Poliția cumpără 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt cu 98 de mil. lei / Sindicaliștii din poliție acuză o licitație cu dedicație / Iohannis a beneficiat gratuit de mașini BMW când era primar, iar în timpul campaniei din 2014 a locuit într-un apartament al omului de afaceri
Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt (foto dreapta), prietenul președintelui Klaus Iohannis.
Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, iar Sindicatul Europol acuză ministerul că a organizat o licitație cu dedicație, deoarece doar modele BMW s-ar fi putut califica după criteriile stabilite în caietul de sarcini, a informat Europa Liberă.
Conducerea Automobile Bavaria a transmis G4Media că întregul proces al licitației a fost public și că nu se poate vorbi de o o ”dedicație”.
Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini, în total, 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5, iar prețul per bucată ajunge la 163.343,41 lei (aproximativ 33.200 euro).
Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.
Sindicatele din poliție acuză faptul că specificațiile tehnice duc spre modele BMW, ceilalți producători auto neavând modele care să se încadreze în aceste condiții.
”Se se dorește o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim 8+1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, anunță sindicatul Europol.
”Nu putem să nu observăm faptul că în continuare, în ciuda TUTUROR insistențelor, evenimentelor, reportajelor, exemplelor etc. pe care atât noi, cât și opinia publică, le-am transmis în ultimii ani, factorii de decizie din Poliția Română continuă să pună eticheta de <autospecială> unui autoturism pe care se lipește un doar un colant pe care scrie POLITIA și pe care este montată o rampă. În continuare nu se cere șasiu întărit, nu se cer accesorii specifice muncii din dotare (lumini suplimentare montate, compartimentare separată pentru persoanele conduse la sediu, compartimentare separată în portbagaj pt accesorii specifice etc.), ci pur și simplu un autoturism <chior>.
Chiar dacă salutăm reducerea de aproximativ 15.000 euro făcută de BMW la fiecare autospeciala, nu putem să nu ne întrebăm dacă factorii de decizie, în birourile lor, unde se uită la televizor și se laudă cu <achizițiile> făcute, se pot gândi și mai departe de atât. Noi ne-am plictisit sincer să vizionăm conferințe de presă în care reprezentanții IGPR și ai MAI prezintă achizițiile de tehnică sau de mașini ca fiind mari realizări, deși acestea ar trebui să fie dotări normale, de bun simț”, transmite Sindicatul Europol.
Conducerea Automobile Bavaria a transmis G4Media că întregul proces al licitației a fost public și că nu se poate vorbi de o o ”dedicație”.
”Aceasta este a doua afișare a licitației, prima, la sfârșitul anului trecut, nu s-a prezentat nimeni, nici măcar Bavaria. Au republicat licitația și ne-am prezentat noi. Spre surprinderea noastră, numai noi. Noi nu suntem producători, așa că am întrebat producătorul dacă poate livra aceste autoturisme, vorbim totuși de 600 de bucăți. Atunci ni s-a spus că din cauza lipsei cipurilor de pe piață nu e sigur că se pot livra în termenii din licitație, așa că nu am depus nicio ofertă. Acum am procedat la fel și am primit asigurări că piața s-a stabilizat și că pot fi livrate autoturismele. Nu știm care au fost considerentele pentru care s-a creat un astfel de caiet de sarcini, am văzut acolo să s-a menționat cutia de viteze. Această cutie de viteze este și la Audi, se află și pe niște modele de Alfa Romeo, deci nu e o problemă. Au republicat de două ori acest caiet de sarcini. BMW are acest departament de mașini pentru autorități și de aceea este prezent în mai multe state. Noi pur și simplu ne-am prezentat la licitație, am văzut caietul de sarcini, am discutat cu producătorul, asta e tot”, a transmis conducerea companiei.
IGPR urmează să transmită un punct de vedere legat de această licitație, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al instituției.
Michael Schmidt este un cunoscut prieten al președintelui Klaus Iohannis, președintele recunoscând faptul că a fost ajutat de acesta de-a lungul timpului.
„Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la primărie”, declara presei Iohannis în 2014.
În campania electorală pentru prezidențiale, Iohannis recunoștea că a închiriat de la Michael Schmidt un apartament de 60 de metri pătrați, în Bulevardul Primăverii, pe care avea să îl folosească pe perioada campaniei.
Automobile Bavaria SRL este importator oficial BMW în România și, potrivit portalului confidas.ro este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.
În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe președintele României, Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
65 comentarii