G4Media.ro

Polemică între OMS și țările UE pe tema accesului la îngrijire a…

Polemică între OMS și țările UE pe tema accesului la îngrijire a persoanelor transgender

Potrivit unei noi hărți a sănătății publicată de TGEU, o organizație non-profit care militează pentru drepturile și bunăstarea persoanelor trans., aproape jumătate din Uniunea Europeană, 12 din 27 de state membre nu respectă liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru recunoașterea identităților transgender, potrivit Euronews, citat de Rador Radio România.

În 2019, OMS a decis să-și reformeze clasificarea pentru a elimina identitățile trans din categoria tulburărilor mintale. Astfel, organizația de sănătate și-a modificat Clasificarea internațională – care servește la înregistrarea și raportarea stării de sănătate și a afecțiunilor conexe la nivel global, aflată la a 11-a ediție pentru a „reflecta înțelegerea modernă a sănătății sexuale și a identității de gen”. Această actualizare a redefinit sănătatea identității de gen, înlocuind „categorii de diagnostic învechite” precum „transsexualitatea” și „tulburarea identității de gen la copii” cu „incongruența de gen în adolescență și vârstă adultă” și, respectiv, „incongruența de gen în copilărie”.

OMS a făcut aceste schimbări cu scopul de a se asigura că persoanele transgender vor putea avea acces la asistență medicală și la o acoperire adecvată de asigurare.

12 țări din UE nu se adaptează la noile schimbări

În ciuda acestor actualizări ale agenției mondiale de sănătate, hărțile TGEU arată că 12 țări UE – Austria, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia – folosesc diagnosticul oficial de „transsexualitate” conform clasificării anterioare. Cinci țări – Belgia, Irlanda, Italia, Portugalia și Țările de Jos – folosesc „tulburări de gen”, în timp ce Finlanda, România și Slovenia folosesc ambele clasificări.

Doar Malta, Danemarca și opt regiuni ale Spaniei – pentru care sunt disponibile date – nu cer un diagnostic psihiatric drept condiție pentru accesarea asistenței medicale specifice.

Ucraina, OMS: „Reformele în sănătate aliniază țara la principalele standarde ale UE”

TGEU avertizează că această cerință contribuie la stigmatizare și împiedică accesul la asistență medicală, în special pentru persoanele transgender. „Implementarea lentă a depatologizării înseamnă că asistența medicală trans-specifică nu se bazează pe consimțământul informat și pe luarea deciziilor individuale, ci este condiționată în întregime de un diagnostic”, se arată pe harta din 2024.

Potrivit unui raport publicat de Consiliul Europei la începutul acestei luni, persoanele trans se confruntă cu provocări semnificative în a primi asistență medicală specifică, care să fie accesibilă, economică, respectuoasă și de înaltă calitate. În plus, conform estimărilor, cel puțin 27% dintre persoanele trans din Europa nu pot avea acces la asistență medicală specifică.

Se așteaptă ca în 2025, Organizația Mondială a Sănătății să publice noi orientări privind asistența medicală specifică trans , cu scopul de a oferi statelor membre recomandări cu privire la modul de abordare a problemei.

Sursa: EURONEWS / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.