G4Media.ro

Politica zero Covid: China ar putea să fi „depășit punctul de la…

Sursa foto: AFP

Politica zero Covid: China ar putea să fi „depășit punctul de la care nu mai există cale de întoarcere”, fără o nouă carantină dură

Creșterea importantă a infecțiilor cu coronavirus în China continentală face mai dificilă implementarea politicii Covid zero fără a reveni la o carantină dură, a declarat Larry Hu, economistul șef al Macquarie pentru China, potrivit CNBC.

În ultimele zile, numărul zilnic de cazuri a urcat la aproximativ sau mai mult de 28.000 – aproape de nivelurile înregistrate în aprilie, în timpul unei carantine stricte în Shanghai. Cifrele au arătat că ultima dată când China continentală a înregistrat doar o mână de infecții zilnice a fost în luna iunie, la scurt timp după ce Shanghaiul și-a relaxat restricțiile.

Cel mai recent val de Covid a lovit orașul Guangzhou din sudul țării, capitala Beijing și multe zone centrale ale Chinei – determinând oficialii locali să înăsprească restricțiile privind afacerile și activitatea socială în această lună.

„Este posibil ca China să fi depășit deja punctul de la care nu mai există cale de întoarcere, deoarece este puțin probabil să atingă din nou zero Covid fără o altă carantină dură de tip Shanghai”, a declarat Hu, într-un raport publicat marți. „Ceea ce ar putea face acum factorii de decizie politică este să încetinească răspândirea virusului, adică să aplatizeze curba, prin înăsprirea pentru moment a controalelor Covid”.

Hu a indicat ușoarele schimbări din această lună în politica și propaganda guvernamentală ca semne că autoritățile se pregătesc pentru redeschiderea în următoarele șase până la nouă luni.

Piețele au speculat timp de săptămâni întregi cu privire la momentul în care China va renunța la politica sa strictă de zero-Covid. Controalele au afectat economia, care a înregistrat o creștere de numai 3% în primele trei trimestre ale anului.

În termeni de PIB, aproape 20% din economia Chinei a fost afectată negativ de controalele Covid începând de luni, aproape de maximul de 21,2% înregistrat la jumătatea lunii aprilie, în timpul blocării Shanghaiului, a declarat economistul șef al Nomura pentru China, Ting Lu.

„Beijingul a dat recent primele semne de disponibilitate pentru redeschidere și a implementat unele măsuri de ajustare, dar redeschiderea poate fi un proces prelungit”, a declarat Lu într-un raport separat în această săptămână.

El a spus că relaxarea restricțiilor Covid de către Vietnam din toamna anului trecut ar putea aduce lumină asupra căii de urmat pentru China. Acesta a remarcat modul în care țara din Asia de Sud-Est nu a înregistrat „o creștere imediată a infecțiilor” după schimbarea politicii, în timp ce PIB-ul său și-a revenit.

Controalele Covid se înăspresc la Beijing

Autoritățile locale din China s-au confruntat cu sarcina dificilă de a încerca să facă măsuri Covid mai bine țintite, controlând în același timp infecțiile.

Începând de luni, aproximativ 412 milioane de persoane au fost afectate de măsurile de izolare în China continentală, potrivit estimărilor Nomura. Această cifră a crescut de la 340 de milioane în săptămâna precedentă, potrivit raportului.

Analiștii de la Nomura au remarcat că multe măsuri de închidere sau controale sunt implementate fără anunț public. „Credem că [municipalitatea din sud-vestul țării] Chongqing se confruntă în prezent cu cea mai severă măsură de izolare locală din China, pe baza observației noastre privind numeroși parametri de mobilitate”, se arată în raport.

În Beijing, controalele Covid s-au înăsprit începând de marți.

Autoritățile au anunțat cerințe pentru testarea mai frecventă și au ordonat mai multor restaurante să suspende mesele în magazin. Mai multe centre comerciale au fost închise, la fel ca și parcurile mari. Diverse complexe de apartamente au fost închise.

Mass-media de stat a declarat marți că Forumul Zhongguancun al orașului, axat pe tehnologie, care trebuia să înceapă săptămâna aceasta, va fi amânat pentru anul viitor. Conferința fusese deja amânată din septembrie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Da, cum zicea si o doctorița USR-ista – o carantina ar face minuni.
    Știu ei marxiștii ăștia ce știu, nu sunt pr/osti degeaba.

  2. Cum asta, vaccinul chinezesc nu e bun? Minciuni capitaliste, traiasca socializmul kinezesc, in frunte cu PCC 🤣

  3. Astia au aplatizat curba cam mult (s-au intins cam mult, crezand ca poate deveni enemic fara sa te expui intr-o oarecare masura la virus). Sper sa nu se corceasca COVID-ul din nou si sa o luam de la capat.

  4. Modelul chinez e un vis umed și drag la suflețelul multor martori a lui covod și de prin Europa. Ce ocazie strălucită de a controla societatea și oamenii pina în cel mai mic detaliu. Ce oportunitate de a reduce contactele, de a incarcera orașe întregi, de a limita mobilitatea și încă vreo 20 de drepturi civile și cetățenești. Ce moment unic de a introduce big brother și IA în viețile tuturor. Și apoi ne mai miram ca urca în sondaje partide extremiste. Acu 2 ani luam lockdown pe piine pt o fracțiune din cazurile ce sunt azi în Europa. Acum avem voie sa trăim normal. Va dați seama, umblam pe strada în aer liber fără masca. Și nu am murit toți. O lecție bună pt toti cei care vor control cu orice preț „pt binele nostru”.
    Sper sa nu mai repetam paranoia medicala din 2020-2021, ca iese ceva urit de tot. Sau 1984 sau o rebeliune singeroasa.