G4Media.ro

Politico: Parchetul European amenință ca va da în judecată Comisia Europeană din…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Politico: Parchetul European amenință ca va da în judecată Comisia Europeană din cauza tăierii fondurilor. Instituția condusă de Kovesi a deschis un dosar privind achiziția de vaccinuri

Procurorii europeni care investighează acuzațiile de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer amenință Comisia Europeană cu acțiuni în justiție, potrivit publicației europene Politico.

La 9 aprilie, Laura Codruța Kovesi, care conduce Parchetul European (EPPO) a luat măsura neuzuală de a lansa o așa-numită „procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia Europeanp. Acesta este ultimul pas juridic înainte de litigii și, dacă nu se ajunge la un acord, lupta ar putea ajunge până la Tribunalul UE.

Procurorii se tem că nu-și vor putea face treaba cum trebuie dacă Comisia va pune în aplicare un plan de reducere a bugetului său – o măsură anunțată în februarie și care a fost o surpriză, susține EPPO.

Scrisoarea lui Kövesi a fost împărtășită la începutul lunii aprilie cu trei înalți funcționari din cadrul Comisiei, potrivit documentului obținut de POLITICO. În aceasta, șefa EPPO susține că Comisia Europeană privează instituția de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, punând presiune asupra bugetului său, în special asupra sumelor cheltuite pentru IT.

Atunci când EPPO a fost lansat în vara anului 2021, Comisia a fost de acord să furnizeze facilități IT, fără a fi indicată o dată de încheiere. În prezent, Comisia a informat EPPO că dorește să retragă sprijinul IT. Suma de bani implicată este de aproximativ 5 milioane de euro, potrivit estimărilor EPPO.

„Decizia unilaterală … de a pune capăt, la 31 decembrie 2024, furnizării serviciilor menționate către EPPO riscă ca parchetul independent al Uniunii să se afle în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile și de a-și îndeplini misiunea”, a scris Kövesi, adăugând că „este de datoria Comisiei să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului tratatului încredințat EPPO de a combate infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii”.

Miza poate fi mai mare decât o reducere a bugetului IT. O instituție relativ nouă, EPPO este, de asemenea, una foarte importantă, deoarece procurorii săi sunt împuterniciți să conducă anchete transfrontaliere privind un lucru denunțat în mod regulat de statele membre și de Comisie ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa UE: organizațiile criminale care urmăresc banii UE, potrivit Politico.

În 2023, numărul investigațiilor EPPO a crescut vertiginos, a scris biroul în raportul său anual. Anul trecut au fost deschise peste 200 de anchete de fraudă legate de mecanismul de redresare și de reziliență la nivelul UE, care oferă numerar din partea UE pentru a contribui la stimularea redresării economice post-Covidiu și care are o valoare de peste 800 de miliarde de euro. În 2022, când plata numerarului UE se afla în fazele incipiente, au fost lansate doar 15 anchete.

Anchetatorii de la EPPO au preluat de la procurorii belgieni care o investighează pe von der Leyen pentru „interferență în funcțiile publice, distrugere de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor juridice consultate de POLITICO și de un purtător de cuvânt al procuraturii din Liège. În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni penale, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Comisia, care era obligată din punct de vedere legal să răspundă în termen de 15 zile de la scrisoarea EPPO, a trimis un răspuns.

„Comisia a răspuns EPPO în perioada desemnată pentru o soluționare amiabilă”, a declarat un purtător de cuvânt. „În răspunsul său, Comisia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile informatice ale EPPO în viitorul apropiat, în condiții specifice. Nu putem face alte comentarii”.

Comisia a negat orice încercare de a interveni în independența EPPO și a declarat într-o declarație că „a sprijinit în mod constant activitățile EPPO încă de la început și respinge cu tărie orice insinuare conform căreia decizia Comisiei în cadrul procedurii bugetare ar avea vreo legătură cu vreo investigație a EPPO”.

Este neobișnuit ca o instituție a UE să amenințe că va da în judecată Comisia, dar tensiunea a început să crească.

Printr-o scrisoare deschisă trimisă deputaților europeni și prin remarci publice la Parlamentul European, Kövesi a cerut de câteva săptămâni Comisiei să își reevalueze decizia de a tăia o parte substanțială a sprijinului pe care îl oferă echipei EPPO cu sediul în Luxemburg, care a preluat recent un caz care investighează modul în care von der Leyen a gestionat afacerile cu vaccinuri Covid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Foarte tare dna Kovesi.

  2. Codruța the hunter. Din răsputeri au luptat Romania și Italia da nu ajungă acoloșea.

  3. pungasoaica von der leyen se simte in vizorul Parchetului European; d’aia!

  4. Ce-a făcut doamna Kovesi. I-a supărat și pe cei din Comisie?