Politico: UE și NATO, aproape de publicarea unei declarații comune de susținere a Ucrainei, amânată de un an
După luni de amânări, este de așteptat ca Uniunea Europeană și NATO să lanseze în curând un apel comun și oficial către Rusia pentru a înceta războiul și a părăsi Ucraina, dar și pentru a se angaja să sprijine pe deplin Kievul, relatează Politico.
Declarația, al cărei proiect a fost parțial analizat de Politico, se află în lucru de mai bine de un an, dar a fost întârziată din cauza tensiunilor dintre Turcia și Cipru, au declarat diplomații. Acum, o versiune finală pare apropiată, iar doi diplomați au declarat că se așteaptă ca aceasta să fie prezentată în curând, posibil luni sau marți – sau la începutul anului 2023, dacă programele de sfârșit de an vor sta în cale.
Deși textul este în mare parte nesemnificativ, oficializarea acestuia ar reprezenta o realizare diplomatică considerabilă, având în vedere lunile care au fost necesare pentru a ajunge acolo. Inițial, se aștepta ca documentul să obțină o aprobare la summitul NATO de la Madrid din iunie.
Chiar și în condițiile în care documentul este aproape gata de publicare, unii rămân sceptici, spunând că vor crede doar când vor vedea ceremonia publică.
Frustrarea a crescut din cauza întârzierilor documentului.
În septembrie, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a scris pe Twitter că „a venit timpul să convenim asupra unei noi declarații comune pentru a duce mai departe parteneriatul nostru”. Și, la începutul lunii, Parlamentul European s-a plâns că, „în ciuda cooperării eficiente pe teren”, „întârzierea este deosebit de vizibilă în ceea ce privește cea de-a treia declarație comună mult așteptată”.
Textul a fost negociat în principal între biroul președintelui Consiliului European, Charles Michel, Comisie și NATO.
În proiectul aproape final, UE și NATO cer Rusiei „să înceteze imediat acest război și să se retragă din Ucraina” și își reiterează „sprijinul neclintit și continuu pentru independența acesteia”.
De asemenea, au convenit „să sprijine pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și la alegerea propriului destin”. Și spun că „războiul brutal al Rusiei” a „exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”.
Documentul include o altă secțiune care se adresează Chinei, pe care Germania a făcut presiuni pentru a o păstra separată de limba rusă, potrivit unuia dintre diplomați.
„Trăim într-o epocă de competiție strategică în creștere”, se arată în documentul în paragraful referitor la China. „Asertivitatea și politicile tot mai mari ale Chinei prezintă provocări pe care trebuie să le abordăm”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii