Poliţia britanică a închis ancheta care viza o fundaţie de caritate patronată de regele Charles
Poliţia britanică a anunţat luni că nu va întreprinde alte acţiuni după o anchetă declanşată în urma unor relatări apărute în mass-media, potrivit cărora anumite onoruri au fost atribuite în schimbul unor donaţii făcute în beneficiul uneia dintre fundaţiile de caritate patronate de regele Charles al III-lea, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Divizia de anchete speciale (SET) din cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra a deschis o anchetă în februarie 2022 după ce publicaţia Sunday Times a raportat că un om de afaceri saudit a primit un premiu după ce a donat mii de lire sterline unor proiecte sprijinite de monarhul britanic.
Poliţiştii londonezi au spus că investigaţia a fost demarată după ce au luat legătura cu The Prince’s Foundation, una dintre principalele organizaţii de caritate patronate de Charles înainte ca acesta să devină rege, pentru a discuta despre un raport independent ce viza practicile de finanţare ale organizaţiei şi că au analizat documentele prezentate de fundaţie.
Doi bărbaţi ale căror identităţi nu au fost făcute publice au fost chestionaţi ulterior, iar Poliţia britanică a precizat că a solicitat, de asemenea, mai multe documente specifice din partea publicaţiei Sunday Times.
Cu toate acestea, după ce procurorii au analizat probele pentru a verifica dacă anumite infracţiuni au fost comise în virtutea Legii Onorurilor (de Prevenire a abuzurilor) şi a Legii anti-mită, poliţiştii britanici au concluzionat că nu mai trebuie întreprindă nicio acţiune în cadrul anchetei.
„Dacă orice informaţie nouă sau o probă va apărea şi care necesită o examinare suplimentară, aceasta va fi realizată de SET din cadrul Met”, a precizat Poliţia londoneză.
„Nimeni nu a fost arestat sau pus oficial sub acuzare în timpul acestei anchete”, a adăugat poliţia britanică.
După ce Sunday Times a publicat acel articol, Michael Fawcett, considerat timp de decenii mâna dreaptă a actualului rege britanic, a demisionat de la conducerea fundaţiei menţionate.
Palatul Buckingham nu a făcut deocamdată declaraţii despre decizia Poliţiei londoneze de a încheia această anchetă, însă un purtător de cuvânt al regelui Charles al III-lea a declarat anterior că monarhul nu ştia nimic despre presupusa acordare de onoruri în baza unor donaţii.
Acuzaţiile au fost făcute înainte ca Charles, pe atunci prinţ de Wales, să devină rege în urma decesului mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în septembrie 2022.
După ce ştirea a apărut prima dată în septembrie 2021, Sunday Times a publicat şi alte articole despre donaţii făcute în beneficiul unor organizaţii de caritate patronate de actualul rege britanic.
În iunie 2022, acelaşi supliment duminical relata că Charles ar fi acceptat o donaţie în numerar în valoare de 3 milioane de euro din partea unui fost prim-ministru din Qatar, iar o parte din sumă ar fi fost transportată în pungi pentru cumpărături.
Biroul de presă al fostului prinţ de Wales a precizat că suma a fost transferată uneia dintre fundaţiile sale de caritate şi că toate procedurile legale au fost respectate, în timp ce o sursă din anturajul familiei regale a dezvăluit că donaţiile mari făcute în numerar nu vor mai fi acceptate.
O lună mai târziu, The Times relata că o altă fundaţie britanică, Prince of Wales’ Charitable Fund, a acceptat bani de la familia lui Osama bin Laden. Biroul de presă al lui Charles a precizat că decizia de acceptare a donaţiei a fost luată de asociaţie după o perioadă adecvată de examinare a propunerii şi că actualul suveran britanic nu a avut nicio implicare în procesul decizional.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank