G4Media.ro

Politico: Raportul privind situația statului de drept în UE urmează să fie…

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Politico: Raportul privind situația statului de drept în UE urmează să fie dat astăzi publicității/ Bulgaria, Polonia, România și Ungaria sunt cotate cu „risc foarte ridicat” în ce privește concentrarea presei

Bruxelles-ul va dezvălui astăzi raportul său anual privind situația statului de drept în întreaga Uniune – constatând unele îmbunătățiri în domeniul judiciar în Ungaria și Polonia, dar și un regres în ceea ce privește corupția și independența presei, scrie Politico. Potrivit sursei citate, concentrarea presei își păstrează nivelul de „risc ridicat” în întreaga UE. Croația, Cipru, Grecia, Slovenia și Malta sunt considerate „risc ridicat”, în timp ce Bulgaria, Polonia, România și Ungaria, care sunt „risc foarte ridicat”.

Cel mai recent proiect a fost convenit marți de către șefii de cabinet ai celor 27 de comisari și a fost obținut de Playbook aici.

„În Ungaria, se așteaptă ca riscul deciziilor arbitrare privind cariera judecătorilor să fie limitat de o nouă lege”, se arată în raport – cuvântul cheie aici fiind „se așteaptă”.

De asemenea, raportul notează că „în Ungaria, guvernul a continuat să își folosească pe scară largă puterile de urgență din 2020, subminând securitatea juridică și afectând activitățile și stabilitatea întreprinderilor pe piața unică”.

Independența judiciară nu este strălucită: În mod similar, pentru Polonia, raportul notează „unele progrese” pentru a face procuratura mai independentă de guvern – doar pentru a adăuga că „funcțiile ministrului justiției și ale procurorului general nu au fost încă separate”.

Avertisment: miniștrii justiției pot da ordine directe procurorilor în mai multe țări din UE, inclusiv în Germania și Austria.

Statutul libertății presei: „Concentrarea presei își păstrează nivelul de „risc ridicat” în întreaga UE”, se arată în raport. În ordinea crescătoare a riscului, conform Monitorului Pluralismului Media din acest an: Croația, Cipru, Grecia, Slovenia și Malta, care sunt considerate „risc ridicat” … și Bulgaria, Polonia, România și Ungaria, care sunt „risc foarte ridicat”. Raportul menționează, de asemenea, utilizarea programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor în Grecia, Ungaria și Polonia – unde a fost detectat un nou caz.

În ceea ce privește corupția, raportul notează că, în întreaga Uniune, „există încă obstacole majore în calea raportării cazurilor de corupție în practică, mai puțin de jumătate dintre europeni (45%) știind” unde să facă acest lucru.

Sursa: Politico

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pană la urmă ,UE cand va pune piciorul in prag?! De cine se mai teme de este asa de delicată cu mogulii si cu coruptia!? N-a vazut cati regretă in Marea Britanie ca au iesit din UE??Ar trebui sa fie mai exigenta in atitudine si in sanctiuni.Curba graficului privind razboiul l-a depasit cu brio.Ce mai asteaptă?

  2. Pană la urmă ,UE cand va pune piciorul in prag?! De cine se mai teme de este asa de delicată cu mogulii si cu coruptia!? N-a vazut cati regretă in Marea Britanie ca au iesit din UE??Ar trebui sa fie mai exigenta in atitudine si in sanctiuni.Curba graficului privind razboiul l-a depasit cu brio.Ce mai asteaptă?Statul de drept nu are virgule 😅!!