G4Media.ro

POLITICO: Putin a încercat să deturneze serviciul de spionaj al Austriei. Lovitura…

sursa foto: AFP)

POLITICO: Putin a încercat să deturneze serviciul de spionaj al Austriei. Lovitura a început cu sunetul unei sonerii

La 28 februarie 2018, imediat după ora 8.00, comandantul poliției austriece Wolfgang Preiszler a apăsat pe soneria de la sediul serviciului de informații interne al țării și și-a îndreptat legitimația către camera de supraveghere.

În câteva minute, zeci de colegi de-ai săi înarmați cu pistoale Glock s-au împrăștiat prin clădire în veste antiglonț și cagule, confiscând datele confidențiale stocate pe serverele agenției și documentele sensibile care zăceau pe birouri.

Incursiunea – care a opus poliția serviciului de spionaj, cunoscut sub numele de BVT – a declanșat o furtună de foc care a distrus reputația Austriei în lumea serviciilor de informații și a dus la închiderea agenției.

La mai bine de șase ani distanță, adevărata amploare a ceea ce s-a întâmplat în acea zi abia acum se conturează. Oficiali din serviciile de informații au declarat pentru POLITICO că noile dovezi sugerează că raidul a făcut parte dintr-o operațiune condusă de Moscova pentru a discredita serviciile de spionaj austriece, pentru a le reconstrui cu o nouă conducere sub influența Kremlinului. Crucial pentru acest efort, spun ei, a fost partenerul junior în coaliția guvernamentală de la acea vreme: Partidul Libertății (FPÖ) de extremă dreapta, pro-Rusia, care astăzi este cel mai popular partid din țară.

Luna trecută, procurorii austrieci au dezvăluit că oamenii despre care se crede că au pus bazele acțiunii erau agenți ruși conduși de Jan Marsalek, fostul director operațional fugar al firmei de procesare a plăților Wirecard, care s-a prăbușit și despre care autoritățile spun că lucrează pentru agenția de informații militare rusești GRU.

Sugestia unei conspirații conduse de Moscova este explozivă din mai multe motive. În primul rând, se pare că aproape a reușit. Dacă nu ar fi fost așa-numitul scandal Ibiza din 2019 (în care liderul de atunci al FPÖ a fost surprins pe video încercând să vândă influență politică unei femei despre care credea că este nepoata unui oligarh rus), s-ar putea să nu fi existat nimic care să împiedice planul să se realizeze. În schimb, afacerea Ibiza a declanșat prăbușirea guvernului, împingând FPÖ în opoziție, unde a rămas de atunci.

Cel mai îngrijorător, însă, este faptul că omul responsabil în ultimă instanță pentru raidul de la BVT, ministrul de interne de la acea vreme, Herbert Kickl, este acum șeful FPÖ – ceea ce îl face unul dintre principalii candidați pentru a deveni următorul cancelar al Austriei după alegerile de la sfârșitul acestui an. Deși observatorii politici experimentați insistă asupra faptului că Austria nu va deveni un vasal al Rusiei sub conducerea FPÖ, o cancelarie a lui Kickl ar face jocul președintelui rus Vladimir Putin, permițând Kremlinului să exercite o mai mare influență asupra țării în spatele scenei și repetând succesul său în cooptarea unor țări precum Ungaria și Serbia.

„Putin ar fi în mod natural mulțumit de ambiguitatea pe care Kickl ar aduce-o cu privire la poziția Austriei față de Ucraina și UE”, a declarat Christian Rainer, un editor și comentator austriac veteran. „Pericolul pentru Austria este că ar fi complet izolată”.

Cum l-a recrutat Rusia pe Jan Marsalek

Rușii au găsit în Marsalek, un poliglot cu o voce bună, care avea gustul aventurii și nu se deranja să se murdărească pe mâini, un vehicul perfect pentru a se infiltra în sistemul de securitate austriac.

Executivul născut la Viena avea un CV neortodox pentru poziția nr. 2 într-o companie de top.  După ce a plecat de acasă și a renunțat la școală la 19 ani, s-a alăturat Wirecard ca director de tehnologie în 2000, când activitatea principală a firmei era procesarea plăților pentru jocurile de noroc și pornografia online.

La fel ca în cazul multor cariere de spionaj, cea a lui Marsalek a început cu ceea ce în branșă se numește „capcana de miere”. Burlac de o viață, cu reputația de căutător de senzații tari (unul dintre agenții săi ruși l-a dus mai târziu la Palmira, în Siria, pentru a vedea de aproape războiul de acolo), Marsalek, pe atunci în vârstă de 30 de ani, era gata să fie luat.

Numele ei era „Natasha”. Un model erotic care jucase cândva rolul unui agent rus într-un film de serie B cu vampiri numit „Red Lips II-Blood Lust”, Natasha, alias Natalia Zlobina, l-a întâlnit pe Marsalek în 2013.

Directorul general al Wirecard l-a trimis pe Marsalek la Moscova pentru a face afaceri, iar acesta a călătorit frecvent acolo. Un contact de afaceri rus a sugerat că Natasha l-ar putea ajuta, iar cei doi s-au înțeles. Anchetatorii suspectează că Natasha, alături de care Marsalek s-a bucurat de o viață de „jet-set”, călătorind prin Europa, de la St. Tropez la Santorini, a jucat un rol central în recrutarea sa.

La început, serviciile secrete rusești erau interesate în primul rând de Marsalek pentru legătura sa cu Wirecard. Anchetatorii cred că rușii au folosit firma pentru a spăla bani, a plăti mercenari și a finanța alte activități ilicite. Cu timpul, însă, au început să înțeleagă valoarea conexiunilor austriece ale lui Marsalek.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Austria stat esuat? De decenii pare a fi doar o gubernie ruseasca unde conduc nepotii lui Hitler