G4Media.ro

Politico: Gruparea de mercenari Wagner își intensifică operațiunile în afara Ucrainei, avertizează…

Sursa foto: Olga MALTSEVA / AFP

Politico: Gruparea de mercenari Wagner își intensifică operațiunile în afara Ucrainei, avertizează SUA

Oficiali americani de rang înalt urmăresc tot mai mult mișcările și eforturile unui grup militar privat rus în afara Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să folosească organizația pentru a lansa operațiuni de influență în Africa și Europa, relatează Politico.

Luna trecută, administrația Biden a retrogradat informații clasificate potrivit cărora Rusia se bazează pe grupul Wagner din Ucraina pentru a recruta prizonieri și a lansa ofensive în orașul Bahmut din regiunea estică Donețk.

Dar oficialii americani strâng, de asemenea, informații legate de activitățile grupului în țări precum Republica Centrafricană, Mali și Serbia, potrivit unor dovezi obținute de Politico, unde Rusia folosește Wagner pentru a combate sentimentul anti-Putin și pentru a apăra interesele guvernului cu trupe și arme.

Grupul Wagner, deținut de oligarhul rus Evgheni Prigojin, operează în zeci de țări și colaborează cu guvernele în proiecte militare și politice. Statele Unite urmăresc de mult timp activitățile grupului în întreaga lume, în special în țări precum Siria, unde sunt staționate trupe americane.

Dar declarațiile recente ale oficialilor americani subliniază gradul în care administrația este îngrijorată de dependența Rusiei de grupare și de capacitatea Wagner de a influența evenimentele din țările în care SUA și aliații săi au relații comerciale și diplomatice.

Dovezile obținute de Politico arată modul în care oficialii americani urmăresc mișcările și activitățile Wagner pe teren în Republica Centrafricană și în Serbia, precum și măsura în care grupul reprezintă o amenințare pentru forțele și oficialii locali. Deși Wagner operează de ani de zile în ambele țări, informațiile oferă un context nou pentru modul în care administrația Biden analizează activitatea tot mai intensă a grupului paramilitar în țări cu turbulențe politice.

„S-a pus din ce în ce mai mult accentul pe relațiile Rusiei în Africa și pe construirea unei sfere de influență care nu a mai existat cu adevărat de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat Catrina Doxsee, director asociat și cercetător asociat al Proiectului privind amenințările transnaționale din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

„Utilizarea companiilor militare private, în special așa cum am văzut în țările cu o guvernare slabă, cu provocări de securitate în curs de desfășurare și cu resurse naturale îmbogățite, pregătește pe [Wagner] fie pentru a duce la îndeplinire … acorduri de securitate, fie pentru a facilita viitoarele relații diplomatice cu acele țări.”

Prigojin și Wagner se află de ani de zile sub incidența sancțiunilor americane. Dar SUA au luat recent măsuri suplimentare pentru a încerca să controleze accesul grupării la arme. La sfârșitul lunii decembrie, administrația Biden a pus în aplicare controale suplimentare ale exporturilor în cazul Wagner, făcând mai dificil accesul la orice echipament cu tehnologie americană.

Purtătorul de cuvânt al NSC, John Kirby, a declarat luna trecută reporterilor că, din cauza sancțiunilor și a controalelor la export, Wagner a căutat parteneri din întreaga lume pentru a furniza instrumente care să îi susțină operațiunile – iar Coreea de Nord a finalizat o primă livrare de arme. De asemenea, administrația ia în considerare desemnarea Wagner ca organizație teroristă, a relatat Bloomberg luna trecută.

„Există o serie de preocupări diferite pe care le avem atunci când îi vedem operând într-un loc precum Africa”, a declarat Doxsee. „O mare implicație este capacitatea Rusiei de a-și răspândi propriile capacități de proiecție a puterii și de informații – nu numai prin înlocuirea capacităților de informații militare occidentale – dar și [prin] urmărirea de noi drepturi de bază și alte oportunități care le-ar oferi acces la locații importante din punct de vedere strategic”.

Operațiunile grupului Wagner în Africa se întind în diverse țări, inclusiv în Madagascar și Libia. În ultimii ani, grupul și-a intensificat activitatea și în Republica Centrafricană. Gruparea a înființat birouri în această țară în 2018, stabilind „Casa Rusiei” – un centru cultural – în capitala Bangui. A lucrat pentru a antrena trupe și pentru a-l proteja pe președintele Faustin-Archange Touadéra.

Grupurile pentru drepturile omului au declarat că Wagner ar putea purta responsabilitatea pentru executarea și torturarea civililor din țară. Kremlinul neagă orice legătură oficială cu Wagner.

„Guvernul SUA este îngrijorat de măsura în care Wagner intervine în politica internă a unor țări suverane, încălcând drepturile omului și jefuindu-le de bogățiile minerale”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației. „Există dovezi semnificative că tacticile dure de combatere a terorismului ale Wagner în locuri precum Mali înrăutățesc situația prin crearea mai multor oportunități pentru exploatarea extremistă”.

În decembrie, oficialii americani au început să urmărească consecințele unui presupus atac asupra unuia dintre liderii de vârf ai grupului Wagner, Dmitri Sytii, în Republica Centrafricană, potrivit informațiilor obținute de Politico. Prigojin a susținut că Sytii a primit un pachet care i-a explodat în mâini, numindu-l „atac terorist”. El a afirmat că pachetul a venit cu un bilet care indica faptul că francezii erau responsabili.

Dar, în zilele care au urmat incidentului, oficialii americani s-au străduit să stabilească dacă a avut loc un atac sau dacă Wagner răspândea dezinformări din motive politice – o tactică folosită adesea de grup. Oficialii americani nu au putut stabili imediat dacă Wagner încerca să facă să pară că francezii au atacat gruparea.

Oficialii francezi au negat orice implicare. Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, ar fi calificat afirmațiile Wagner drept „propagandă rusă”.

Oficialii americani au primit informații diferite despre eveniment, inclusiv că atacul ar fi avut loc la o bază militară sau la centrul cultural și, dimpotrivă, că Sytii a fost văzut petrecând în Bangui în orele de după ce ar fi avut loc incidentul. De asemenea, oficialii au auzit că Sytii ar fi fost spitalizat și că și-a pierdut trei degete în urma exploziei, dar și că ar fi fost evacuat.

Oficialii americani au ridicat semne de întrebare cu privire la momentul în care a fost dată știrea – aceasta a venit la scurt timp după ce avioane neidentificate au vizat o fabrică de bumbac unde ar fi fost poziționate trupele Wagner. De asemenea, a venit la o zi după plecarea militarilor francezi și la două zile după ce un incendiu a izbucnit la sediul delegației Uniunii Europene din Bangui, potrivit informațiilor Politico.

„Toți erau îngrijorați de faptul că, în ultima vreme, a existat un număr remarcabil de coincidențe”.

Administrația urmărește, de asemenea, mișcările Wagner în Serbia și Belarus – un aliat al Rusiei care a pus în scenă trupe ale Moscovei pentru a susține efortul de război din Ucraina. Rapoarte despre agenți ai grupului Wagner în Belarus au apărut în 2020. Guvernul de la Minsk a anunțat că a arestat 33 de agenți care lucrau pentru a semăna haos în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale.

De atunci, guvernul belarus, sub conducerea președintelui Alexander Lukașenko, s-a apropiat de Rusia.

Wagner a poziționat oameni și la Belgrad și a anunțat că a înființat oficial operațiuni în Serbia la începutul lunii decembrie. De atunci, a lansat operațiuni de influență pentru a contracara „activitatea împotriva regimului Putin a unor elemente din diaspora rusă”, se arată în documentele obținute de Politico.

Prezența grupului în Serbia vine în contextul în care tensiunile continuă să crească la granița cu Kosovo. Președintele sârb Aleksandar Vučić – care nu recunoaște declarația de independență a Kosovo din 2008 – a ordonat trupelor să se deplaseze în poziții de luptă și a amenințat că va trece în Kosovo pentru a proteja populația sârbă care locuiește acolo. Situația din Kosovo s-a înrăutățit din noiembrie, când autoritățile au anunțat că etnicii sârbi vor trebui să renunțe la plăcuțele de înmatriculare emise de sârbi.

Între timp, Rusia, ajutată de Wagner, continuă să piardă oameni pe câmpul de luptă din Ucraina, în special în Bahmut. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție american, a evaluat săptămâna trecută că forțele Wagner servesc un „rol în principal de uzură” în oraș și „probabil că s-au degradat într-o măsură aproape debilitantă”.

„Rușii au depus într-adevăr multe eforturi în Bahmut. A fost în mare parte o luptă purtată de promovarea în grupul Wagner. [A fost] în mare parte o luptă purtată cu, sincer, condamnați”, a declarat miercuri un înalt oficial al administrației pentru reporteri. „De fapt, credem … că 90 la sută dintre victimele pe care le-a suferit au fost, de fapt, condamnați”.

Oficialii americani plănuiesc acțiuni suplimentare împotriva Wagner pentru a-i limita rolul în Ucraina. Statele Unite i-au sancționat deja pe Prigojin, Wagner și rețeaua sa, dar probabil că vor urma măsuri financiare suplimentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...