G4Media.ro

Poliția olandeză este pe urmele hoților de la muzeul din Assen /…

sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Poliția olandeză este pe urmele hoților de la muzeul din Assen / Anchetatorii au mai multe ipoteze de lucru despre locul unde s-ar ascunde făptașii / 35 de polițiști lucrează pentru prinderea infractorilor și recuperarea comorilor dacice

Poliția este pe urmele celor trei hoți care au folosit explozibil pentru a pătrunde sâmbătă dimineața în Muzeul Drentse din Assen și a fura obiecte de patrimoniu din aur. Există suficiente piste pe care echipa de 35 de polițiști le poate folosi pentru a-i prinde pe cei trei și pe un posibil al patrulea făptaș, scrie De Telegraaf.

Analiza înregistrărilor camerelor de luat vederi din muzeu și cercetările suplimentare privind mișcările suspecte ale vizitatorilor au furnizat anchetatorilor informații interesante. De asemenea, se știu mai multe despre mișcările celor trei făptași după ce au trecut pe sub un viaduct al N33, în apropiere de Rolde.

Poliția consideră că autorii au fugit în Germania. „Dar sunt mai multe opțiuni”, a informat un purtător de cuvânt al poliției. Poliția din nordul Țărilor de Jos nu dorește să ofere oficial detalii despre anchetă din motive ce țin de siguranța investigației.

Aproximativ 35 de polițiști lucrează la jaful de la expoziția Dacia – Imperiul aurului și argintului, în care a fost sustrasă, pe lângă trei brățări de aur, și celebrul coif de aur de la Cotofenesti. Coiful este vechi de aproximativ 2.500 de ani și poartă numele satului românesc în care a fost găsit. Pentru români, coiful este la fel de valoros cum este Rondul de Noapte pentru Olanda.

Echipa de poliție este formată din anchetatori tactici, specialiști criminaliști, membri ai Echipei Naționale de Artă din cadrul Unității Naționale de Expertize și Operațiuni. Există, de asemenea, un contact strâns cu poliția română. Poliția nu exclude posibilitatea ca infractorii români să fie implicați direct sau indirect în jaf. Obiectele de valoare ar putea fi folosite ca mijloc de schimb de către infractori sau ar putea fi cerută o răscumpărare.

În România, lumea artei, mass-media și politica sunt în stare de agitație. Există multă neîncredere că comori de aur atât de importante și valoroase au fost împrumutate unui muzeu relativ mic și că securitatea a fost atât de minimă. Detectivul de artă Arthur Brand urmărește îndeaproape toate evenimentele din jurul jafului aurului.

„Nu doriți să transformați un muzeu într-o fortăreață, dar ați putea lua în considerare posibilitatea de a pune aceste tipuri de comori valoroase într-un seif peste noapte. Mai ales muzeele mici ar putea lua în considerare acest lucru”, spune Brand.

În sectorul muzeal există temeri uriașe că, după două jafuri recente în care au fost folosite explozibili, suferința nu s-a terminat încă. Același lucru s-a întâmplat la o galerie de artă din Oisterwijk în noiembrie. Vera Carasso, director al Asociației Muzeelor, nu dorește să comenteze acest lucru. „Trebuie mai întâi să discutăm acest lucru în mod corespunzător la nivel intern în cadrul sectorului”, a spus ea.

Fostul director al muzeului Groninger, Andreas Blühm, spune că recentele spargeri au provocat cu siguranță agitație în rândul directorilor de muzee. În martie 2020, un Van Gogh de la Muzeul Groninger a fost furat într-o manieră extrem de simplă. Acest lucru a stârnit imediat o discuție viguroasă despre securitate.

”Este teribil ce s-a întâmplat. Nu prea poți face nimic împotriva acestui gen de jafuri. Marea temere este că alți infractori vor copia acest tip de comportament. După fiecare jaf dintr-un muzeu din Olanda, are loc o consultare internă: cum a fost posibil acest lucru și ce putem face? Acest lucru se va întâmpla și acum”.

Până în prezent, poliția a primit peste 50 de ponturi cu privire la furtul de artă.  Toate ponturile sunt investigate cu atenție, potrivit poliției.

„Întrebarea importantă în cadrul anchetei este: unde se află în prezent obiectele furate?”, a declarat poliția. Duminică, a continuat investigarea imaginilor deja disponibile. Aceasta este o activitate precisă și de durată, potrivit poliției. „Prin urmare, este posibil să dureze ceva timp până când va fi clar dacă există indicii și imagini concrete printre acestea”, a spus el.

Poliția face din nou apel la persoanele care au informații sau imagini să se prezinte la autorități. În timpul spargerii de la muzeu, au fost furate patru piese pe care Muzeul Drent le avea împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României. Printre acestea se numără un coif din aur din jurul anului 450 î.Hr. și trei brățări din aur datând din jurul anului 50 î.Hr.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dacă cumva le-au topit, i-aș topi și eu pe ei. Într-un cazan cu aur, să se sature.

  2. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.