Poliția Română, în 2023: toxiinfecții, WC în curte, ore neplătite, dotări puține și numiri politice. Sindicatul Europol cere implicarea CSAT
Liderul Sindicatului polițiștilor Europol, Cosmin Andreica, crede că situația în care se află în prezent Poliția Națională este atât de gravă încât se impune intervenția de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), potrivit unui articol publicat de Europa Liberă.
Aceste probleme pornesc de la WC-ul din curte la o serie întreagă de secții de poliție, trec prin deficitul de personal și salariile mici, pregătirea pe repede-înainte și ajung la numai 250 de polițiști anti-drog în toată țara, care lucrează de la 8:00 la 16:00.
Poliția are un deficit „istoric” de oameni
Sindicatul Europol califică deficitul de personal din Poliție ca fiind unul istoric – 30%. Structura responsabilă de Ordine Publică suferă și ea de deficit de polițiști, continuă Andreica. Față de acum 20 de ani, numărul de polițiști dintr-o secție care patrulează pe străzi a scăzut de cinci ori, de la 30 la 6.
În total, din sistem ar lipsi între 18 mii și 20 de mii de oameni, spune liderul sindical Cosmin Andreica.
Într-un răspuns trimis Europei Libere, în luna aprilie 2023, Ministerul Afacerilor Interne spunea că deficitul de personal din Poliție era la acel moment de 17%.
Deficitul uriaș de angajați este însă cert și vine și ca urmare a pensionărilor în masă din ultimii ani, arată Europa Liberă. În luna aprilie 2023, Ministerul Afacerilor Interne preciza că din structurile sale s-au pensionat, din 2019 până în primăvara acestui an, aproape 26.000 de oameni.
Președintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica, spune că oamenii nu s-au pensionat pentru bani, ci mai ales din cauza condițiilor grele de lucru, politizării sistemului și a abuzurilor.
Reprezentantul polițiștilor afirmă că a cerut de la Casa de Pensii date privind situația pensionarilor care au lucrat în sistem și așa a aflat că peste 72% dintre foștii angajați ai Ministerului de Interne aveau anul trecut „o pensie de sub 3.280 lei”.
În plus, în acest moment, aproximativ jumătate din cele 61 de funcții de conducere din structurile centrale ale Poliției Naționale sunt ocupate fie de împuterniciți, fie sunt libere.
Liderul sindical Cosmin Andreica spune că metoda împuternicirii este pentru orice ministru numit politic „un instrument flexibil, care îi permite oricând vrea să numească sau să revoce din funcție pe cineva.”
Citește articolul integral pe Europa Liberă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii