G4Media.ro

Poliția din Hong Kong a arestat opt activiști pro-democrație pentru participare la…

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

Poliția din Hong Kong a arestat opt activiști pro-democrație pentru participare la protestele din 1 iulie

Poliţia din Hong Kong a arestat marţi opt bărbaţi pentru acuzaţii legate de protestele pro-democraţie desfăşurate la 1 iulie în fosta concesiune britanică, transmite DPA, citată de Agerpres.

Foştii parlamentari Eddie Chu Hoi-Hick şi Leung Kwok hung, fostul lider al Partidului Democrat hong-konghez Wu Chi-Wai şi activistul pentru drepturile omului Figo Chan au anunţat pe Facebook că se află printre cei arestaţi marţi în jurul orei locale 06:30 (luni, ora 22:30 GMT).

Potrivit unei declaraţii a poliţiei locale, indivizii arestaţi au fost acuzaţi de ”incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată”, ”organizarea unei adunări neautorizate” şi ”participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată”.

Figo Chan a transmis live pe Facebook imagini de la arestarea sa, poliţiştii acuzându-l că a incitat alte persoane să participe la o adunare neautorizată.

În Hong Kong, mii de persoane au ieşit pe străzi la 1 iulie pentru a protesta contra unei legi controversate privind securitatea naţională impuse de Beijing în fosta concesiune britanică. Poliţia a interzis marşul de protest şi a arestat aproximativ 400 de oameni în acea zi.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul ”O ţară, două sisteme” inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mi-ar placea ca Romania sa aiba un guvern care sa iasa si sa critice public astfel de abuzuri ale dreptului international, contribuind astfel la progresul colectiv. Nu suntem inca acolo, desi daca am face toti, un minim efort, am putea fi si mai departe…

    • „Abuzuri”. Intereseaza-te cum a ramas China fara Hong Kong. 🙂 Abuz mai mare n-a existat in ultimii 200 de ani. 🙂

    • Da, abuzuri pentru ca China a aderat la un tratat pe care acum il incalca, in mod grosolan si violent.

      Cat despre contextul tratatului violat, in 2020 avem reguli si canale speciale prin care astfel de apecte pot fi rediscutate. In nici un caz nu unilateral, cu forta bruta, ca in 1800…

    • Nu prea ai logica dar fie … China a aderat sa ii se bage opium ca moneda de schimb sau cum ? Forta bruta a fost a Marilor Imperii Vestice(Marea Britanie si Franta, sa nu se inteleaga gresit…)