G4Media.ro

Poliţia Română, DNSC şi Asociaţia Română a Băncilor, sfaturi şi soluţii pentru…

Sursa foto: Pixabay

Poliţia Română, DNSC şi Asociaţia Română a Băncilor, sfaturi şi soluţii pentru prevenirea fraudelor online de Black Friday / Metode preferate de atacatori

Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) avertizează, prin intermediul proiectului naţional de prevenire a criminalităţii informatice şi educaţie digitală sigurantaonline.ro, că infractorii cibernetici pot profita de perioada Black Friday pentru a obţine venituri ilicite sau un volum mare de date sensibile, date personale şi financiare, transmite News.ro.

Potrivit autorităţilor, atacatorii se folosesc mereu de context pentru a-şi perfecţiona metodele de atac, iar perioada cu cel mai mare volum de cumpărături online constituie o oportunitate perfectă de a se deghiza în furnizori de diverse servicii sau companii, pentru a atrage în capcană cumpărătorii interesaţi de promoţii şi de reduceri  de preţuri.

”În perioada Black Friday, a reducerilor consistente şi una dintre cele mai aglomerate din punct de vedere al tranzacţiilor online, infractorii cibernetici recurg la site-uri false, site-uri clonă, oferte prea bune pentru a fi adevărate şi diverse metode de inginerie socială, cu scopul de a induce în eroare cumpărătorii să îşi ofere date sensibile, dar mai ales datele de card”, au transmis autorităţile.

Acestea detaiază metode comune de fraudă şi sfaturi pentru a le preveni:

Site-uri false de comerţ online

•             Descriere: Infractorii creează site-uri de cumpărături false, care imită/clonează paginile web ale magazinelor legitime, oferind preţuri incredibil de mici.

•             Prevenire: Efectuaţi cumpărături doar pe site-uri sigure, cu adrese securizate (https) şi informaţii de contact verificate. Un magazin virtual trebuie să conţină date legate de compania care îl operează, adresă fizică, date de contact etc.

Phishing prin mesaje sau emailuri false

•             Descriere: Cetăţenii pot primi emailuri sau mesaje tematice de Black Friday prin care se solicită să acceseze link-uri maliţioase sub pretextul unor oferte exclusive sau premii. Aceste link-uri pot duce la pagini de phishing care colectează informaţii financiare.

•             Prevenire: Evitaţi să daţi click pe link-uri care provin din surse necunoscute şi verificaţi adresa expeditorului. Magazinele nu cer informaţii sensibile prin email sau SMS. Accesaţi site-ul dorit prin scrierea adresei în browser. Fiţi atenţi la emailurile care pretind a fi de la magazine mari, în special cele care cer informaţii personale sau financiare.

Produse contrafăcute

•             Descriere: Unele magazine oferă produse contrafăcute la preţuri mari, pretinzând că sunt originale.

•             Prevenire: Cumpăraţi  doar de la vânzători de încredere şi evitaţi preţurile mult prea mici pentru produse de lux.

Fraude promovate prin anunţuri pe reţelele sociale

•             Descriere: Reclamele de pe reţelele de socializare cu anunţuri frauduloase care promit reduceri incredibile sunt tot mai frecvente şi pot redirecţiona/conduce către site-uri false/nesigure care colectează informaţii personale şi de plată.

•             Prevenire: Dacă o ofertă pare prea bună şi prea ieftină, atunci riscul de fraudă este foarte mare. Verifică legitimitatea magazinului şi a ofertei prin compararea preţurilor şi recenziilor, dar nu vă lăsaţi influenţaţi doar de recenziile de pe social media, în mod special de acolo unde ai găsit şi „oferta” promovată.

Metode de plată nesigure

•             Descriere: Unele site-uri cer detalii de plată fără a avea măsuri de securitate adecvate.

•             Prevenire: Folosiţi metode de plată sigure, cum ar fi carduri cu protecţie anti-fraudă şi confirmare suplimentară a plăţilor. Activaţi alertele pentru conturile bancare şi aplicaţiile de plată pentru a detecta rapid activităţi suspecte.

•             Păstraţi confidenţiale datele cardului şi parolele de acces la conturile bancare! Să nu furnizaţi datele de pe cardul bancar în nicio situaţie: numărul, data de expirare şi codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de către utilizator pentru plata online pe site-uri securizate şi nu atunci când sunteţi conectat la o reţea Wi-Fi publică, ci trebuie să fie securizată

În plus, pentru a evita fraudele, înainte de a face vreo plată se pot verifica prin intermediul unor soluţii gratis, cum sunt https://scamadviser.com/ sau https://virustotal.com/, site-urile de unde se face achiziţia, sursele mesajelor de promovare sau alte informaţii primite.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...