G4Media.ro

Politico: Occidentul încearcă febril să armonizeze pozițiile privind incidentul din Polonia cu…

Sursa foto: Twitter / Polska Policja

Politico: Occidentul încearcă febril să armonizeze pozițiile privind incidentul din Polonia cu Kievul

În ultimele două zile, oficiali ai administrației americane au cerut anturajului președintelui Volodimir Zelenski, precum și partenerilor lor europeni, să dea dovadă de mai multă reținere în comentariile privind cauzele exploziei din Polonia, scrie publicația americană Politico, citată de BBC.

Citând surse din cadrul administrației americane și din conducerea mai multor țări occidentale, publicația relatează că, în timpul unei serii de conversații telefonice, oficialii americani au cerut, de asemenea, ca aliații lor din NATO să se abțină de la declarații categorice până la finalizarea anchetei asupra incidentului.

Potrivit Politico, Washingtonul este nevoit să facă apel la o coordonare mai strânsă în chestiunea declarațiilor publice despre incidentul din estul Poloniei, din cauza faptului că declarațiile conducerii ucrainene au sunat în contradicție cu declarațiile liderilor occidentali.

Președintele american Joe Biden și, după el, alte personalități occidentale, au înclinat spre varianta că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană. Dimpotrivă, președintele Zelenski, referindu-se la datele care i-au fost furnizate de comandanții Forțelor Armate ale Ucrainei și ai Forțelor Aeriene, a susținut că racheta nu a fost ucraineană.

Din această cauză, scrie Politico, oficialii americani au fost nevoiți miercuri să își contacteze omologii din țările NATO pentru a le spune că, potrivit Washingtonului, este vorba despre „o rachetă aparent fabricată în Rusia și trasă din Ucraina”.

„Va avea nevoie de multă convingere. El încă nu a văzut dovezile”, a declarat oficialul occidental despre Zelenski.

Potrivit Politico, declarațiile discordante arată una dintre primele diferențe majore de opinie între Washington și Kiev.

Oficialii americani încearcă să minimalizeze diferențele, dar probabilitatea ca acest război să dureze toată iarna înseamnă că ar putea apărea mai multe astfel de fisuri – și că Moscova poate profita de acest lucru, conchide publicația.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Rachetele a.a. nu zboară precum cele de croazieră după coordonatele geografice introduse inainte de lansare. Fiecare sistem a.a. folosește un sistem propriu de coordonate relative pentru rachetă și țintă astfel încât să poată fi rezolvată problema „întâlnirii” celor două elemente, racheta și ținta. Toate rachetele a.a. au sistem de autodistrugere în caz de rateu la țintă, iar fiecare sistem a.a. are zone interzise pentru protecția trupelor și obiectivelor proprii sau aliate. Rachetele a.a. pot fi lansate, în cazuri excepționale, și asupra țintelor terestre și de la suprafața apei. Față de aceste cunoștințe folosiți propria minte și trageți concluziile logice.

  2. eu in locul poloniei as trece imediat la fabricarea armei nucleare. In secret desigur.

  3. O recunoastere a pozitiei americane/UE, mai ales a Poloniei, de catre Zelea i-ar dinamita drastic credibilitatea in toata retorica catastrofist-eroizanta pe care o practica de cand a fost ales, dar mai ales dupa februarie 2022.

    Oricum, din ce in ce mai multi oficiali din tarile NATO si publicul, in general, incep sa isi nuanteze si modifice atitudinea fata de Zelea si apropiatii lui din conducerea Ucrainei, mentinand, totodata, pozitia clar critica fata de Rusia

  4. Astia nu se hotarasc ce trebuie sa spuna propaganda pe CNN si BBC!
    Penibil, toata presa occidentala asteapta ordinul

    • Nu toata presa. Incidentul soldat cu doua victime nevinovate in Polonia si mai ales lipsa totala de compasiune a lui Zeleznsky si a oficialilor ucrainieni, a produs un adevarat declic in Vestul Europei.
      Puteti citi sau viziona (daca locuiti in Vest) din ce in ce mai multi politicieni (de stanga/centru/dreapta) si de ziare (stanga si dreapta) care cer o solutie negociata cat mai rapida. Nimanui nu ii convine sa fie alaturi de un individ fara compasiune. Asta nu scuza in nici un fel agresiunea ruseasca, asupra unui stat suveran, bineinteles.

  5. Stiam eu ca este ceva in neregula cu Zelensky… Asta vrea sa atraga tot occidentul in razboi daca se poate. Doar ca, a calculat gresit si i-a dat cu virgula.