Politico: UE va aloca peste 80 de miliarde de euro pentru cercetare în exercițiul bugetar 2021-2027
Programul de cercetare al Uniunii Europene, Horizon Europe, va primi finanțare de 80,9 miliarde de euro, potrivit unei propuneri de buget, obținută de Politico.
Cuantumul a fost stabilit într-o propunere de buget elaborată de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Suma este aproximativ aceeași avansată în luna decembrie de către Finlanda, dar ceva mai mică decât planul inițial al Comisiei Europene.
Pe lângă cei aproape 81 de miliarde, vor mai putea fi utilizați 3,11 miliarde de euro pentru cercetare și inovare prin programul InvestEU, prin care bani europeni sunt utilizați pentru garantarea finanțări naționale și private.
Liderii statelor UE şi ai instituţiilor europene au început de săptămâna trecută o serie de întâlniri maraton în preludiul celei mai grele sarcini a blocului comunitar în acest an, respectiv stabilirea cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care în opinia multora este cel mai tangibil indiciu despre cum va arăta UE după Brexit, comenta agenţia Reuters.
Charles Michel va încerca în urma acestor întâlniri să întocmească o propunere asupra dimensiunii de ansamblu a bugetului şi repartiţiei sumelor pe politici comunitare. Fermierii din blocul comunitar au mare nevoie de susţinerea oferită de acest buget, la fel cum au şi guvernele pentru proiectele de infrastructură, educaţie şi cercetare.
Negocierile sunt de data aceasta şi mai dure din cauza părăsirii UE de către Regatul Unit, care a fost unul dintre principalii contributori neţi la bugetul comunitar şi creează astfel un minus de circa 9 miliarde de euro anual în acest buget, care în final trebuie adoptat de statele membre în unanimitate.
În timp ce contributorii neţi nu doresc să aloce mai multe fonduri pentru a acoperi acest gol, statele beneficiare nete est-europene atrag atenţia că fondurile UE sunt necesare pentru atenuarea inegalităţilor de dezvoltare dintre ele şi cele vest-europene.
Germania şi alte state contributoare nete, precum Suedia, Austria şi Olanda, au cerut ca bugetul multianual al UE să reprezinte cel mult 1% din venitul naţional brut combinat al statelor membre, în timp ce propunerea Comisiei Europene (CE) prevede 1,11%, iar Parlamentul European cere un procent mai mare, de 1,3%.
Foto: Președintele Consiliului European, Charles Michel/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii