G4Media.ro

Poliția din Tokyo a arestat un șef din Yakuza sub acuzația că…

Foto: Pexels

Poliția din Tokyo a arestat un șef din Yakuza sub acuzația că a furat cărți Pokémon

Yakuza avea cândva o reputație înfricoșătoare și violentă. Această arestare marchează o trecere la infracțiuni mărunte. Legile anti-bande și profiturile mai mici au făcut ca apartenența la yakuza să fie mai puțin atractivă pentru japonezii mai tineri.

Săptămâna trecută, poliția metropolitană din Tokyo a arestat un membru executiv al bandei Takinogawa, o facțiune a celui de-al doilea cel mai puternic sindicat al crimei organizate din Japonia – Sumiyoshi-kai, scrie Insider.

Presupusa sa infracțiune? Poliția îl acuză că a furat cărți Pokémon.

Yakuza sunt membri ai sindicatelor de crimă organizată, echivalentul japonez al gangsterilor sau al mafioților. Numărul de membri a atins apogeul în anii 1960, când numărul lor a crescut la peste 180.000.

În mass-media, yakuza sunt adesea descriși ca figuri terifiante, cunoscute pentru tatuajele pe tot corpul și implicarea în cămătărie, extorcare de fonduri și violență.

Arestarea recentă pune la îndoială acest stereotip.

SoraNews24 a relatat că Keita Saito, un kanbu sau lider, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat la sfârșitul lunii aprilie pentru un furt mărunt legat de spargerea unui birou din 2022, în decembrie.

Potrivit postului de știri, au fost furate obiecte în valoare de 252.000 de yeni, adică aproape 1.500 de euro, care includeau 25 de cărți de schimb Pokémon.

SoraNews24 a remarcat o creștere a furturilor de cărți de tranzacționare în Japonia, din cauza greutății lor, a ușurinței cu care pot fi transformate în bani și a trasabilității dificile.

Potrivit publicației franceze Le Monde, este surprinzător să vezi un membru al unei bande, cu atât mai puțin un lider, arestat pentru furturi mărunte în Japonia, mai ales având în vedere asocierea istorică a yakuza cu infracțiuni mai grave.

În ultimii ani, bandele au trecut în mare parte de la violență la așa numitele „infracțiuni cu gulere albe”.

Potrivit DW, pe lângă faptul că au devenit mai puțin brutale, numărul membrilor bandelor a scăzut constant în ultimele decenii.

Legile stricte împotriva bandelor, vizând întreprinderile care se asociază cu bandele și restricționând accesul membrilor acestora la servicii financiare precum cardurile de credit și pensiile, au diminuat stimulentele economice de a se alătura, potrivit DW.

Pandemia COVID-19 a exacerbat acest lucru, a precizat publicația, menționând că scăderea cererii pentru activități ilegale precum jocurile de noroc, munca sexuală și traficul de droguri a avut un impact asupra resurselor financiare ale yakuza.

A deveni yakuza a devenit o cale de carieră mai puțin atractivă pentru tinerii japonezi, potrivit lui Tomohiko Suzuki, un expert în yakuza, care a vorbit cu The Guardian în 2020.

El a declarat pentru ziar: „Ei trebuie să sacrifice foarte mult pentru a duce o viață de gangster, dar pentru randamente din ce în ce mai mici”.

The Guardian a relatat că vârsta medie a unui yakuza este acum de peste 50 de ani, cu un număr tot mai mare de persoane în vârstă de 70 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...