G4Media.ro

Politico: Pandemia de coronavirus înseamă sfârșitul trumpismului. Pentru noua generație, o criză…

Politico: Pandemia de coronavirus înseamă sfârșitul trumpismului. Pentru noua generație, o criză alimentată de o știință înfricoșătoare prevestește viitoarele conflicte

Probabil, pentru cei mai mulți dintre noi, criza provocată de coronavirus se va retrage curând – în șase luni? într-un an? – din mințile noastre, ajungând să aducă a halucinație. Poate că va arăta ca un uragan care a forțat toată lumea să se retragă pe uscat și apoi a înghițit numai coasta.

Sau poate va fi ca un uragan care se abate cu-adevărat. Abia atunci, natura umană fiind așa cum e ea, oamenii vor face curat și vor merge mai departe.

Și totuși, indiferent de modul în care va trece pandemia coronavirusului, sau de cât de repede va trece ea, se pare că în aceste stranii săptămâni se naște o nouă eră politică.

Două întemeiate motive ne fac să credem că ecoul politic al acestei crize va dăinui mult mai mult decât criza în sine.

Primul motiv ar fi acela că cei mai mulți dintre oamenii ale căror planuri și obiceiuri sunt cel mai grav afectate de pandemie sunt studenți. Aceste perturbări, și, în unele cazuri, aceste pierderi irecuperabile din educația lor – având în vedere că nenumărate evenimente sunt suspendate, iar campusurile studențești se golesc – ar putea pune asupra conștiinței lor o amprentă mai de durată prin comparație cu noi ceilalți.

Ca în cazul majorității catastrofelor, consecințele maligne ale pandemiei vor apăsa cel mai greu pe umerii celor lipsiți de orice privilegii. Spre deosebire de alte catastrofe, prețul este scump plătit și de niște oameni dintre cei mai privilegiați. Printre absolvenții universităților, ale căror sesiuni din primăvară și ceremonii de absolvire sunt brusc anulate, se numără mulți viitori șefi din sectorul public sau privat. Nu, pentru ei asta nu înseamnă sfârșitul lumii. Dar chiar și așa, este o pierdere care se resimte – o pierdere suferită mai ales din cauza bătrânilor sau din cauza unor oameni mai puțin sănătoși.

Mai mult, dinamicile coronavirusului s-ar putea asemăna cu dinamica altor mari probleme care țin de politica publică or, asta ar putea face ca generația viitoare să treacă pe planul al doilea.

În particular, măsurile dure pe care această pandemie le impune la nivel mondial, mai ales în lunile următoare, se aseamănă mult cu cele pe tema schimbării climei, care vor fi impuse în următoarele decenii.

La fel ca urgențele provocate de coronavirus, schimbarea climei este o problemă care, în cea mai mare parte, îi vizează pe oamenii de știință, ea implicând niște date complexe menite să clarifice niște viitoare opțiuni pe care oamenii de rând le pot înțelege la modul general, dar nu și în detaliu. Principala întrebare care se pune: aveți sau nu încredere în acești experți?

Ca și în cazul coronavirusului, schimbarea climei reprezintă o problemă ale cărei remedii nu țin doar de domeniul experților, ci mai ales de principiile susținute de comunități. Aceste remedii implică niște costuri clare și imediate, dar pentru niște beneficii abstracte și cam imponderabile.

De exemplu, în cazul coronavirusului, blocarea economiei, necesitată de costurile sociale crescânde și imediate pe care dvs. s-ar putea să le și resimțiți – concedierea unui cunoscut, nesiguranța veniturilor pe viitor, îngrijorarea provocată de vreo întreprindere de lângă dvs. care ar putea fi luată de val. Pe de altă parte, în privința beneficiilor, nimeni nu știe nimic – cu siguranță, nu acum, dar poate, niciodată. Se prea poate ca toată această ripostă dură să nu fie eficientă, iar catastrofa sănătății publice să apară oricum. După cum s-ar putea ca mai târziu riposta să pară exagerată.

În cazul schimbării climei, tensiunile, dintre consecințele sigure imediate – dacă să se plătească o taxă pentru emisii de carbon sau să se modifice substanțial consumul obișnuit = în schimbul unor beneficii confuze și îndepărtate,  se acutizează. De beneficiile marilor schimbări, necesare pentru a înlocui o economie bazată pe carbon și pentru a opri încălzirea planetei, vor profita – așa se speră – în primul rând niște oameni care încă nu s-au născut.

Desigur, până la urmă, coronavirusul se aseamănă într-un fel cu schimbarea climei, având în vedere că nici el nu ține cont de frontierele naționale.

O modalitate de a măsura forța acestor tendințe – criza alimentată de o știință înspăimântătoare – ar fi aceea de a urmări schimbările survenite în atitudinea președintelui Donald Trump. Nu putem ști cu siguranță ce înseamnă coronavirusul pentru realegerea sa. Dar este deja evident că el a însemnat ceva pentru trumpism. L-a făcut să bată în retragere.

Trumpismul înseamnă promovarea și protejarea suveranității și singularității americane. Într-un anume fel, s-ar putea ca până și adversarii lui Trump să recunoască faptul că e vorba de un concept atractiv: se prea poate ca noi să vrem să ne închidem granițele în fața virusului. Numai că singurul mod eficient ar fi fost dacă, cu ani în urmă, Statele Unite ar fi ales să-și suspende interconexiunile cu economia mondială. Da, coronavirusul a apărut mai întâi în China. Câți oameni vor fi fost surprinși să afle, doar peste câteva săptămâni, că aproape toate antibioticele din SUA vin și ele din China?

Ca stil, trumpismul nu se definește numai prin lădăroșenie și fanfaronadă: triumfalismul său depinde de prezentarea unei anume certitudini. La început, președintele a acționat ca și când el ar fi putut într-adevăr să creeze o realitate prin simplă proclamație, el dând asigurări că, în curând, infecțiile din SUA vor fi reduse la zero.

De-abia în ultimele zile, pe măsură ce eventualitatea răspândirii virusului în țară devine tot mai mult o certitudine, Trump a dat dovadă de nesiguranță, vorbind despre informațiile trunchiate legate de răspândirea virusului în țară, de ineficiența eforturilor de contracarare și întrbându-se dacă asemenea eforturi vor fi suficientee

O modalitate de a aprecia circumstanțele tulburi și implicațiile morale ale acestora ar fi să vedem lucrurile prin ochii tinerilor.

Nu este nevoie de o exagerare a lucrurilor. Pierderea semestrului (de învățământ, n. red.) din primăvară nu înseamnă același lucru cu focul pe care un lunetist îl trage în Kabul și nici cu situația de a fi eliberat din funcția de mânuitor de bagaje pe O’Hare (principalul aeroport din Chicago, n.red.).

Articol de John F. Harris (Politico) / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. articol ridicol. dimpotriva, trump in criza e pe plus la capitolul gestionarea crizei si creste in sondaje. plus ca idoelogia sa cu distantarea de china , tarife pe produsele chinezesti se potriveste perfect, in timp ce joe biden are o istorie intreaga de iubire fata de chinezi. nu inteleg de ce preluati politico? sefii politico au fost implicati in campanii electorale ale democratilor, sunt cu partidul democrat pe fata, deci necredibili

    • Uneori vin și articole bune de pe Politico, dar nu de la boșorogi ca ăsta care se încăpățânează să vorbească în numele „tinerilor”. Un tataie poate sincer, dar blocat în alte vremuri.

  2. Apocalipsa meteo desi a luat o pauza ciracii care se adapa din ea cu fonduri tot nu renunta sa ne-o bage pe gat cu forta nici in al 12-lea ceas! Cat despre efecte, stiti ce efecte a avut gripa spaniola si primul razboi mondial odata terminate definitiv? Petreceri peste petreceri, jazz, foxtrot si alcool ilegal cat incape, cabaret si exuberanta urmate de un alt crah devastator!

  3. Articolul este o aiureala desavarsita. Afirmatii basicate, fara nici un argument si in afara realitatii americane.
    Ce rost are preluarea unui asemenea text gaunos ?

  4. Un articol scris parca la betie. Fie nu a fost bine tradus, fie cel care l-a scris este un student suparat care nu se mai poate angaja la firma preferata dupa terminarea studiilor. Ridicol articol! Lumea da vina pe Trump? Dar Europa? Dupa halul in care se afla Europa acum nu putem trage decat o singura concluzie: frustrare si incompetenta politica.

  5. Gresit, e sfarsitul SOROSismului.Politico e mai de extrema stanga si mai neo-marxist, asa ca-l ataca pe Trump.
    Jos cenzura!

  6. Articol ed un stingism extrem,emetic de-a dreptul …. un amestec de Greta rasuflata cu o nuantza de galben chinezesc …

  7. Subestimarea prostiei este fatala., restul e can-can

  8. Ce articol dezastru

  9. Vai de mine ce text care înfierează capitalismul și exponentul sau, Trump! Nici măcar în scânteia nu gaseati articole de asemenea calitate.
    Deocamdată prima victima a covid este globalizarea. S-a dus dracului libera circulație a persoanelor. Libera circulație a mărfurilor e si ea pe duca. Democratia, cat era ea, e pa. Toți se uita cu jind la măsurile luate de chinezi. Ce deșteaptă e dictatura asta și cum a gâtuit ea molima… Păcat că nu era Mao la conducere în China că îi impusca pe toți suspecții de la bun început că să oprească răspândirea bolii.
    Corect, pandemia poate însemna sfârșitul trumpismului. Deocamdată însă e sfârșitul libertatii

    • @anonim

      corect :)))))

  10. Draga „Redactie” sunteti ridicola!
    Rezultatul actualei crize va fi tocmai limitarea globalizarii – fiecare bloc economic realizeaza acum ca nu poate sa depinda de mijlocul de productie aflat la mii de mile, pe alt continent,
    ca e vital sa aiba in interior posibilitatea sa produca orice, oricand.
    Blocul economic UE – >500 mil. locuitori, 1/2 din continentul European ca suprafata, are capacitatea sa aduca toate lanturile de productie din China in UE.
    Blocul economic Nord America (USA + Canada) – >370mil. locuitori, are capacitatea sa aduca toate lanturile de productie la ei.
    China sa produca pt. ea, Rusia si India, sunt destui consumatori acolo, sa ne lase pe noi in pace sa ne organizam viata si economia asa cum vrem.

  11. ai citit pana aici? acum stii care e nivelul nostru la citire, traducere si scriere.

  12. DACA CONTINUAM #STAI ACASA IN 3 SAPTAMANI VOM AVEA ANARHIE SI RAZBOAIE CIVILE DEVASTATOARE, AVAND IN VEDERE INCHIDEREA MAGAZINELOR, DISPARITIEI ALIMENTELOR SI A MEDICAMENTELOR. AU BLOCAT O TARA INTREAGA PENTRU O INVENTIE DE VIRUS – CARE ESTE DOAR O GRIPA CU UN MARE SCENARIU DE ISTERIZARE IN MASA ! SPALARE PE CREIER PENTRU UN VIITOR STRALUCITOR : FARA BANI, FARA PENSII, FARA PROPRIETATI. SCLAVII NOII ORDINI MONDIALE!

  13. Incredibil…coronaviruls, schimbari climatice, sfarsitul trumpismului. Un delir stangist fara absolut nicio noima.
    Stanga pare o comunitate de indivizi spalati pe creier si condusi exclusiv prin slogane.