șomajului, combinată cu modul în care Trump va gestiona criza coronavirusului, va decide câștigătorul cursei prezidențiale din acest an. Iar Biden, în ciuda faptului că este unul dintre cei mai slabi candidați pentru Casa Albă din ultimele decenii, are șanse semnificative să obțină mandatul de președinte.
În urmă cu câteva zile, senatorul Bernie Sanders şi-a anunţat echipa că se retrage din cursa pentru Casa Albă, punând astfel capăt celei de a doua tentative de a obţine învestitura democrată, după încercarea nereușită din 2016.
Retragerea lui Sanders, care a fost accelerată de sabotajul mașinăriei politice a democraților, a pus capăt „revoluției socialiste” promovată de fostul primar al orașului Burlington din Vermont și facilitează nominalizarea lui Biden drept candidatul Partidului Democrat la alegerile pentru președinția Statelor Unite.
Dacă plecăm de la ipoteza că Biden va fi într-adevăr candidatul Partidului Democrat (și el nu va fi înlocuit, de exemplu, de guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, așa cum vor unii democrați chestionați pentru un sondaj de opinie recent), putem spunem că numărătoarea finală pentru alegerile generale a început odată cu retragerea din cursă a senatorului Sanders și că datele scrutinului sunt acum clare: Joe Biden, fostul vicepreşedinte al SUA în timpul celor două mandate ale lui Barack Obama, urmează să îl înfrunte pe Donald Trump în alegerile de pe 3 noiembrie.
Pentru un partid care a susținut în repetate rânduri că promovează diversitatea și ideile progresiste, nominalizarea lui Joe Biden este una surprinzătoare. Deși au avut de ales dintr-o listă diversă de candidați (femei, afro-americani, homosexuali etc.), alegătorii democrați au decis să-i acorde întâietate unui politician alb, în vârstă de 77 de ani, cu zeci de ani petrecuți ca parte integrantă a sistemului politic de la Washington.
Cu alte cuvinte, exact opusul candidatului pe care democrații – în special cei din aripa progresistă a partidului – visau că îl vor trimite la alegerile prezidențiale din 2020.
Dar care sunt motivele pentru care unii analiști cred că Joe Biden este unul dintre cei mai slabi candidați la alegerile prezidențiale din ultima perioadă și ce l-ar putea face, totuși, să câștige competiția în fața lui Donald Trump?
Punctele slabe
Ukrainegate. Joe Biden nu a ofert până în prezent o explicație decentă legată de implicarea sa și a fiului său în această afacere. Avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 până în 2019 din Consiliul de supraveghere al companiei energetice Burisma din Ucraina, între ai cărui fondatori se află oligarhul pro-rus Mikola Zloşevski.
În momentul în care Hunter a început să lucreze pentru firma ucraineană (unde ar fi avut un salariu de 50.000 de dolari, deși nu avea niciun fel de experiență în domeniul energetic), tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama.
Președintele Trump a fost pus sub acuzare în acest caz, după ce a fost suspectat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său.
Am explicat, la momentul respectiv, de ce Biden a fost unul dintre perdanții procesului de destituire declanșat de democrați împotriva liderului republican, iar această afacere va fi o piatră de moară atârnată de gâtul său în campania electorală, de care republicanii se vor lega mereu.
Eșecurile sale de politică externă, atât ca senator, cât și ca vicepreședinte al Statelor Unite (votul pentru autorizarea Războiului din Irak, conflictul din Libia, invadarea Crimeei de către Rusia etc.).
Gesturile nepotrivite față de femei. Este vorba de o listă lungă, care acoperă câteva decenii. Biden însuși și-a recunoscut comportamentul deplasat și și-a cerut scuze, promițând că-și va schimba atitudinea față de femei.
Acuzațiile de agresiune sexuală aduse de unele femei, cel mai recent caz fiind cel al Alexandrei Tara Reade. Interesant este că, la fel ca și în cazul comportamentului nepotrivit față de femei, aceste acuzații împotriva lui Biden nu au fost investigate de presa americană cu aceeasi agresivitate cu care au anchetat, de exemplu, acuzatiile aduse împotriva lui Trump sau împotriva judecătorului Brett Kavanaugh, nominalizat de liderul republican pentru Curtea Supremă.
Declinul său mental, marcat de confuzie și dezorientare, care pare tot mai evident de fiecare dată când încearcă să comunice. Lista gafelor sale este lungă, iar Washington Times a făcut o selecție a acestora.
Aparițiile televizate ale lui Biden sunt deseori pline de ridicol, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva zile când a încercat să explice într-un interviu la postul CNN care ar fi răspunsul său la actuala pandemie și și-a pierdut în mod repetat șirul gândurilor.
https://twitter.com/EddieZipperer/status/1251127127098957824
Caracterul său irelevant în actuala criză. În timp ce Trump apare zilnic în fața americanilor și vorbește de la Casa Albă despre pandemie, Joe Biden rămâne blocat în locuința sa din Wilmington (Delaware) de unde comunică rar. Dispariția sa a dat naștere unui trend pe Twitter, unde #WhereisJoe? a atras comentarii dintre cele mai ironice.
Analiștii cred că acest lucru va continua săptămâni și chiar luni de zile, căci pandemia a suspendat călătoriile sale de campanie, discursurile, participările la strângeri de fonduri, întâlnirile cu suporteri, cu potențialii vicepreședinți sau membri ai cabinetului. Va fi ceea ce comentatori numesc „o campanie minimalistă” pentru un candidat mai degraba sters, fara sare si piper.
Confruntarea cu un președinte care gestionează o criză majoră. În mod istoric, președintele aflat în funcție (în cazul de față, Donald Trump) se bucură de un avantaj evident, iar o criză de genul celei actuale unește țara în jurul său și îi face pe americani să prefere să îl mențină la Casa Albă pe titularul portofoliului.
Este știut faptul că, în astfel de momente, americanii vor să îi audă pe liderii care iau decizii, nu pe cei care critică de pe margini. Prin comentariile sale critice la adresa lui Trump, Biden riscă să transforme răspunsul la pandemie într-un politic și părtinitor, adică exact ceea ce nu trebuie făcut într-un moment atât de sensibil pentru americani.
Avantaje
Pandemia de coronavirus. Felul în care va evolua criza în America, care va fi în final numărul morților și care va fi impactul pandemiei asupra moralului opiniei publice vor fi un factor decisiv. Este un lucru susținut și de Ross K.
Baker, profesor de științe politice la Rutgers University din New Jersey, a afirmat pentru G4Media.ro: „Multe vor depinde de evoluția pandemiei și de gestionarea crizei de către președintele Trump. În prezent, se pare că majoritatea americanilor nu sunt mulțumiți de felul în care acesta se achită de ea.
Există susținători fideli ai lui Trump, din partea dură, și Never Trumpers de cealaltă parte, care includ nu numai democrați, ci și republicani dezamăgiți. Președintele își poate permite să piardă doar un număr mic dintre susținătorii săi fideli, iar unii dintre ei nu par foarte mulțumiți de modul în care el își face treaba.
Este posibil ca ei să nu fie entuziasmați de Biden, dar nu vor avea pe altcineva pe care să aleagă dacă cred că Trump a gestionat greșit criza.”
Înrăutățirea situației economice. În urmă cu doar luni, dacă se ținea cont doar de indicatorii economici excelenți, alegerea lui Trump era un lucru cert. Acum însă, situația este radical schimbată în Statele Unite, unde rata uriașă a șomajului, producția oprită și zeci de milioane de americani care așteaptă ajutorul guvernului sunt semne ale unei economii afectate puternic de coronavirus.
În acest context, șansele lui Joe Biden de a obține președinția au crescut simțitor. „Biden se află într-o poziție puternică, deoarece șomajul se ridică la nivelul de două cifre, iar acest lucru nu este niciodată bun pentru un președinte în funcție.
Atunci când economia este într-o stare proastă, este dificil pentru titularii mandatului să fie realeși. Ei sunt făcuți responsabili de veștile economice proaste,” ne-a declarat Darrell West, care conduce Centrul pentru inovație tehnologică de la Brookings Institution, un grup de cercetare din Washington.
„Economia și rata de popularitate a președintelui au în general cele mai puternice legături cu votul și ambele sunt problematice pentru Trump. Există un nivel ridicat al șomajului, iar gradul de favorabilitate al lui Trump este sub 50 la sută,” a afirmat West.
Anii petrecuți alături de Obama. Este perfect adevărat că Joe Biden poate susține că are o experiență îndelungată în poziții-cheie din administrația americană. El a fost vicepreședinte la Casa Albă timp de opt ani și, fără îndoială, cunoaște foarte bine felul în care funcționează Casa Albă, administrația și America.
Este un punct forte, care va conta mult în cursa pentru președinția Statelor Unite. La fel cum va conta și susținerea anunțată de Barack Obama, ambii două figuri venerate de democrații americani. De altfel, New York Post a avansat recent un scenariu în care Biden o alege pe Michelle ca vicepreședinte, iar după inaugurare se va retrage de la Casa Albă, făcând ca aceasta să devină președinta Americii, continuând astfel dinastia politică a familiei Obama.
Unificarea stângii. În această chestiune, analiștii cred că Biden va avea are o misiune dificilă, dar nu imposibilă. El va trebui să atragă de partea lui democrații progresiști (între aceștia, așa-numiții Bernie Bros, susținătorii fideli ai lui Bernie Sanders), independenții și republicanii dezamăgiți de Trump, grupuri cruciale în cursa pentru Casa Albă.
Mesajele lui publice actuale sunt ceea ce vor să audă democrații moderați: acțiuni federale mai energice, măsuri de stimulare economică mai mari, acces mai ușor la Obamacare. El va trebui însă de-acum înainte să se aplece și mai mult spre stânga, pentru a convinge progresiștii de justețea politicilor sale.
De altfel, profesorul Baker a respins sugestia că Joe Biden este unul dintre cei mai slabi candidați la prezidențiale, afirmând: „Mai slab decât McGovern în 72? Decât GHW Bush în 93? Decât Dukakis în 88? Carter în 80? Biden este mai puternic; el va avea un partid unificat în spatele lui.”
Alegerea unei vicepreședinte. Aceasta este una dintre cele mai bune metode de a câștiga suporteri necesari. Biden a anunțat deja că partenerul său pentru Casa Albă va fi o femeie, lucru care va satisface majoritatea alegătorilor democrați.
Mai mult, dacă va oferi această șansă unei femei de culoare (senatoarea Kamala Harris este de altfel în pole-position pentru a fi nominalizată), democratul va obține puncte importante cu alegătorii de culoare, un grup esential în state-cheie, precum Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, Nevada, North Carolina, Pennsylvania și Wisconsin.
Fondurile nelimitate. Chiar dacă nu este candidatul ideal visat de democrați, Joe Biden este candidatul care se va confrunta cu Donald Trump pentru Casa Albă. Acest lucru va aduce de partea sa în lunile care urmează o avalanșă de donatori, deciși să sprijine cu bani mulți înlăturarea lui Trump din fotoliul de președinte.
Oameni de afaceri, producători generoși, vedete de la Hollywood, moguli media și directori executivi din Silicon Valley se vor alătura în număr și mai mare eforturilor financiare de susținere a lui Biden. Sute de milioane de dolari vor fi pompați în campania fostului vicepreședinte, văzut ca „un salvator al stângii” și singurul care poate să îl învingă pe liderul republican si „sa salveze America.”
Media americană. Poate ca niciodată în ultimii ani media americană va juca un rol de prim-solist în aceste alegeri. Instituțiile de presă din Statele Unite sunt, în marea lor majoritate, favorabile stângii de la Washington, iar susținerea lor pentru Joe Biden este evidentă.
La fel de clară este și antipatia lor reală pentru Donald Trump, pe care l-au atacat sistematic din momentul în care și-a anunțat candidatura pentru Casa Albă, în vara anului 2015. Având susținerea presei liberale (televiziuni, ziare, publicații online), Joe Biden beneficiază de un atú formidabil, la care va putea apela de fiecare dată când va considera necesar.
De altfel, echipa sa de campanie a fost acuzată zilele trecute că a făcut presiuni asupra celor de la New York Times pentru a elimina un paragraf dintr-un material despre acuzațiile sexuale la adresa fostului vicepreședinte.
Strategia lor a reușit, iar publicația a modificat articolul așa cum a vrut Team Joe. Acest incident este, cred analiștii, o avanpremieră a felului părtinitor în care presa din Statele Unite se va raporta la Biden în următoarele luni, punând umărul la sprijinirea unui candidat mai degrabă mediocru și lipsit de substanță, un om al sistemului politic de la Washington, care traieste din gloria trecutului petrecut alaturi de Obama.
Concluzia. În mod normal, majoritatea alegătorilor americani nu acordă o atenție deosebită cursei prezidențiale până de Labor Day (7 septembrie) sau chiar mai târziu. Anul acesta însă, situația este diferită. Din cauza pandemiei, America va fi o țară foarte diferită în această toamnă, iar condițiile cu care se vor confrunta americanii în acel moment vor influența modul în care ei vor vota.
Coronavirusul reprezintă alegerile din acest an, a spus un comentator american, iar acest lucru este perfect adevărat. Foarte multe lucruri se vor schimba până la momentul scrutinului: numărul de americani morți, cum va răspunde guvernul federal sau cum va gestiona Trump această criză.
Starea economiei va fi și ea un factor pe care alegătorii îl vor cântări de o mie de ori înainte de a vota presedintele. În acest moment, Joe Biden pleacă cu șansa a doua în alegeri. Noua realitate în care trăim ar putea însă să îl propulseze, meritat sau nu, în scaunul de la Casa Albă.
Surse: Yahoo News, New York Post, The Hill, The Week, The Guardian, Maclean’s, New Republic, Rolling Stone, Washington Times, Washington Post, New York Times
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii