Politicienii germani au cerut o mai bună securitate a aeroporturilor după blocajele activiștilor/ Sunt „periculoase, stupide și criminale”, a spus ministrul de Interne
Politicienii germani au cerut joi o mai bună protecție pentru aeroporturile țării, după ce activiștii pentru climă au reușit să spargă gardurile și să perturbe traficul aerian pentru a doua zi consecutiv, scrie Reuters.
Ministrul german de interne Nancy Faeser, al cărei minister dorește să pedepsească accesul neautorizat la aerodromuri cu până la doi ani de închisoare, a criticat blocajele ca fiind „periculoase, stupide și criminale”, precum și operatorii de aeroporturi pentru că nu și-au securizat mai bine punctele de lucru.
„Operatorii aeroportuari trebuie să facă mai mult pentru a-și proteja facilitățile, iar noi suntem în contact strâns cu firmele în această privință”, a declarat ea.
Traficul pe aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, a fost întrerupt temporar joi după ce activiștii au blocat pistele lipindu-se de asfalt, la o zi după ce o acțiune similară a afectat aeroportul din Köln-Bonn, al șaselea ca mărime din țară.
Protestatarii din Frankfurt au reușit să taie un gard din plasă metalică pentru a ajunge în incinta aeroportului, au declarat activiștii. Activiștii au promis că blocajele sunt doar începutul unei campanii de renunțare la petrol, gaze și cărbune până în 2030 și au enumerat mai multe țări din Europa și America de Nord unde sunt planificate perturbări în următoarele săptămâni.
Acțiuni similare pe alte aeroporturi europene, inclusiv la Londra, Viena, Oslo și Zurich, au fost dejucate de autorități.
„Daunele pentru economie și societate sunt imense. Acesta este motivul pentru care sistemul judiciar și autoritățile trebuie să ia măsuri mult mai consecvente”, a declarat Lufthansa, compania aeriană germană.
Aceasta include sancțiuni dure și rapide și măsuri de precauție sporite ale poliției pentru a preveni astfel de infracțiuni, a declarat acesta.
Roman Poseck, ministrul de interne (creștin-democrat CDU, de opoziție) al landului Hesse, unde se află Frankfurt, a solicitat o revizuire a securității aeroportuare, luând în vizor operatorul Fraport, care este responsabil cu protecția externă.
„Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că intrușii, activiștii și teroriștii nu au acces la aeroporturile noastre”, a declarat el.
„Mi se pare de neînțeles că, chiar și în condițiile actuale de securitate, este posibil să se pătrundă în zona de securitate a marilor aeroporturi în câteva minute”, a declarat deputatul conservator Alexander Throm. „Protecția infrastructurii critice nu poate fi apreciată suficient de mult în acest moment”.
El a spus că se așteaptă ca Faeser să facă din protecție prioritatea sa, să ia măsuri concrete și să le sprijine cu fonduri bugetare.
Potrivit Fraport, există mai mult de 30 de kilometri de garduri securizate prin sisteme tehnice și patrulate în mod regulat.
Ministerul de Interne consideră că standardele actuale de protecție sunt insuficiente, a declarat o sursă din minister, iar gardurile trebuie să fie mai rezistente și completate cu sisteme moderne de semnalizare și video.
Ministerul se coordonează cu landurile federale cu privire la reglementarea unei mai bune protecții a aeroporturilor germane, după ce doi operatori s-au opus unui angajament voluntar, a adăugat sursa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank