G4Media.ro

Politico: Iohannis a ajuns la o înțelegere cu aliații-cheie să renunțe la…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Politico: Iohannis a ajuns la o înțelegere cu aliații-cheie să renunțe la cursa pentru șefia NATO până la începutul lunii iunie. La Bruxelles se vehiculează mai multe scenarii pentru liderul român

În opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să se retragă, după două luni de competiţie pentru funcţia supremă în alianţă, scrie POLITICO, în condiţiile în care joi, la Praga, miniştrii de externe din Alianţa Nord-Atlantică se reunesc pentru a schiţa deciziile summitului din iulie de la Washington, transmite News.ro. Publicația europeană susține, citând surse diplomatice, că președintele Iohannis ar fi ajuns la o înțelegere cu aliații-cheie din NATO să își retragă candidatura până la începutul lunii iunie.

În culise, scrie POLITICO, o serie de oficiali şi diplomaţi europeni consideră că Iohannis joacă pe termen lung şi se foloseşte de candidatura sa la NATO pentru a se poziţiona pentru un alt rol de rang înalt în UE.

De când şi-a anunţat candidatura, în martie, Iohannis a reuşit să obţină sprijinul unei singure ţări din grupul celor 32 de state. Şi aceasta este Ungaria, care a ameninţat săptămâna trecută că va renunţa la anumite operaţiuni NATO. Slovacia rămâne nehotărâtă, dar toate celelalte 29 de ţări şi-au manifestat sprijinul pentru candidatul clar favorit, premierul olandez Mark Rutte.

Totuşi, notează POLITICO, acest lucru nu este suficient de bun pentru Rutte, deoarece are nevoie de sprijinul deplin al tuturor membrilor alianţei pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, care urmează să se retragă la începutul lunii octombrie.

În timp ce miniştrii de externe ai NATO se reunesc joi şi vineri la Praga, teama este că, dacă Iohannis nu renunţă în curând, căutarea viitorului secretar general al NATO riscă să devină parte a manevrelor de culise pentru ocuparea posturilor de conducere din UE după alegerile europene din 6-9 iunie.

În mod obişnuit, sunt puse la bătaie preşedinţia Comisiei Europene şi a Consiliului European, precum şi rolul de şef al diplomaţiei UE, cele 27 de ţări ale UE încercând, de asemenea, să obţină portofoliile de comisar european pe care şi le doresc. Acum, şefia NATO face parte din acest amestec. „Pentru prima dată, NATO face parte din pachet. Oficial nu este, dar neoficial este”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial UE.

Biroul lui Iohannis a respins afirmaţiile potrivit cărora acesta ar fi fost supus unor presiuni pentru a părăsi cursa. „Nu există o astfel de presiune în ceea ce priveşte retragerea candidaturii. Acesta este răspunsul oficial al Administraţiei Prezidenţiale”, a declarat biroul său într-un e-mail pentru POLITICO.

Repartizarea funcţiilor de conducere este întotdeauna un puzzle complicat, echilibrând afilieri politice, geografie şi gen. Chiar dacă Rutte obţine postul NATO înainte ca liderii UE să discute despre posturile de conducere europene, liderii vor trebui să ia în considerare faptul că un liberal olandez l-a câştigat, au declarat doi diplomaţi europeni.

Iohannis a ajuns la o înţelegere cu aliaţii cheie pentru a renunţa la cursa pentru NATO până la începutul lunii iunie, sau cu o lună înainte de marele summit NATO de la Washington, au declarat doi înalţi oficiali europeni care au cerut păstrarea anonimatului. La începutul acestei luni, Iohannis s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele american Joe Biden, care l-a susţinut deja pe Rutte.

Renunţarea la candidatură înainte de cursa pentru funcţia supremă europeană şi înainte de summitul NATO din iulie îi va oferi lui Iohannis o oarecare bunăvoinţă din partea aliaţilor occidentali, pe care ar putea să o valorifice în timpul discuţiilor pentru funcţiile de conducere. Cel de-al doilea mandat al său ca preşedinte al României se încheie în decembrie, menţionează POLITICO.

La Bruxelles se vehiculează mai multe scenarii pentru Iohannis. Una dintre opţiuni este foarte puţin probabilă: în cazul în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este marea favorită, nu obţine un al doilea mandat, Iohannis a fost menţionat ca o alternativă.

La fel ca şi von der Leyen, liderul român provine din Partidul Popular European (PPE), cel mai puternic grup politic din UE. Iohannis este, de asemenea, vorbitor de germană şi are o experienţă de peste 10 ani ca şef de stat.

România este, de asemenea, un exemplu în UE atunci când vine vorba de respingerea influenţei ruseşti, de susţinerea Ucrainei şi de integrarea în UE, inclusiv prin aderarea oficială la spaţiul Schengen fără vize.

Aliaţii lui Iohannis insistă asupra faptului că încercarea sa de a obţine postul la NATO nu este o simplă modalitate de a ajunge la un post în UE, deoarece el „crede cu tărie în necesitatea unei voci est-europene în acest cel mai important post de la NATO în acest moment”, potrivit unui oficial care este familiarizat cu gândirea preşedintelui român.

O altă opţiune vehiculată pentru Iohannis este ca acesta să devină comisar european pentru apărare. Von der Leyen a indicat deja că ar fi bine să aibă pe cineva din Europa de Est pentru acest portofoliu, care nu există în prezent, dar pe care vrea să îl creeze. Cel mai vehiculat nume pentru acest post este însă cel al ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, dar, ţinând cont de surprizele care apar în orice puzzle cu funcţii de conducere, ar putea totuşi să-i revină lui Iohannis, au declarat alţi doi oficiali UE cu care a stat de vorbă POLITICO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Dar de ce trebuie neapărat ca Iohannis să ocupe un post în UE ? Ținând cont de uriașa decepție pe care a produs-o în țară prin politica lui, nici președinte de scară de bloc n-ar trebui ales.

    • Pai, trebuie să aibă și ei un „vițel la poarta noua” acolo la Bruxelles! Și cine ar fi mai bun la asta decât Klaus, puturosul de la Cotroceni!

    • Un ficus pervers care ne a TRĂDAT

  2. Ramane de vazut daca Iohannis a fost atit de slab cum il vad romanii. Nu exista conducator apreciat de romani decit dupa moartea sa. Nu ma refer la Ceausescu. Absolut toti , dar absolut toti au fost considerati slabi, incapabili, tradati si schimbati cu altii. Pina si turcii s-au saturat si au pus straini , sa termine balciu. Da, e cam prea aristocrat Iohannis pentru norodul de opincari roman, dar , nu trebuie sa satisfaca mofturile. Si totusi, mai bine ca sub Iohannis, romanii nu au dus-o. Cei ce traiesc bine, zic ca nu e meritul lui. Nu o fi. Dar de ce ar fi vinovat pentru cei ce traiesc rau. Si in general, acestia sunt cei fara studii si nedornici de munca. Vorba lor…. Nu ma duc maica loa munca….pentru 2000….. nu maduuuuc.. Ca le da de la primarie , de aia.

    • Din păcate, oda măreției lui Iohannis conține o jignire primitivă și gratuită la adresa ”norodului” român și o afirmație patent falsă ( ”mai bine ca sub Iohannis, romanii nu au dus-o” ), dat fiind faptul că președintele nu are prerogative și nici realizări în situația nivelului de trai. În schimb, în două domenii, în care el personal s-a angajat ( România educată – un proiect cu ambiții de opus magnum ) și lupta împotriva psd-ului, rezultatele sunt grăitoare. Concordia submisivă a liberalilor cu marele roșu de dragul unei ”stabilități” a creat un behemoth politic în al cărui umbra trăim aztăzi. Există o ”clasă” care nu a trăit poate niciodată atât de bine, cei mulți din aparatul uriaș de stat care într-adevăr se pot simți obligați să-și dea votul celor care au creat sistemul. Ei bine, la crearea acestei situații Iohannis are merite imprescriptibile.

    • Citesc si nu-mi vine a crede! Una din doua: ori traiti intr-o Romanie paralela ori sunteti Iohannis insusi sau cineva foarte apropiat! Pentru ultimii 35 de ani pres. mai detestat si dispretuit de catre fostii alegatori decat Iohannis nu exista, i-a luat-o inainte si lui Iliescu care, macar a fost intotdeauna ceea ce s-a prezentat a fi, un comunist convins…Pe Iohannis il consider toxic si nefrecventabil, arogant si psihologic vorbind de-a dreptul narcisist, un adevarat pericol.

    • Criogen sau Corigent?!

    • Arogant , neempatic cu oamenii, a prins gustul luxului extrem ( avem oile noastre , să le jupuim ) iar de la Înălțimea lui muritorii nu merită explicații ( fără nici o conferință de presă autentică sau bilanțuri ale vizitelor efectuate )
      Un personaj a cărui umbră politică este muuult mai mică decât statura

  3. Avem nevoie de o coada de topor sa submineze și trădeze pe acolo.iohi e perfect

  4. Iohi Iohi te iubim,fara tine nu trăim
    Iohi Iohi fruntea sus,multa jale ai adus .
    Iohi Iohi fii drăguț ,minciunica-i de ajuns .
    Iohi Iohi ești perfect,te pupam pe firmament.

  5. Johannis e bun doar de pensie. Alta intrebare!

  6. Eu cred ca Iohanis va primi o lectie usturatoare. Dar asta dupa ce va ceda un sitem Patriot catre Ucraina cu promisiunea ca la schimb va primi o functie important. Apoi europenii si americanii vor astepta pana in Decembrie cand Iohanis isi termina mandatul in Romania si nu-i vor mai da nimic. Asta ca o lectie de viitor si pt alti politicieni care ar crede ca pot forta lucrurile pt a obtine functii caldute pt ei. In UE si US nu merge cu tactici de astea fratica.

  7. Omu a spus raspicat: când cedezi ceva, trebuie să primești altceva în schimb!
    Ceva o să primească el, de la noi o flegma cu siguranță!

  8. Johannis a ajuns la o intelegere cu cei de la NATO astfel ca se va retrage din cursa si in schimb ne vor primi in Schengen. Vrea sa isi spele pacatele ultimului mandat, probabil. HAHAHAHA, NOT!

  9. „…are o experienţă de peste 10 ani ca şef de stat”
    Serios? Chiar atâta dau adunate zilele lui efectiv lucrate? 😀

  10. Totusi, este de notat faptul ca a iesit pe locul doi in competitia asta!

    Ah, stai… ca erau doar doi in cursa…

  11. Copil razgaiat

  12. Iohannis, caracter zero barat!!!

  13. IMPARATUL MUHANIS un VIERME TRADATOR

  14. E o tehnica de negociere.
    Asta a fost intenția sa de la bun început .
    Stia ca nu are șanse la șefia NATO dar făcând puțină gura are ocazia sa prindă un „os” la împarțeala de după 09 iunie.

  15. Sunt tare curios daca, ipotetic vorbind, la alegerile viitoare ar candida iliescu si johannis.
    Oare pe cine ar alege romanii?

  16. Sper ca SUA NATO EU sunt constienti ca dulapul e viitorul Orban