Politician apropiat de Viktor Orban: Ungaria trebuie să se poziționeze ca un “stat cheie” care reprezintă “punctele de vedere din toată regiunea” în dezbaterile internaționale
Balázs Orbán, directorul politic al premierului ungar Viktor Orban, susține că Ungaria trebuie să se poziționeze ca un “stat cheie” care reprezintă în dezbaterile internaționale “punctele de vedere din toată regiunea și ale tuturor cetățenilor din regiune, indiferent de naționalitatea lor”.
Acesta susține, într-un interviu pentru ziarul ungar Krónika, că Viktor Orban este popular în statele vecine Ungariei deoarece este singurul care apără “deschis” opinia populației din regiune potrivit căreia continuarea războiului din Ucraina “nu este bună pentru Europa”. Politicianul maghiar nu a prezentat niciun argument care să susțină aceste afirmații.
De notat că Ungaria s-a opus constant adoptării de sancțiuni împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei și este singurul lider european care s-a întâlnit cu Vladimir Puțin după invazia de acum doi ani.
Politologul și deputatul Fidesz, care și-a prezentat recent cartea “Huszárvágáz – Strategia maghiară de conectivitate în trei orașe din Transilvania”, afirmă, de asemenea, că “există multe probleme geopolitice în care românii și maghiarii care trăiesc în Transilvania, slovacii și maghiarii care trăiesc în Țara de Sus, austriecii, sârbii și maghiarii care trăiesc acolo gândesc la fel în privința unui anumit număr de chestiuni geopolitice”.
“Să luăm, de exemplu, problema războiului și problema războiului și a păcii: în Europa de Vest, la Bruxelles, există o minoritate absolută de opinie că acest război nu este bun pentru noi, nu este bun pentru Europa, nu este bun pentru regiune, dar aici, în bazinul Carpaților, este opinia dominantă. Și ea nu este reprezentată decât de Ungaria – care apără foarte deschis opinia majorității populației din regiune pe scena politică europeană și mondială. Acesta este, probabil, motivul pentru popularitatea premierului și a Ungariei”, a spus acesta.
“Ideea din spatele cărții este că Ungaria nu poate avea o strategie de succes decât dacă acționează ca un stat cheie și dacă guvernul reprezintă punctele de vedere din toată regiunea și ale tuturor cetățenilor din regiune, indiferent de naționalitatea lor, în dezbaterile internaționale”, a adăugat el.
În opinia sa, “tensiunea provocată de schimbarea ordinii mondiale este din ce în ce mai palpabilă și mai perceptibilă, iar în această situație, unii lideri occidentali aleg – în mod greșit – închiderea, blocadele, sancțiunile și războiul”.
Acesta reia paradigma Moscovei potrivit căreia sistemul occidental a dominat lumea după prăbușirea URSS și sfârșitului Războiului Rece.
- ”Această paradigmă a fost extrem de dominantă în anii 1990 și 2000, dar cred că s-a terminat.
- Astăzi, nimeni nu mai pretinde că aceasta este singura cale, astăzi există mai multe căi și mai multe componente ale succesului”. În fața a două scenarii extreme – unul în care Statele Unite ale Americii își vor păstra poziția hegemonică, iar celălalt în care America pierde această poziție în fața unui nou hegemon, China – Ungaria trebuie să se “pregătească” pentru a se putea adapta. “Este ca legile naturii. Soarele răsare dimineața și apune seara. Este păcat să ne plângem de ce răsare și de ce apune în fiecare zi. Tot ce putem face este să decidem ce vom face atunci când soarele va răsări”, a comentat el.
În ceea ce privește scenariul ca Ungaria să preia președinția Consiliului European, el a afirmat că premierul Viktor Orbán nu vrea să candideze la această funcție.
Întrebat despre scenariul ca acest post să fie ocupat de președintele Klaus Iohannis, politicianul ungar a răspuns: “Le urăm succes tuturor aspiranților români care candidează pentru funcții europene”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii