Politico: Un think tank finanțat de Viktor Orbán promite să zguduie Bruxellesul
Un grup de reflecție finanțat de premierul ungar iliberal Viktor Orbán este pregătit să perturbe scena de la Bruxelles atunci când se va lansa luna aceasta – provocând o reacție violentă din partea adversarilor de acasă, relatează Politico.
MCC Brussels – o ramură a Mathias Corvinus Collegium (Colegiul Matei Corvin – MCC), un colegiu cu sediul la Budapesta care a primit în mod controversat miliarde de forinți de la guvernul lui Orbán – intenționează să „ofere o alternativă” pentru „peisajul cultural polarizat” al Europei, potrivit unuia dintre fondatorii săi.
Centrul – susținut de guvernul maghiar de dreapta aflat în confruntare cu UE – își propune să zguduie un ecosistem de think tank-uri de la Bruxelles dominat în prezent de o gândire pro-europeană, în mare parte omogenă.
Într-un articol de opinie pentru Politico publicat săptămâna trecută, academicianul ungaro-canadian și director al noului think tank, Frank Furedi, a declarat că dorește să promoveze „discuții mature și bine gândite despre tensiunile culturale care prevalează pe continent”, argumentând că, de la realegerea lui Orbán în aprilie, sentimentul antimaghiar este în creștere.
Furedi – care va conduce centrul împreună cu Werner Patzelt de la Universitatea din Dresda, în calitate de director de cercetare – a adăugat în editorialul său că „Ungaria este urâtă de războinicii culturali ai Occidentului pentru simplul motiv că îndrăznește să pună la îndoială viziunea lor asupra lumii, post-tradiționalistă și alimentată de politica identitară”.
Dar a existat o reacție imediată din partea criticilor guvernului lui Orbán, care se află de ani de zile în conflict cu UE în legătură cu probleme precum regresul în ceea ce privește statul de drept și drepturile LGBTQ+.
István Ujhelyi, un europarlamentar maghiar de opoziție din grupul Socialiști și Democrați, a declarat pentru Politico că mișcarea think tank-ului este în conformitate cu „consolidarea strategică pe care Fidesz [partidul de guvernământ al lui Orbán] o face de mult timp, cu scopul de a crea o putere politică de extremă dreapta anti-europeană la Bruxelles”. El a adăugat că „este păcat că MCC a devenit un instrument în acest sens”.
Katalin Cseh, membră a partidului de opoziție Momentum din Ungaria, s-a alăturat, de asemenea, corului de critici.
Ea a declarat că Fidesz a investit mult în crearea unui „univers intelectual de dreapta alternativă în jurul politicilor lor”, cu o serie de „celebrități americane trumpiane (Donald Trump – n.r.)” care au venit la Budapesta – plus o sesiune specială a Conferinței de acțiune politică conservatoare din Statele Unite (CPAC), găzduită în capitala ungară la începutul acestui an.
Biroul MCC de la Bruxelles este o extindere a acestei încercări de a stabili o coaliție de extremă dreapta, a adăugat Cseh – care crede că proiectul este sortit eșecului din cauza „izolării extreme” a lui Orbán la Bruxelles și a orientării occidentale a tinerilor maghiari.
Dar șefii think tank-ului sunt optimiști. Co-fondatorul Furedi a declarat pentru Politico într-un interviu telefonic că lucrează deja la un proiect numit „De ce se tem europenii” și că intenționează să publice anual un așa-numit Barometru al fricii – care va prezenta problemele care „preocupă oamenii din diferite țări europene”.
Furedi a adăugat că think tank-ul se va concentra pe educație și pe aducerea studenților din Ungaria la Bruxelles în mod regulat. Primul grup de studenți maghiari a vizitat săptămâna trecută, întâlnindu-se cu presa, cu europarlamentari din partea partidului Fidesz și primind prelegeri despre istoria și instituțiile UE.
Directorul politic al lui Orbán, Balázs Orbán, care prezidează consiliul de administrație al MCC, a declarat săptămâna trecută că grupul de reflecție va contribui la transformarea Ungariei „într-un centru de putere intelectuală, în care MCC joacă un rol cheie”.
În prezent, MCC Bruxelles are o mână de angajați pe Rue des Poissonniers 13 (Bruxelles), inclusiv doi cercetători, personal administrativ și un director de comunicare, care a declarat că se așteaptă ca numărul acestora să se dubleze anul viitor.
Centrul intenționează să se lanseze oficial pe 15 noiembrie, cu o conferință de deschidere cu discuții în jurul viitorului Europei. Vorbitorii și participanții vor veni din țări precum Polonia, Italia, Marea Britanie și Ungaria, potrivit lui Furedi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii