G4Media.ro

Poliția turcă a tras cu gaze lacrimonege în protestatarii pro-palestinieni, în apropiere…

sursa foto: captură video

Poliția turcă a tras cu gaze lacrimonege în protestatarii pro-palestinieni, în apropiere de baza militară de la Incirlik/ Baza adăpostește în jur de 50 de focoase nucleare americane B-61

Poliția turcă a tras duminică cu gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting pro-palestinian organizat în fața bazei militare de la Incirlik,  care găzduiește forțe americane și focoase nucleare, cu doar câteva ore înainte de sosirea la Ankara a celui mai înalt diplomat al Washingtonului, scrie France 24.

Protestul din fața bazei aeriene Incirlik din sud-estul Turciei a fost organizat de fondul de ajutor umanitar IHH, care în 2010 a condus o flotilă în Gaza care a declanșat raiduri israeliene în urma cărora au murit 10 civili.

Un fotograf al AFP a declarat că poliția a intervenit atunci când mulțimea a început să se îndrepte spre bază, după ce a organizat un miting pașnic în Incirlik.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat câteva sute de persoane care fluturau steaguri palestiniene alergând pe un câmp, urmărite de poliție, care a folosit și tunuri cu apă.

Nu au existat rapoarte imediate privind răniți sau arestări. Oficialii americani nu au emis niciun comentariu imediat.

Baza de pe coasta mediteraneană este deținută de Turcia, dar este folosită de Forțele Aeriene ale SUA și, ocazional, de Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii, oferindu-le acces strategic la mari părți din Orientul Mijlociu.

Protestul IHH a fost programat pentru a coincide cu o vizită la Ankara a secretarului de stat american Antony Blinken, care urma să sosească duminică târziu și să se întâlnească luni cu ministrul turc de externe Hakan Fidan.

De asemenea, aproape 1.000 de persoane au manifestat duminică în fața ambasadei SUA din Ankara, potrivit unui fotograf AFP aflat la fața locului.

Amintim faptul că baza în baza de la Incirlik se află aproximativ 50 de focoase nucleare americane de tip B-61. Focoasele au devenit în trecut un punct de controversă – spre exemplu, în 2019, creșterea tensiunilor dintre Washington și Ankara pe fondul incursiunilor militare turcești în Siria a ridicat îngrijorări pe tema armelor nucleare din bază, după cum raporta Associated Press la acea vreme.

Mai multe organizații civile, cum ar fi Federația Oamenilor de Știință Americani, au ridicat semnale de alarmă în privința siguranței armelor într-o regiune afectată de instabilitate politică.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Focoasele alea defapt au fost retrase demult. Inca de la propria inscenare a unei asa zise lovituri de state organizate de Erdogan dupa consultari cu Putin.