G4Media.ro

Poliţia din Israel ar fi folosit programul Pegasus pentru a spiona telefoanele…

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Poliţia din Israel ar fi folosit programul Pegasus pentru a spiona telefoanele cetățenilor cu un anumit profil

Poliţia din Israel a folosit software-ul de spionaj Pegasus al companiei locale NSO Group pentru a verifica telefoanele cetăţenilor cu un anumit profil fără ordin judecătoresc, a dezvăluit marţi portalul local de ştiri Calcalist, practică la care autorităţile israeliene neagă că ar fi recurs fără o aprobare prealabilă din partea justiţiei, informează EFE, citată de Agerpres.

Poliţia a folosit acest program sofisticat pentru a extrage informaţii şi a spiona primari, foşti angajaţi guvernamentali, activişti care au condus proteste împotriva fostului premier Benjamin Netanyahu şi chiar o persoană apropiată de o oficialitate politică de rang înalt, a mai scris sursa citată, care nu a dezvăluit identitatea presupuselor persoane spionate.

Potrivit Calcalist, piratarea telefoanelor s-a făcut fără permisiunea sau supravegherea vreunui tribunal, în condiţiile în care poliţia nu a solicitat anterior un mandat de percheziţie sau de supraveghere tehnică. Ulterior, nu a existat niciun control şi nicio dare de seamă cu privire la informaţiile şi datele colectate şi nu se ştie dacă toate aceste date au fost sau nu trimise altor agenţii de anchetă ale statului.

Ordinul de a supraveghea cetăţeni israelieni care nu sunt anchetaţi sub suspiciunea de a fi comis delicte a fost dat de înalţi comandanţi ai poliţiei, mai scrie Calcalist, citat de EFE. Softul a fost folosit, între altele, pentru a căuta dovezi de mită în telefonul mobil al unui primar, într-o etapă în care ancheta în această speţă încă era confidenţială, pentru a obţine informaţii de la o persoană aflată în atenţia serviciilor secrete, cu toate că nu existau dovezi care să arate că respectiva persoană ar fi comis vreun delict, şi pentru a supraveghea telefonul unei persoane apropiate unei oficialităţi politice de rang înalt pentru strângerea de informaţii ca parte a unei anchete pentru corupţie. În plus, softul a fost instalat pe telefoanele angajaţilor unei companii guvernamentale sub pretextul că erau suspecţi de fraudă, potrivit Calcalist.

Poliţia israeliană a negat veridicitatea informaţiilor prezentate de Calcalist şi a dat asigurări că ”nu există niciun fundament pentru astfel de acuzaţii”. Într-un comunicat, poliţia a subliniat că ”orice activitate poliţienească în acest domeniu este în conformitate cu legea, pe baza ordinelor judecătoreşti şi unor proceduri de lucru stricte”.

La rândul său, ministrul securităţii publice Omer Barlev a scris pe Twitter că nu există practica ascultării telefonice sau preluării de la distanţă a controlului dispozitivelor din partea poliţiei din Israel fără aprobarea unui judecător.

Firma de securitate cibernetică israeliană NSO Group a fost una dintre companiile despre care s-a vorbit cel mai mult în 2021, cu numeroase cazuri de spionaj care au vizat oameni politici, activişti şi ziarişti din întreaga lume cu ajutorul controversatului său software Pegasus. În acest context, guvernul israelian a înăsprit controlul asupra exporturilor de produse cibernetice ale acestei companii, notează EFE.

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Suparare mare pe infractori si corupti deoarece politia a cercetat si deschis dosar penal pentru fapte de coruptie impotriva premierului Benjamin Netanyahu.

  2. Toata lumea te spioneaza, acceptati asta cand acceptati termini si conditii de la orice aplicatie va dati toate datele de buna voie. Nu va mai c*acati pe voi ca sunteti urmati.