G4Media.ro

Poliţiştii denunţă tentative de imixtiune politică prin modificarea statutului profesiei

sursa foto: Facebook

Poliţiştii denunţă tentative de imixtiune politică prin modificarea statutului profesiei

Sindicaliştii denunţă o propunere de modificare a statulului poliţiştilor care ar duce, potrivit unui comunicat de presă, la apariţia unor pârghii prin care politicienii ar putea exercita presiuni asupra angajaţilor incomozi din Poliţia Română. Sindicaliştii cer eliminarea prevederilor criticate dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pus în dezbatere publică.

E vorba despre proiectul iniţiat de Ministerul de Interne pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Puteţi citi aici proiectul integral

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România reclamă următoarele presupuse imixtiuni ale politicului:

– Propunerea de a legifera punerea la dispoziţie a poliţistului atunci când împotriva acestuia a fost dispusă o cercetare disciplinară, iar rezultatul acesteia nu este cunoscut şi nu a putut fi contestat de către poliţist. Poliţiştii susţin că „s-ar creea o pârghie subiectivă/politică şi injustă, la îndemâna managerilor, pentru exercitarea unei presiuni psihice şi intimidarea anumitor subordonaţi”

– schimbarea poliţistului din funcţia de conducere obţinută prin concurs, în urma unei simple evaluări a activităţii acestuia. Sindicatul arată că astfel apare posibilitatea „exercitării unui act managerial defectuos sau direcţionat spre rezultate oneroase/politizat, în raport cu posibile indicaţii subiective ale persoanelor cu funcţie de conducere superioară şi, de asemenea, s-ar încălca principiul simetriei”

– mutarea poliţistului, temporară sau definitivă, în interesul serviciului, fără acordul acestuia. Poliţiştii susţin că astfel apare o pârghie „subiectivă şi neprincipială la îndemâna managerilor de a îndepărta dintr-o funcţie o anumită persoană, pe criterii evazive/politice”.

Foto: Pagina de Facebook a Poliţiei Române

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Este absolut corect , ca cel care plateste sa stabileasca regulile .
    Cui nu ii convine , nu este obligat sa isi aleaga o asemenea ocupatie .

    • Chiar daca nu-s etice, morale, poate stimula abuzul ierarhic, creeaza posibile conflicte de interese, suspiciune de politizare si coruptie, ti se pare OK?

      *facepalm*

      Stii ca lucrurile se fac pe termen lung de obicei. Asa e in viata. Nu faci o scoala ca sa te ajute la anul, o faci sa te ajute in urmatorii X ani. Nu cumperi o casa ca sa stai o luna in ea. Stai cat mai mult. Asa si aici, cand faci o lege, afecteaza pe termen lung. Si partea proasta e ca afecteaza si tara. Ce nu afecteaza reprezinta gloata de slugi.

  2. Nu se spune nimic despre seful/superiorul direct… nu cred ca isi doreste cineva sa munceasca ‘ca prostu’