Poliţia germană anchetează cazuri ale ”sindromului Havana” la ambasada SUA la Berlin / Peste 200 de dipolmați aflați la post în Cuba au acuzat stări de rău în urmă cu cinci ani din motive necunoscute
Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului ‘sindrom Havana’, care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.
În 2016, mai mulţi diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Dar cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când preşedintele de la acea vreme Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.
Ca răspuns la o informaţie publicată de săptămânalul Der Spiegel, poliţia berlineză a declarat că începând din august investighează un ”presupus atac cu armă sonică împotriva angajaţilor ambasadei SUA”, dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare.
În iulie, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a declarat că există aproximativ 100 de ofiţeri CIA printre cei 200 de cetăţeni americani afectaţi de ‘sindromul Havana’.
El a adăugat că este ”foarte posibil” ca simptomele să fi fost cauzate în mod deliberat şi că Rusia ar putea fi responsabilă pentru asta. Moscova a negat orice implicare.
În 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.
În iulie, publicaţia The New Yorker relata despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii în cauză au semnalat diverse simptome, între care probleme de echilibru şi ameţeli, de coordonare şi de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit ‘ceaţă cognitivă’. Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii