Poliția Locală București a sesizat parchetul și acuză Primăria Sector 4, condusă de Daniel Băluță, că a construit fără autorizație o clădire modulară în curtea școlii Ienăchiță Văcărescu, monument istoric
Poliția Locală a municipiului București arată, într-un răspuns la o solicitare G4Media.ro, că a sesizat parchetul, după ce a constatat că nu există autorizație de construcție pentru clădirea modulară din curtea școlii gimnaziale Ienăchiță Văcărescu din Sectorul 4. Aceasta a fost realizată de Primăria Sector 4 și a fost inaugurată în septembrie 2020 de către primarul Daniel Băluță.
Școala gimnazială „Ienăchiță Văcărescu” din Calea Șerban Vodă nr. 62-64 este monument istoric. Este prima școală laică din București, fiind dată în folosință la 23 noiembrie 1864, prin Legea instrucțiunii publice adoptată în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Fostul consilier local USR Guilhelm Moulin a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că în mai 2021 a sesizat Ministerul Culturii în legătură cu această construcție, după ce a aflat că „Primăria Sectorului 4 nu a cerut niciun aviz pentru această clădire stridentă”. „Ministerul a transmis sesizare la Poliția Locală București. Poliția Locală a constatat lipsa de autorizație de construcție și a sesizat organele de urmărire penală”, preciza Guilhelm Moulin.
G4Media.ro a solicitat Poliției Locale a Municipiului București să precizeze dacă a sesizat parchetul în legătură cu lipsa autorizației de construcție pentru un corp de clădire din containere în curtea școlii Ienăchiță Văcărescu din București, Sectorul 4.
Poliția Locală a precizat, în răspunsul transmis G4Media.ro, că, în urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Direcției Control din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală şi Control a Municipiului Bucureşti la imobilul din Calea Șerban Vodă nr. 62-64, sector 4, s-a constatat că au fost executate lucrări de construire/desființare, fără autorizație de construire/desființare.
„Imobilul din str. Șerban Vodă nr. 62-64, sector 4, este monument istoric înscris pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2015, la poziția 2093, cod LMI: B-II-m-B-19752 și este situat în perimetrul Zonei Construite Protejate nr. 87, -„Principatele Unite”, în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal – Zone Construite Protejate, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 279/2000.
În conformitate cu prevederile art. 24, lit. a din Legea nr.50/1991 – republicată, cu modificările şi completările ulterioare, executarea fără autorizație de construire sau de desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia de lucrări la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren şi/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate, constituie infracțiune, această faptă fiind sancționată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
În consecință, au fost sesizate organele de urmărire penală – respectiv Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectorului 4, solicitându-se verificarea acestui caz și dispunerea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanei/persoanelor ce se fac vinovate precum și desființarea lucrărilor executate ilegal şi aducerea imobilului la starea inițială”, a precizat Poliția Locală a Municipiului București pentru G4Media.ro.
În 8 septembrie 2020, primarul Daniel Băluță a participat la inaugurarea acestei construcții, în care au fost mutați în anul școlar 2020-2021, o parte dintre elevii Colegiului „Mihai Eminescu”, unde urmau să înceapă lucrări de reabilitare, a căror durată este estimată la 2 ani, dar unde nu se făcuse nimic până în iunie acest an. Libertatea scria, în iunie 2021, că, după aproape un an de la evacuarea colegiului, singura evoluție vizibilă în sediul instituției de învățământ este scrisă de buruienile crescute în curtea școlii, direct din asfalt.
„Pentru copiii din învăţământul primar, de la clasa zero până la clasa a VIII-a, am realizat în mai puţin de trei luni această construcţie. Este o premieră, pentru că până la aceasta oră în România nu au mai fost construite astfel de facilităţi şi mai mult decât atât – ele pot să reprezinte o soluţie pentru criza de spaţiu pe care o întâlnim în general la nivelul unităţilor de învăţământ din România. (…) Am renovat încă o clădire pentru liceeni în care se vor muta şi ei începând de luni”, a afirmat Daniel Baluţă, citat de Agerpres, la inaugurarea construcției modulare de la școala „Ienăchiță Văcărescu”.
Daniel Băluţă a subliniat avantajul construcţiei din curtea Şcolii Gimnaziale „Ienăchiţă Văcărescu”.
„E o construcţie demontabilă, după ce vom reabilita Liceul «Mihai Eminescu» o vom muta într-o altă locaţie în care avem nevoie de spaţiu. Dacă vom avea nevoie de spaţiu aici şi vom reorganiza reţeaua, o putem lăsa chiar şi aici, acesta e avantajul unor astfel de construcţii, ele sunt demontabile şi se pot duce şi în alte locaţii. (…) Am realizat în această perioadă peste 5.000 mp de construcţie nouă, vom inaugura în cel mai scurt timp inclusiv un liceu construit pe acelaşi concept. Acest obiectiv se realizează cu o planificare corespunzătoare”, a explicat Daniel Băluţă.
În 20 iulie 2021, primarul Daniel Băluță a notificat conducerea Colegiului „Gheorghe Șincai” să predea amplasamentul, în vederea începerii lucrărilor de consolidare a clădirii. Una dintre variantele propuse de Primăria Sector 4 pentru relocarea elevilor de la Colegiul „Gheorghe Șincai” este școala „Ienăchiță Văcărescu”.
Școala gimnazială „Ienăchiță Văcărescu”, monument istoric:
Foto sus: Clădirea modulară din curtea școlii „Ienăchiță Văcărescu” / sursa: Facebook Daniel Băluță
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii