G4Media.ro

Politico: Beneficiile iminentei dezintegrări a Rusiei / Occidentul a făcut o greșeală…

Sursa foto: IngrianRebel / deviantart.com

Politico: Beneficiile iminentei dezintegrări a Rusiei / Occidentul a făcut o greșeală gravă atunci când a presupus că prăbușirea  comunismului sovietic însemna și sfârșitul imperialismului rusesc

Asistăm în prezent la desfășurarea unei revoluții în materie de securitate globală, una pentru care decidenții occidentali sunt în mod clar nepregătiți: colapsul iminent al Federației Ruse.
În loc să plănuiască măsuri pentru ramificațiile externe imprevizibile și pentru a profita de „dez-imperializare”a Rusiei, responsabilii vestici par să fi rămas împotmoliți într-o eră apusă, crezând că încă mai pot reveni la statu-quo-ul post-război rece, ba chiar unii dintre ei îi și oferă Moscovei garanții de securitate pentru a-i menține teritoriul intact, scrie Politico, citată de Rador.

Dar Rusia este un stat eșuat. A fost incapabilă să se transforme prin forțe proprii într-un stat-națiune, într-un stat civic și nici măcar într-un stat imperial stabil. Rusia nu este o federație decât prin denumire, întrucât guvernul ei central poartă o politică de omogenizare etnică și lingvistică și refuză să le confere orice fel de puteri celor 83 de republici și regiuni ale țării. Însă această hiper-centralizare a expus multiple vulnerabilități ale țării, între care contracția economiei sub apăsarea sancțiunilor internaționale, înfrângeri militare în Ucraina care expun incompetența și corupția elitei conducătoare și agitația din numeroase regiuni, provocată de diminuarea bugetelor locale.

Moscova este în sfârșit demascată drept un centru imperial rapace, în curs de a-și epuiza capacitate de a menține unitatea națională. Și cu toate acestea cei mai mulți lideri occidentali nu reușesc să conștientizeze beneficiile dezintegrării Rusiei.

Dezmembrarea Federației Ruse va constitui a treia etapă a colapsului imperial, după destrămarea blocului sovietic și colapsul URSS la începutul anilor ’90. Cauzele dezmembrării sunt luptele pentru putere din interiorul elitei și rivalitățile tot mai intense dintre guvernul central și regiunile nemulțumite, care în unele părți ale țării ar putea duce inclusiv la războaie civile și dispute pe tema granițelor. Ele vor favoriza însă și apariția unor noi state și federații interregionale, care își vor controla propriile resurse și nu-și vor mai trimite bărbații la moarte pentru imperiul Moscovei.

Pe măsură ce Moscova se va concentra mai mult pe frământările interne, capacitatea ei de a comite agresiune peste granițe se va diminua. Și, în calitate de rămășiță a unui fost imperiu, supusă unor sancțiuni internaționale stricte și văduvită de grosul resurselor ei din Siberia, capacitatea sa de a-și ataca vecinii se va fi redus considerabil. Întregul flanc oriental al NATO, din regiunea arctică și până la Marea Neagră, va deveni mai securizat – iar Ucraina, Georgia și Moldova își vor recupera teritoriile ocupate și vor cere să fie primite în UE și NATO fără teama unei reacții din partea Rusiei.

Țările din Asia Centrală se vor simți și ele tot mai eliberate și vor fi în măsură să apeleze la Occident pentru energie, securitate și relații economice. China va fi mai puțin capabilă să-și extindă influența, întrucât nu va mai putea colabora cu Moscova, iar din Federația Rusă s-ar putea desprinde mai multe state pro-occidentale, ameliorând stabilitatea mai multor regiuni din Europa și Eurasia.

Deși arma nucleară va rămâne un potențial pericol, conducătorii Rusiei nu vor comite un suicid național lansând-o asupra Vestului. Din contră, vor încerca să salveze cât vor mai putea din viitorul lor politic și din economie – tot așa cum a făcut și elita sovietică. Și chiar dacă unele dintre noile state ar pune mâna pe astfel de arme, ele nu vor avea nici un motiv să le folosească atât timp cât vor căuta să obțină recunoaștere internațională și ajutor economic. Din contră, e mai probabil ca statele post-ruse să treacă la dezarmarea nucleară – similar cu modul în care au procedat Ucraina, Belarus și Kazahstan după decesul URSS.

Ideea că liderii occidentali nu fac altceva decât să-l ajute pe Putin prin faptul că vorbesc despre colapsul Rusiei e înșelătoare. Kremlinul oricum pretinde că Vestul vrea să distrugă Rusia, indiferent ce face Vestul în realitate, iar dezmințirile de la Washington și Bruxelles nu fac decât să alimenteze teoriile conspirației vehiculate de Moscova.

O abordarea mult mai eficientă ar fi mai degrabă ca Vestul să specifice clar ce susține. Susținerea fățișă a pluralismului, democrației, federalismului, drepturilor civice și autonomiei republicilor și regiunilor îi poate încuraja pe cetățenii Rusiei, demonstrându-le că ei nu sunt izolați pe plan global. Ei vor avea nevoie totodată de informațiile pe care Moscova le suprimă, mai ales în privința asigurării securității, dezvoltării economice și cultivării relațiilor pașnice și productive cu vecinii.

Chiar și după ororile invaziei ruse din Ucraina și justificările oferite de conducătorii și consilierii de la Kremlin pentru genocid, demnitarii occidentali tot mai speră că vor putea stabili relații benefice cu un Kremlin post-Putin sau că liberalilor ruși le va izbuti democratizarea imperiului, dar nu sunt decât vise deșarte.

Occidentul a făcut o greșeală gravă atunci când a presupus că prăbușirea comunismului sovietic însemna și sfârșitul imperialismului rusesc. Și, cum statele imperiale se prăbușesc invariabil atunci când se extind excesiv și când presiunile centrifuge sunt alimentate de recesiune, nemulțumiri regionale și mișcări de revigorare națională, Vestul trebuie acum să evite repetarea acelei greșeli – de data aceasta presupunând eronat că actualul imperiu e permanent.

Sursa: Politico/ Articol de Janusz Bugajski (politolog la Jamestown Foundation din Washington, D.C.)/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Numai „beneficii” o să avem declanșând haosul în Federația Rusă, de departe cel mai mare beneficiu fiind cel privind soarta arsenalului de arme de distrugere în masă și modul de întrebuințare a acestuia pe fondul luptelor interne pentru putere.

  2. Deci, occidentul trebuie sa lupte pt destramarea FR?
    Pai, tocmai asta susține și Putin.
    Oare, chiar e posibil asa ceva?

    • Destrămarea FR este posibila, dar nu semnificativ, adică doar câteva republici isi vor obține independenta, cu prețul unor războaie interne nimicitoare cu mama Rusia.
      Articolul este îndoielnic, fără argumente sau dovezi, propagandas uzuala.

  3. Toate imperiile au cazut, va cadea si imperiul rus desigur. La fel si EU va cadea dar imperiul european e unul mult mai flexibil si adaptabil decat de exemplu Imperiul Roman care a durat secole de-a randul.
    Imperiul Rus e mai aproape de colaps decat oricand in istorie; clar se va face bucati – nu stiu cand dar clar cu mult inainte de caderea EU.

    • ue nu e un imperiu, e construita invers, pe principiul libertatii de alegere (vezi brexit)
      principiile ue ar trebui extinse cat mai mult

    • Normal ca uniunea europeana este imperiu, doar ca unii nu vor sa accepte si altii nu isi dau seama. Prostia este mare.
      RUSIA nu se va destrama in multe tari pentru ca rusii sunt majoritari la frontiere si sunt PATRIOTI care rezista in fata amenintarilor.

    • Dle moldovean basarabean vîndut RuZiei, România a făcut o mare greșeală cu voi acordîndu-vă cetățenia, dar RuZia dragă vouă VA PIERDE!

  4. Astfle de articole care sustin „dezintegrarea Rusiei” sunt de un cinism desavarsit si nu fac altceva decat sa intareasca parerea rusilor ca Vestul urmareste distrugerea tarii lor. Din pacate, daca ne raliem unor asemenea obiective fanteziste, meritam pe deplim ce o sa ni se intample!

    • G4, publicam si noi comentariile scrise sau ce facem aici?

    • In tarile civilizate, nu in ‘Z’ (Zombie) Land, exprimarea opiniilor este incurajata, iar dezbaterile pretuite, iar asta a contribuit la progresul si dezvoltarea care azi face diferenta dintre bestii si animale. Aici nu se declanseaza Operatiunea Ferestroika de fiecare data cand vreun politolog, ziarist, sau cetatean de rand – cu care, la o adica, poti sa nu fii de acord (si sa o si spui!) -, zice ceva ce nu e pe placul ‘ilustrului’. Mai mult, e doar opinia unuia, nu directia de stat a vreunui stat occidental.

      In lumea occidentala, in cel mai fericit caz (pentru Rusia), Rusia ne este indiferenta; in cel mai realist caz, ea nu exista in mentalul colectiv; nimeni nu ‘se uita’ catre Rusia, daramite sa planuiasca sa o destrame sau cucereasca. Dar na, cum am mai mentionat si undeva mai sus, se pare ca paranoia, histrionismul si megalomania sunt suferinte grele in Est(ul salbatic).

    • In plus, nu o sa ni se intample nimic rau, pentru ca suntem mai puternici decat ‘Z’ Land; pana si tatucu’ Stalin (pardon, Puțin) stie asta. Si pana cand nu i se vor fi prajit sigurantele complet, stie ca bomba atomica nu e o solutie, decat daca vrea sa moara si sa scufunde omenirea in neant, odata cu el. Troli si hackeri, da, militari destoinici, ba

    • * dintre bestii si oameni

  5. MOARTE RUSIEI!

  6. rusiastanu o face…mai direct, mai indirect dar o face la nivel de stat nu numai in articole…in republica moldova, ,,transnistria,,, gagaustan, ungaristan…🤨🤨🤨🤨🤨🤨

  7. Inlocuiti Rusia cu SUA in articolul Politico, si Politico cu o publicatie moscovita si veti avea imaginea acestei ipocrizii si acestui cinism fara margini. Care ar fi reactia Washingtonului? „Rusii sustin dezmembrarea Statelor Unite!!! BLASFEMIE!”

    Si acum, sa parafrazam: „în calitate de rămășiță a unui fost imperiu, supusă unor sancțiuni internaționale stricte și văduvită de grosul resurselor ei din Texas, capacitatea Statelor Unite de a ataca tari pe tot mapamondul se va fi redus considerabil.”

    Ce timpuri mizere traim!

    • rusiastanu sustine prabusirea intregului vest in fituicile lui dă propaganda desantata …sustine prin propaganda vuvuzelelor de la chisinau inclusiv dezmembrarea moldovei si unirea cu basarabia si alte …💩💩💩💩💩💩💩…😉😉😉😉😉😉😉

    • De parca Rusia nu face tot ce poate, de la WW2 incoace, sa sadeasca ura si discordie in jurul ei pentru ca, na, daca toti te repudiaza (si pe buna dreptate!), alegi, din invidie, sa iti doresti demolarea celor mai rasariti decat tine. Sunt de acord, timpuri de mizerie, cu mentiunea ca mizeria vine din Est(ul salbatic), nu din Vest, de data asta. Salbaticilor!

  8. frumoasa harta …‼️‼️‼️‼️‼️😁😁😁😁😁cu 82 de republici si regiuni independente de tirania moscovita…✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️…😎😎😎😎😎😎😎😎

  9. Cred ca rusii isi dau prea multa importanta. In general, cred ca nimanui (din Occident) nu ii pasa de ei si de tara lor, dar na, paranoia si grandomania par codate in multi de acolo. Nici macar cultural nu influenteaza pe nimeni. Din contra. Rusia reprezinta un anti-model la aproape orice capitol relevant pentru un om cu scan la cap.
    Legat de invazie – am certitudinea ca ar fi facuti pulbere, bazandu-ma pe ce au ‘demonstrat’ in Ucraina, excluzand, fireste, folosirea armelor nucleare. Cum ar putea cineva sa creada ca Rusia ar putea sa invadeze si apoi, ocupe, cu succes, vreo tara NATO?!