Pogromul de la București: RFI difuzează reportaje speciale la 80 de ani de la masacru
Între 21 – 23 ianuarie 1941, cu prilejul rebeliunii legionare a avut loc un pogrom la București în timpul căruia au fost uciși cel puțin 120 de evrei. RFI difuzează o serie de programe consacrate comemorării a 80 de ani de la acel tragic eveniment.
După 80 de ani, au rămas foarte puțini supraviețuitori ai Pogromului legionar. Printre ei se numără Cora Benador, care pe atunci avea 10 ani. Împreună cu tatăl ei, dramaturgul Ury Benador, cu fratele ei geamăn și cu sora ei mai mare, Cora s-a ascuns într-o pivniță, scăpând de urgia dezlănțuită de legionari împotriva evreilor din Capitală. Dar prietena ei cea mai bună și colegă de școală a suferit o cruntă lovitură.
“Și atunci ea mi-a spus – tatăl meu a fost omorât în noaptea asta”, povestește Cora Benador la RFI.
Aurel Ianovici avea 14 ani în ianuarie 1941 și a asistat la un act bestial al legionarilor într-unul din cartierele evreiești ale Bucureștiului.
“Un bătrânel evreu a vrut să iasă pe poarta casei incendiate de legionari. Aceștia l-au prins și l-au rupt în bucăți, efectiv așa cum ai rupe o păpușă”, își aduce aminte Aurel Ianovici.
Profesorul de neurologie Jean Askenasy avea 11 ani în ianuarie 1941 și locuia la Craiova cu familia sa. Tatăl celei care avea să fie soția sa a fost o victimă a legionarilor în Pogromul de la București.
“A doua zi a fost găsit cu un glonț în cap în Pădurea Jilava”, povestește Jean Askenasy.
Un reportaj cu mărturii despre Pogromul legionar din ianuarie 1941 va fi publicat pe pagina RFI România pe 21 ianuarie, iar varianta audio va putea fi ascultată la RFI în aceeași zi de la 8:30. (Foto: Templul spaniol din Bucuresti, incendiat de legionari – sursa RFI / Expozitie foto)
Citește tot articolul pe RFI România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
43 comentarii