G4Media.ro

Politico: Nominalizata României pentru Comisia Europeană, Roxana Mînzatu, ar putea conduce portofoliul…

Sursa foto: European Council

Politico: Nominalizata României pentru Comisia Europeană, Roxana Mînzatu, ar putea conduce portofoliul Coeziunii

Europarlamentarul Roxana Mînzatu, nominalizată de România pentru postul de comisar european, ar putea conduce portofoliul Coeziunii, în fruntea căruia s-a aflat, într-o altă legislatură, și reprezentanta țării noastre, Corina Crețu. În cărți pentru aceeași poziție s-ar mai afla Apostolos Tzitzikostas (Grecia) și Ekaterina Zaharieva (Bulgaria), notează Politico.

„Nu neapărat cel mai spectaculos portofoliu, Coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care se încadrează în alte portofolii. Portofoliul va fi legat de stabilirea bugetului pe următorii șapte ani al blocului comunitar și de schimbarea modului în care Bruxelles-ul va distribui fondurile către zonele mai sărace”, titrează săptămânalul dedicat problematicii europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare ce posturi vor primi cei 27 de comisari nominalizați de statele membre.

Procesul este complicat, pentru că echipa va trebui să respecte echilibrul de gen, apartenența politică și geografia. Iar liderii naționali și candidații pe care i-au trimis la Bruxelles vor, fiecare, să obțină un post puternic.

Competitivitatea, apărarea și deschiderea blocului către viitorii membri ai UE vor fi prioritățile de bază pentru von der Leyen în următorii cinci ani. Portofoliile cu control asupra banilor UE — cum ar fi bugetul, coeziunea sau serviciile financiare — sunt, de asemenea, dorite de capitalele naționale.

Economia este unul dintre cele mai căutate portofolii, iar mai mulți actuali și foști miniștri de finanțe se numără printre nominalizați.

Premierul italian Giorgia Meloni a spus clar că dorește ca nominalizatul țării sale, Raffaele Fitto – membru al partidului său Frații Italiei (extremă dreaptă) – să aibă un portofoliu important din zona economică, iar numele acestuia a fot vehiculat deja și pentru vicepreședinția Comisiei.

Economia este vizată și de ministrul de Finanțe Magnus Brunner (Austria) și de foștii miniștri de finanțe Michael McGrath (Irlanda) și Maria Luís Albuquerque (Portugalia).

Polonezul Piotr Serafin, mâna dreaptă a lui Donald Tusk timp de o jumătate de deceniu după 2014, urmărește portofoliul bugetar, probabil unul dintre cele mai puternice din următorul mandat, mi scrie Politico.

Tomaž Vesel, fost șef la Curtea de Conturi din Slovenia, își dorește și el un portofoliu economic, financiar sau de competitivitate. Vesel este expert în achiziții publice și administrare bugetară.

Wopke Hoekstra a fost ministru olandez de finanțe înainte de a deveni comisar, în octombrie anul trecut. Porecla lui, „Domnul Nu”, se datorează tendinței sale de a nu da curs solicitărilor colegilor săi pentru noi fonduri. El a declarat la un moment dat că țările care nu respectă regulile de cheltuieli ale blocului comunitar nu ar trebui să primească fonduri UE.

Apărarea, portofoliu nou creat, este vizată de letonul Valdis Dombrovskis, fost vicepreședinte al Comisiei și de francezul Thierry Breton.

Ministrul polonez de externe Radosław Sikorski, despre care s-a scris că vizează acest rol, a declarat la începutul verii că nu este interesat ( în cele din urmă, nici nu a fost desemnat comisar).

Valdis Dombrovskis – vicepreședinte executiv și comisar comercial în cadrul Comisiei – este considerat un candidat puternic pentru Apărare, a declarat ministrul leton al Apărării, Andris Sprūds, pentru POLITICO.

Dar și francezul Thierry Breton este cotat cu șanse, mai ales că a fost responsabil pentru piața internă, industria de apărare și tehnologie în prima comisie von der Leyen.
Pentru Agricultură, sunt vehiculate nume precum Christophe Hansen (Luxemburg), Wopke Hoekstra (Olanda) și Costas Kadis (Cipru).

Energia/Clima sunt vizate de Bulgaria, Danemarca, Cehia și Spania, în timp ce Extinderea ar putea reveni Letoniei, deși este dorită și de Ungaria.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...