POLITICO: “Enervantă opinie separată“. De ce îi irită Ungaria pe aliații NATO
Blocajul impus de Ungaria în fața Suediei pe tema aderării sale la NATO îi uimește și totodată îi irită pe oficialii occidentali, transmite Politico, citată de Rador.
După luni de amânări, parlamentarii ungari au parafat aderarea Finlandei la NATO chiar cu puțin timp înaintea Turciei. Dar țara continuă să fie alături de Turcia în privința amânării unei decizii pe tema Suediei.
Parlamentul ungar nu sprijină candidatura suedeză din cauză că guvernul de la Stockholm a criticat performanțele democratice ale țării, se arată într-o declarație.
Stockholmul stă pe un „șubred tron de superioritate morală”, scria recent purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.
Dar, în culise, oficialii și experții afirmă că în spatele acestor calcule politice de ordin intern, decizia Budapestei reamintește relațiile sale cu Ankara și cu Moscova.
În opinia lor, aliații occidentali îl iau mult mai puțin în serios pe premierul ungar, Viktor Orbán, comparativ cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. Aliații s-au tot căznit să înțeleagă retorica mereu schimbătoare a Ungariei.
În privința poziției Budapestei față de aderarea Suediei la NATO, “capacitatea de înțelegere este egală cu zero”, după cum a declarat un diplomat european care a dorit să își păstreze anonimatul ca să poată vorbi despre discuțiile din sânul alianței.
„O enervantă opinie separată”, a subliniat diplomatul referindu-se la felul în care este percepută Ungaria.
Ungariei îi place Turcia
Poziția Budapestei se înscrie într-o mai amplă strategie de politică externă.
Deși mulți membrii ai NATO consideră Turcia drept un intrus în alianță, Ungaria o consideră o prietenă având un rol-model.
„Consider că Orbán crede cu tărie în decăderea Ocidentului”, afirmă Péter Krekó, director al Institutului de Capital Politic din Budapesta. “Având în vedere că Ungaria devine tot mai deschisă față de non-democrațiile din sud și din est, relația cu Turcia este extrem de importantă”.
Atunci când Ankara a amânat ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO (invocând temeri legate de terorism și de exportul de armament), Ungaria și-a blocat și ea ratificarea – spunându-le inițial aliaților că parlamentul ungar este pur și simplu ocupat cu alte probleme.
Totuși, în februarie, Budapesta și-a schimbat tonul, criticând retorica guvernelor de la Stockholm și de la Helsinki cu privire la democrația din Ungaria și pledând pentru un dialog cu parlamentarii celor două țări.
Apoi a urmat o altă întorsătură: în aceeași zi în care Erdoğan a anunțat că va sprijini candidatura Finlandei, partidul Fidesz al lui Orbán a anunțat și el, brusc, că sprijină aderarea Finlandei. Dar, la fel ca Turcia, a lăsat Suedia în derivă.
Un înalt oficial ungar, care a dorit să își păstreze anonimatul de teama unor repercusiuni, a declarat: “Eu cred că, în ultimele luni, întreaga poziție a Budapestei pe tema aderării la NATO este legată de relațiile prietenești ale guvernului cu Turcia lui Erdoğan.
Orbán laudă Turcia deseori și participă în calitate de observator la reuniunile Organizației Statelor Turcice.
Iar atunci când vine vorba despre aderarea la NATO, “poziția Ungariei este modelată în principal conform preferințelor Turciei”, a mai spus oficialul ungar. “Dacă poziția Ankarei se schimbă, se schimbă și poziția ungară”, a subliniat el.
Un tablou politic mai amplu
Potrivit oficialilor șI experților, Ungaria apelează la blocaj și în cadrul unui joc mai important – atât cu UE, cât și cu NATO.
Poziția ungară pe tema candidaturii suedeze la NATO înseamnă, “în primul rând, o urmare a exemplului Turciei”, afirmă Krekó. Dar, mai spune el, Ungaria “crede totodată că poate profita de situație” și în alte sectoare politice.
UE a blocat miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept, blocând totodată și fondurile organizației destinate redresării în urma pandemiei de coronavirus. Budapesta a purtat luni de zile negocieri cu Bruxelles-ul în vederea deblocării acestor fonduri.
Întucât Suedia deține președinția rotativă a Consiliului European, se presupune că Ungaria ar putea încerca să exercite presiuni pentru a obține niște avantaje în cursul acestei bătălii.
Iar, deși Budapesta încă se mai căznește să-și păstreze relațiile cu Kremlinul, pentru guvernul Ungariei, “un eventual efect secundar este, desigur, foarte binevăzut la Moscova”, mai spune Krekó.
Alții spun că la mijloc mai este și politica internă.
„Cred că, în privința problemelor legate de UE, Ungaria dispune mai ales de niște ‘șoferi’ autohtoni care să le coordoneze”, afirmă un oficial suedez care a dorit și el să își păstreze anonimatul pentru a discuta asemenea probleme politice delicate.
Oficialii ungari au respins orice astfel de ipoteze.
Balázs Orbán, consilierul politic al premierului, a declarat că, deși guvernul sprijină aderarea Suediei, din cauza criticilor repetate ale unor oficiali suedezi la adresa Ungariei, grupul parlamentar al Fidesz este divizat în privința sprijinului vizând aderarea Suediei.
Răspunzând unor întrebări ale redacției Politico, consilierul politic, care este totodată și membru al parlamentului Ungariei (dar care nu are o relație de familie cu premierul, deși poartă același nume), a declarat într-un mesaj prin email că faptul că “se pune mereu în discuție situația democrației, nu este o insultă doar pentru guvern, ci și pentru poporul Ungariei”.
În ultimele zile, guvernul Ungariei a venit cu o nouă plângere la adresa Suediei – faptul că această țară, împreună cu multe alte capitale din UE, a dat Ungaria în judecată din cauza controversatei sale legislații împotriva comunității LGBTQ+.
Întrebat despre poziția Ungariei, ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, a transmis prin email următorul mesaj: “Nu vreau să fac speculații cu privire la demersurile Ungariei și Turciei cu privire la cererea Suediei”. El a reiterat faptul că țara sa a îndeplinit toate condițiile în vederea aderării la NATO.
“Ceea ce pretindem sunt o serie de pași și de măsuri eficieente în vederea construirii și consolidării încrederii dintre țările noastre”, a mai spus Balázs Orbán.
Cu toate astea, atât la Budapesta, cât și în capitalele occidentale, există convingerea că Ungaria nu va bloca pe cont prpriu aderarea Suediei.
“Cel mai probabil, ei vor ratifica aderarea cu câteva zile înaintea Turciei”, a declarat un oficial suedez.
Un alt înalt diplomat european a împărtășit și el aceeași părere.
“Ungaria nu va fi ultima”, a spus diplomatul.
Sursa: Politico/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii