G4Media.ro

Politico: România expune limitele influenței Chinei în UE cu o abordare dură

Foto: Xinhua/Li Tao via Agerpres

Politico: România expune limitele influenței Chinei în UE cu o abordare dură

Publicația europeană Politico remarcă într-un articol abordarea ”mai dură” a României față de China, spre deosebire de majoritatea statelor occidentale, care ”pun covorul roșu” pentru Beijing.

Publicația europeană remarcă faptul că România a refuzat accesul Huawei la dezvoltarea rețelei 5G (chiar dacă o decizie definitivă nu a fost luată încă de guvern – nota redacției), și se pregătește să interzică participarea companiilor chineze la marile licitații de infrastructură.

”România arată de ce China are o problemă în Estul Europei. Bucureștiul a adoptat o atitudine mult mai îndrăzneață decât majoritatea țărilor din Europa de Vest, spunând nu Chinei. Nu doar că România a eliminat companiile chineze din sectoare strategice precum energia nucleară și telecomunicațiile, dar în februarie a administrat o replică diplomatică dură liderului chinez Xi Jinping când a refuzat să-și trimită președintele la un summit important, în ciuda persistenței Beijingului”, scrie Politico.

Motivele acestui comportament îndrăzneț? Loialitatea României față de partenerii din UE, SUA și NATO, problemele create de unele companii chineze la marile licitații de infrastructură, dar și presiunile diplomatice ale Beijingului care amintesc de stilul rusesc.

Citește tot articolul pe Politico (text în engleză)

Foto: Președintele Xi Jinping la summitul din februarie, unde România a fost reprezentată doar la nivel de ministru al Economiei (Agerpres – Xinhua / Li-Tao)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Statele UE ar trebui sa ofere explicatii in legatura cu apropierea de China. Este inadmisibil sa te vinzi in halul asta si sa sacrifici valorile occidentale pentru niste bani dati de catre China.
    Bravo Iohannis!!

    • Total de acord!
      Este ipocrizie maxima sa critici Ungaria si Polonia pentru traseul pe care merg acum, dar in acelasi timp sa faci mizerii in spatele usilor inchise (sa nu uitam de semnarea memorandumului cu China din 30-Dec 2020, cand Germania a detinut presedintia UE).

  2. Abordarea „dura” a României s-ar putea sa se lase cu repercusiuni pe termen lung. Est asiaticii sunt experți în a-și masca adevăratele intentii

    • Ceea ce incearca Romania sa faca acum ar trebui sa faca UE. Insa UE face fix opusul deoarece Comisia Europeana, Consiliul si Parlamentul European sunt influentate de oamenii lui Merkel iar Merkel protejeaza beneficiile financiare pe care Germania le are cu China.
      Doar Franta si Germania ies castigatoare din relatia cu China, UE in ansamblu pierde, cu o balanta comerciala puternc inclinata in favoarea Chinei, UE pierde zeci de miliarde de euro anual, locuri de munca si, cel mai important, pierde suveranitatea in fata Chinei deoarece banii Germaniei si Frantei vin cu conditii.
      Liderii UE sunt in acelasi timp tradatorii UE pentru ca au pus la vanzare suveranitatea si independenta economica a Uniunii pentru micile lor beneficii materiale, primite aproape moka din China.
      Acordul comercial incheiat de UE cu China in ajun de anul nou, daca va fi ratificat, va permite firmelor chineze sa dea in judecata (si sa castige) in situatii in care li se interzice accesul la infrastructura, chiar daca astfel de masuri sunt perfect justificate de protejarea suveranitatii natonale si independentei economice.
      Deci, atentie mare la ce fac stapanii nostri locali (germani, francezi) pentru China, pentru ca este destul de clar ca vor sa ne vanda doar ca sa isi mentina propriile lor economii pe linia de plutire pentru inca o decada sau doua, maxim.

    • @george
      Din păcate România avea tradițional o relație privilegiata cu China. A fost de altfel prima tara care a recunoscut Republica populara chineza în 1949. De la deng xiaoping pana la Hu Jintao (predecesorul actualului lider xi Jinping) toți liderii supremi ai Chinei vorbeau românește (jiang zemin chiar fluent ca a stat vreo câțiva ani la Curtea de Argeș!).
      Problema României e ca a început sa aiba o atitudine vădit anti-China comunista într-un mod total nediplomatic. Sa te pui rău cu foarte probabilul număr 1 economic mondial în halul asta e dovade pur și simplu de prostie. Mai că i-am scuipat în ochi. Și chinezii nu ne vor ierta mai ales ca România e o tara mica pe care o pot trage ușor la răspundere.
      Nu zic sa mergem sa le pupam tălpile. Dar putina diplomație și tact erau bune.

  3. Clasa politică românească se remarcă transpartinic prin incapacitatea și lipsa de preocupare pentru a reprezenta interesele cetățenilor români. România are una din cele mai mari emigrații din lume. România a construit cel mai scumpi kilometri de autostradă din lume. Etc etc. Dar România e o foarte curajoasă reprezentantă a intereselor geopolitice (a se citi: deliruri de grandoare) ale complexului militar-industrial US și o îndârjită apărătoare a „Valorilor Occidentale”. Ecuația e destul de banală: we are pretty much fucked.

  4. Xi Jingping isi culege dintii de pe jos dupa directa lui AuRectu. Au ramas chinezii cu importurile Romaniei pe stoc – zece mii de tigai.

    • Caracterul romanului oglindit si in politica externa, de cand stramosii au trecut Dunarea imigrand din Balcani.
      Se gudura si linge la cel mai tare pe moment (Imi amintesc cele spuse de Bismarck pe vremuri.)
      Daca, Dne fereste, in urmatorii 50 de ani vor deveni nr. uno in lume, cu o influenta semnificativa in Europa, RO va fi cel mai mare prieten al ei. Pe pariu.

    • chestia e ca au trecut dunarea si înainte, si înapoi, inca de pe când alti ember inca nu mirosisera granitele geografice ale europei.
      No szia!

  5. Eu nu zic ca Romania trebuie sa fie prietena cu China, dar aici nu exista niciun interes in a ne vedea interesul in colonia numita Romanica

    Sau altfel spus, aliatii nostri si inamicii nostri au aceleasi interes, ca Romania sa nu isi vada interesul

    Romania trebuie sa fie doar o vaca de muls, piata de desfacere, sparanghelisti pa Germania, fetite traficate si abuzate pa Italia, groapa de gunoi a Europei si centru european de spalare a banilor

    China, oricum, este best-friends cu Germania, Olanda, Italia, Franta, adica ceilalti stapani/aliati strategici ai Romaniei

    In opinia mea, gestul nostru este profund lipsit de orice insemnatate, chinezii se au bine cu stapanii nostri, ce mai conteaza sclavii est europeni de rasa inferioara? Cui pasa de ce face Rromania sau ce spun rromani? rromani nu spun nimic, nu fac nimic, nu conteaza nimic, niciodata Rromania nimic

    Ca dovada, Romania si Bulgaria sunt singurii membri NATO care au nevoie de vize pentru a intra in SUA, Ungaria si Turcia (aliatii Rusiei lol) nu au nevoie de vize

    Partenerul nostru strategic nu considera ca meritam vize pentru a intra la ei in tara, dar ei pot veni in Romania sa violeze fetite in Caracal si Constanta, fara sa fie urmariti penal, DIICOT-ul nu a inculpat vreodata 1 cetatean american pentru acte sexuale cu minori, nici proxenetii acestor suflete abuzate nu au fost inculpati

    • Tristule, da’ trist mai esti.

  6. Prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul.

    Se găsește fraierul anonim al periferiei să strige (ca să le facă în necaz) de la geam, către șmecherii orașului, că el nu vrea nici mort să vină la petrecerile lor … dacă îl vor invita.

    hi, hi, hi!

  7. Hahaha, ii rupem pe genunchi pa’ chinezi. Dacu’ liber cel mai „jmecher”. Pa’ aici nu se trece!

  8. Răspunsul e simplu, România e cel mai mare slugoi yankeu din lume!

  9. S-au distrat ei cu restul, dar cu noi nu le merge :)))))
    Tara in care ambulanta vine fara doctor, pompierii fara scari si politia fara pistoale, a pus piciorul in prag cand e vorba de expansiunea Chinei :))))))))))))))))))))))))))))))))))))