Politico: Liderii de la Washington sunt mult mai îngrijorați de corupția din Ucraina decât recunosc în spațiul public, indică o versiune confidențială a Strategiei SUA privind asistența pentru Kiev
Oficialii administrației Biden sunt mult mai îngrijorați de corupția din Ucraina decât recunosc în mod public, sugerează un document confidențial privind strategia SUA, citat de Politico.
Versiunea „sensibilă, dar neclasificată” a planului pe termen lung al SUA prezintă numeroase măsuri pe care Washingtonul le ia pentru a ajuta Kievul să elimine malversațiunile și să reformeze în alt mod o serie de sectoare ucrainene. Acesta subliniază că corupția i-ar putea determina pe aliații occidentali să abandoneze lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei și că Kievul nu poate amâna efortul de combatere a corupției.
„Percepția corupției la nivel înalt”, avertizează versiunea confidențială a documentului, ar putea „submina încrederea publicului ucrainean și a liderilor străini în guvernul din timpul războiului”.
Acest lucru este mai dur decât analiza disponibilă în versiunea publică a documentului de 22 de pagini, pe care Departamentul de Stat pare să o fi postat pe site-ul său fără fanfară în urmă cu aproximativ o lună.
Versiunea confidențială a „Strategiei integrate de țară” este de aproximativ trei ori mai lungă și conține mult mai multe detalii despre obiectivele SUA în Ucraina, de la privatizarea băncilor sale la sprijinirea mai multor școli să predea limba engleză și încurajarea armatei sale să adopte protocoalele NATO. Multe obiective sunt menite să reducă corupția care bântuie țara.
Publicarea discretă a strategiei și faptul că limbajul cel mai dur a fost lăsat în versiunea confidențială subliniază provocarea cu care se confruntă echipa lui Biden în ceea ce privește mesajele.
Administrația dorește să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce corupția, nu în ultimul rând pentru că sunt în joc dolari americani. Dar dacă se vorbește prea tare despre această problemă ar putea încuraja opozanții ajutorului american pentru Ucraina, mulți dintre ei legislatori republicani care încearcă să blocheze acest tip de asistență. De asemenea, orice percepție de slăbire a sprijinului american pentru Kiev ar putea determina mai multe țări europene să se gândească de două ori la rolul lor.
Când vine vorba de ucraineni, „au loc unele conversații sincere în spatele scenei”, a declarat un oficial american familiarizat cu politica ucraineană. La fel ca alții, persoana a vorbit sub anonimat pentru a discuta un subiect sensibil, notează Politico.
Corupția ucraineană a fost mult timp o preocupare a oficialilor americani, până la președintele Joe Biden. Dar subiectul a fost lăsat în urmă după declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei din februarie 2022, pe care Biden a numit-o o bătălie în viața reală a democrației împotriva autocrației.
Timp de luni de zile, consilierii lui Biden s-au limitat la scurte mențiuni despre corupție. Ei au vrut să arate solidaritate cu Kievul și să evite să dea combustibil unui număr mic de parlamentari republicani care critică ajutorul militar și economic al SUA pentru Ucraina.
La mai bine de un an de la începerea războiului pe scară largă, oficialii americani insistă mai mult în public și în privat asupra acestei chestiuni. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, de exemplu, s-a întâlnit la începutul lunii septembrie cu o delegație a instituțiilor anticorupție ucrainene.
Un al doilea oficial american familiarizat cu discuțiile a confirmat pentru Politico relatările potrivit cărora administrația Biden discută cu liderii ucraineni despre o eventuală condiționare a viitorului ajutor economic de „reforme pentru a combate corupția și a face din Ucraina un loc mai atractiv pentru investițiile private”.
Astfel de condiții nu sunt luate în considerare pentru ajutorul militar, a spus oficialul. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a concediat mai mulți oficiali de rang înalt din domeniul apărării în cadrul unei măsuri recente de reprimare a presupusei corupții – un mesaj către Statele Unite și Europa că ascultă cerințele occidentale.
Strategia integrată de țară este un produs al Departamentului de Stat care se bazează pe contribuții din partea altor părți ale guvernului american, inclusiv a Departamentului Apărării. Aceasta include liste de obiective, termene pentru atingerea acestora și etape importante pe care oficialii americani ar dori să le vadă atinse. (Departamentul de Stat produce astfel de strategii pentru multe țări o dată la câțiva ani).
Un oficial al Departamentului de Stat, vorbind în numele departamentului, nu a dorit să spună dacă Washingtonul a împărtășit versiunea mai lungă a strategiei cu guvernul ucrainean sau dacă există o versiune clasificată.
William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că mulți ucraineni obișnuiți vor saluta probabil strategia, deoarece și ei sunt sătui de corupția endemică din țara lor.
Totul este în regulă „atâta timp cât nu împiedică asistența pe care le-o oferim pentru a câștiga războiul”, a spus el.
Documentul spune că îndeplinirea obiectivelor americane pentru Ucraina include respectarea promisiunilor americane de echipamente și instruire pentru a ajuta forțele armate ucrainene să respingă atacurile Kremlinului.
Versiunea confidențială descrie, de asemenea, obiective americane cum ar fi ajutarea la reformarea unor elemente ale aparatului de securitate națională al Ucrainei pentru a permite „o abordare descentralizată și tolerantă la risc a executării sarcinilor” și pentru a reduce „oportunitățile de corupție”.
Deși alianța militară NATO nu este aproape de a permite aderarea Ucrainei, strategia americană citează adesea dorința de a face ca armata ucraineană să adopte standardele NATO.
O etapă importantă pe care se speră să o atingă, menționată în versiunea confidențială, este ca Ministerul ucrainean al Apărării „să stabilească un corp de ofițeri și subofițeri profesionalizat, cu doctrină și principii standard NATO”.
Chiar și formatul și conținutul documentelor de apărare ucrainene ar trebui „să reflecte terminologia NATO”, se arată într-o secțiune confidențială a strategiei.
Unul dintre obiective include crearea unui „plan de rezistență la nivel național”. Aceasta ar putea face aluzie la ucrainenii obișnuiți care să riposteze dacă Rusia câștigă mai mult teritoriu. (Oficialul Departamentului de Stat nu a dorit să clarifice acest aspect).
SUA dorește, de asemenea, ca Ucraina să își producă propriul echipament militar prin crearea unei „industrii naționale de apărare capabile să susțină nevoile de bază”, precum și a unui mediu care să stimuleze înființarea de noi întreprinderi în domeniul tehnologiei informației de apărare, potrivit uneia dintre secțiunile confidențiale.
Oficialii americani par deosebit de îngrijorați de rolul unei elite în economia Ucrainei.
„Dezoligarhizarea, în special a sectoarelor energetic și minier, este un principiu de bază pentru a reconstrui o Ucraină mai bună”, se declară în partea publică a strategiei. Un indicator al succesului, se afirmă în versiunea confidențială, este faptul că guvernul ucrainean „adoptă reforme semnificative care să descentralizeze controlul asupra sectorului energetic”.
Statele Unite par dornice să ajute instituțiile ucrainene să își consolideze capacitățile de supraveghere. Obiectivele enumerate includ orice, de la sprijinirea guvernelor locale în evaluarea riscurilor de corupție până la reforme în birourile de resurse umane.
Ca un exemplu, strategia spune că SUA ajută Camera de Conturi a Ucrainei să își îmbunătățească auditul și activitățile conexe, pentru a putea urmări sprijinul bugetar direct din partea Statelor Unite.
Strategia descrie modalitățile prin care Statele Unite ajută sectorul sănătății din Ucraina, apărarea cibernetică și organizațiile care luptă împotriva dezinformării. Aceasta solicită sprijinirea eforturilor ucrainene de combatere a monopolurilor și a inițiativelor de stimulare a creșterii veniturilor fiscale pentru visteria țării.
În partea confidențială se solicită ca sistemele financiare din Ucraina să „sporească creditarea pentru a încuraja extinderea afacerilor” și reducerea rolului statului în sectorul bancar.
Una dintre etapele preconizate pentru această secțiune este ca „Alfa Bank să revină în mod transparent în proprietatea privată”. Aceasta pare a fi o referire la o instituție cunoscută acum sub numele de Sense Bank, care a fost anterior deținută de ruși, dar naționalizată de Ucraina.
Strategia americană pare a fi menită să se asigure că Ucraina nu numai că își păstrează orientarea către Occident, ci și că dezvoltă legături speciale cu America.
Un mod în care Washington crede că acest lucru se va întâmpla este prin intermediul limbii engleze. Strategia indică faptul că Statele Unite oferă ajutor tehnic și de altă natură ministerului ucrainean al educației pentru a îmbunătăți predarea limbii engleze și că sunt de părere că oferirea de lecții de engleză poate ajuta la reintegrarea ucrainenilor eliberați de sub ocupația rusă.
De asemenea, oficialii americani ajută Ucraina să își dezvolte capacitatea de a urmări în justiție crimele de război în propriul sistem judiciar. Printre etapele dorite se numără selectarea a peste 2.000 de noi judecători și lichidarea unui număr de peste 9.000 de plângeri pentru abateri judiciare.
Strategia prevede, de asemenea, reconstruirea prezenței diplomatice americane în Ucraina, extinzându-se dincolo de Kiev, în orașe precum Lviv, Odesa, Harkov și Dnipro.
Din cauza reducerilor anterioare de personal stimulate de invazia rusă la scară largă, „ambasada rămâne în modul de criză”, se arată într-una dintre secțiunile publice. (Oficialul Departamentului de Stat nu a dorit să discute despre numărul actual de personal al ambasadei).
Așa cum au făcut-o și în comunicările anterioare raportate de Politico, oficialii americani remarcă modalitățile inventive prin care Statele Unite asigură supravegherea ajutorului american pentru Ucraina, în ciuda faptului că se confruntă cu limitări din cauza războiului. Aceste eforturi au inclus utilizarea unei aplicații numite SEALR pentru a ajuta la urmărirea asistenței.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu