G4Media.ro

Politico: Cea mai nouă armă a Statelor Unite împotriva Rusiei și Chinei…

sursa foto: Pexels

Politico: Cea mai nouă armă a Statelor Unite împotriva Rusiei și Chinei – baloanele cu aer cald

Pentagonul lucrează la un nou plan menit să-i întărească poziția în concurența cu China și Rusia: baloanele. O serie de baloane, care zboară la altitudini cuprinse între 20000 și 300000 de metri, vor fi integrate în rețeaua de supraveghere a Pentagonului și, în cele din urmă, ar putea fi folosite în depistarea armamentului supersonic, conform unei analize realizată de Politico.

S-ar putea ca ideea să pară de domeniul science-fiction, dar o serie de documente ale Pentagonului semnalează că tehnologia trece din sectorul de cercetări al Departamentului Apărării la serviciile militare.

“O serie de platforme de mare sau de extrem de mare altitudine prezintă multe beneficii în privința rezistenței lor, în privința capacității de manevră, dar și în privința flexibilității altor utilități”, a declarat Tom Karako, consilier principal în Programul Internațional de Securitate, totodată director de program în Proiectul de Apărare Antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Pentagonul a continuat să investească în asemenea proiecte din cauză că armata ar putea folosi baloane în diverse misiuni.

În ultimii doi ani, Pentagonul a cheltuit aproximativ $3,8 milioane în proiecte legate de baloane și, potrivit unor documente legate de buget, în anul fiscal 2023, instituția intenționează să cheltuiască $27,1 milioane ca să-și continue eforturile în diverse domenii.

În același timp, în pofida testului eșuat de miercurea trecută, Pentagonul lucrează la propriul program pe tema armamentului supersonic. Speranța Statelor Unite este ca baloanele să ajute la depistarea și distrugerea armelor supersonice produse în China și în Rusia.

În luna august a anului trecut, China a surprins Pentagonul testând o rachetă nucleară supersonică, care totuși și-a greșit ținta cu aproximativ 40 km.

Rusia și-a accelerat producția armamentului supersonic ca ripostă la retragerea SUA din Tratatul împotriva Rachetelor Balistice din 2002. În martie, guvernul rus a pretins că va lansa o rachetă supersonică în cursul unui atac din Ucraina, aceasta fiind prima oară când o asemenea rachetă ar fi fost folosită.

Acesta ar fi doar unul dintre modurile în care asemenea baloane ar putea fi folosite. Baloanele, în formă de lacrimă, pot culege o groază de date și pot naviga apelând la algoritmi AI (algoritmi bazați pe inteligență artificială, n. red.)/…/

Nu este prima oară

NASA a apelat încă din anii ’50 la baloane bazate pe heliu și, în ultimii ani, armata a experimentat asemenea sisteme la altitudini mai mici.

Și sectorul privat investește în această piață. În 2017, în urma uraganului Maria, Alphabet a apelat la baloane ca să poată furniza comunicații de telefonie mobilă în Puerto Rico.

În jurul anului 2010, armata investea într-un program de spionaj care, în cele din urmă, a fost suspendat în 2017. Proiectul este cunoscut sub inițialele JLENS (Joint Land Attack Missile Elevated Netted Sensor System. n. red.)

Începând din 2015, armata a lansat manevre pe o perioadă de trei ani ca să se hotărască dacă să achiziționeze sau nu sisteme JLENS de la Raytheon, dar proiectul a căzut.

Armata a hotărât să renunțe la program. JLENS costa aproape $2 miliarde și era menit să fie folosit de Comandamentul Central al SUA (USCC).

„Dacă ne-am maturiza și dacă am trece peste eșecul JLENS, pentru dirijabile, baloane și aerostate viitorul ar putea fi luminos”, afirmă Karako.

sursa: Politico (traducere: Rador/ Alexandru Danga)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. … și când trece supersonica pe sub el, balonul fâsâie niște gaz, de amețește racheta și se întoarce de unde a plecat.

    • E vorba de detectie. In apararea anti-racheta, viteza de reactie e esentiala (vezi radarul instalat in Romania, desi rachetele interceptoare sunt tocmai in Polonia).

      In acelasi timp, rachetele sunt supersonice de vrei jumatate de secol. Despre ce e vorba aici sunt rachetele _hiper_sonice, care de deplaseaza cu Mach 5 sau mai mult.In cazul lor trebuie sa ai viteza de reactie de vreo 3 ori mai mare, nemaivorbind de interceptori mai performanti.

  2. Doar atat mai poate SUA sa faca, sa trimita baloane cu aer cald din ratiuni de apocalipsa climatica? Daca alte tehnologii sunt prea scumpe, eu zic sa facem o cheta si sa-i ajutam pe prietenii nostri americani.

  3. N-aveam nici un dubiu ca avem aici la comentarii si specialisti in materie militara.
    Va inteleg, ati dat gata climatologia, virusologia si multe altele si acum aveti mintea odihnita :))