G4Media.ro

Poate un pui de somn să compenseze o noapte proastă de somn?…

sursa foto: Pexels

Poate un pui de somn să compenseze o noapte proastă de somn? Iată ce spun experții despre ce poate (și ce nu poate) face somnul scurt de la prânz pentru sănătatea dumneavoastră

Dacă dorm mai puțin de cele șapte sau opt ore de somn recomandate în fiecare noapte, un pui de somn la amiază va compensa această pierdere?, se întreabă mulți oameni care au avut parte de o noapte proastă de somn, scrie The New York Times.

Poate că ați stat treaz prea târziu pe TikTok sau v-ați frământat  din cauza gândurilor anxioase. Și acum vă întrebați dacă un pui de somn rapid la prânz vă va da impulsul de energie de care aveți nevoie pentru a trece cu putere prin restul zilei și, eventual, pentru a recâștiga beneficiile pentru sănătate ale unei nopți întregi de somn pe care poate le-ați pierdut.

Este important să înțelegeți că, deși un pui de somn la prânz vă va reface probabil energia suficient pentru a vă duce ziua la capăt, a declarat Rebecca Spencer, cercetător în domeniul științei somnului la Universitatea din Massachusetts Amherst, acesta nu va anula neapărat riscurile pentru sănătate care pot apărea din cauza somnului insuficient din timpul nopții. Iată de ce.

Beneficiile pentru sănătate ale unui somn bun

Potrivit datelor sondajului din 2020 al Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), mai mult de o treime dintre adulții din Statele Unite nu dorm cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte, așa cum se recomandă. Iar această lipsă de somn, spun experții, este asociată cu o serie de riscuri sporite pentru sănătate, inclusiv pentru obezitate, hipertensiune arterială, diabet, boli coronariene, accident vascular cerebral și tulburări psihice.

Nu numai durata somnului este importantă pentru sănătate, a spus dr. Spencer, ci și calitatea acelui somn, care este determinată de cât timp petreceți în diferitele sale etape.

Atunci când dormim pe parcursul nopții, trecem prin mai multe „cicluri de somn” de aproximativ 90 de minute. Fiecare dintre ele este compus din patru etape: Primele două sunt considerate somn ușor, în care mușchii se relaxează, temperatura corpului scade, iar ritmul cardiac și respirația încetinesc pe măsură ce ați adormit.

Cea de-a treia etapă, cunoscută sub numele de somn profund, este cea în care ochii și mușchii se relaxează complet, iar corpul dumneavoastră face o muncă importantă de reparare și construire a oaselor, mușchilor și a altor țesuturi, precum și de întărire a sistemului imunitar și de consolidare și procesare a amintirilor. Mișcarea rapidă a ochilor (sau REM) este ultima etapă a ciclului de somn. Nu este la fel de profundă ca cea de-a treia etapă, dar este momentul în care este cel mai probabil să visați și se crede că este asociată cu învățarea, stocarea amintirilor și reglarea dispoziției.

Este normal să ai o noapte de somn slabă din când în când, a declarat Molly Atwood, psiholog clinician și cercetător în medicina comportamentală a somnului la Johns Hopkins Medicine. Dar dacă nu treceți în mod constant prin toate aceste etape în fiecare noapte, a spus ea, acest lucru poate duce la o serie de afecțiuni de sănătate. Iar somnul scurt de la prânz nu poate compensa acest lucru, a spus dr. Spencer.

Chiar dacă câteva ore de somn pe timp de noapte și un pui de somn în timpul zilei ar putea ajunge la șase sau mai multe ore în total, a spus ea, beneficiile pentru sănătate nu se adaugă în același mod. Reprizele de somn scurte de mai puțin de 90 de minute includ de obicei doar fazele mai ușoare ale somnului, a spus dr. Spencer, nu somnul profund și reparator pe care îl obțineți de obicei pe parcursul nopții.

Și în timp ce siestele de peste 90 de minute pot include un somn adânc benefic, este mai probabil ca acestea să vă lase mai mult decât cele mai scurte să vă simțiți amețit și potențial mai puțin ager. Unele dovezi limitate, de exemplu, au arătat că cei care se trezesc din faza cea mai profundă a ciclului de somn sunt mai predispuși să facă greșeli la întrebările de matematică decât cei care se trezesc din somnul REM.

Partea bună a unui pui de somn 

Dar există unele cazuri în care un pui de somn poate fi util, a spus dr. Atwood. „Atunci când nu ați avut o noapte de somn grozavă, somnul poate ajuta într-adevăr la îmbunătățirea unor lucruri precum timpul de reacție și memoria, dacă trebuie să lucrați”, a adăugat ea.

Dacă lucrați de obicei în timpul zilei, de exemplu, un pui de somn de 20-30 de minute poate restabili vigilența fără a vă lăsa amețit sau a vă perturba somnul în noaptea următoare, a spus dr. Atwood.

Somnul scurt de prânz poate fi, de asemenea, deosebit de important pentru a-i ajuta să se mențină în alertă și ageri pe cei care nu lucrează întotdeauna în timpul zilei – cum ar fi piloții de avion, șoferii, medicii sau alți lucrători în schimburi. Și, în mod similar, acestea pot ajuta adulții mai în vârstă dacă schimbările legate de vârstă, cum ar fi nevoia de a merge la baie noaptea, le întrerup somnul, a spus dr. Atwood.

Dacă vă aflați în situația de a avea nevoie de un pui de somn, a spus dr. Atwood, păstrați-l scurt – nu mai mult de 30 de minute – astfel încât să nu interfereze cu următoarea noapte de somn. Cel mai bine este să ațipiți după-amiaza, „când avem o scădere naturală a vigilenței și avem tendința de a ne simți somnoroși”, a adăugat ea. Acest lucru face mai ușor să adormiți rapid.

Dar dacă sunteți obosit cronic sau aveți probleme în a trece peste zi fără un pui de somn, dr. Atwood a spus să luați în considerare ajutorul unui specialist în somn comportamental.

„Oamenii au tendința de a suferi o vreme, iar apoi se duc la medicul lor de familie și primesc niște medicamente”, a spus ea. Dar consultarea unui specialist în somn este o soluție mai bună pe termen lung decât să se bazeze pe medicamente, a spus dr. Atwood. Acești profesioniști, care sunt instruiți în psihologia somnului, pot oferi anumite exerciții sau strategii, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, care vă pot ajuta să vă odihniți cât mai bine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...