Polițiștii, obligați să șteargă toate fotografiile făcute cu telefoanele personale declarațiilor pe proprie răspundere
Conducerea Poliției Române a ordonat, prin intermediul unei circulare, ștergerea tuturor fotografiilor făcute cu dispozitivele personale de către agenții din teren care verifică declarațiile pe proprie răspundere ale românilor. Fotografierea reprezintă un risc pentru protecția datelor persoanale, care pot ajunge să fie folosite pentru acțiuni ilegale.
(Sursa foto: Sindicateuropol.ro)
”Poliţiştii au fost instruiţi cu privire la prevederile legale în vigoare, în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal. În acest sens, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, aceştia pot fotografia declaraţiile pe proprie răspundere cu telefoanele mobile sau tabletele de serviciu, iar dacă au efectuat aceste fotografii cu telefoanele personale, aceştia vor şterge aceste fotografii imediat ce informaţiile au fost introduse în bazele de date”, a declarat Georgian Drăgan pentru G4Media.ro.
De altfel, foarte mulți cititori G4Media.ro ne-au semnalat, nemulțumiți, faptul că polițiștii le-au fotografiat datele personale.
De ce este necesară fotogafierea declarațiilor pe proprie răspundere?
Având în vedere că numai în ultimele 24 de ore au fost date amenzi în valoare de aproape 3,5 milioane de euro pentru încălcarea măsurilor din ordonanțe militare, polițiștii au început să verifice declarațiile pe proprie răspundere/adeverințele emise de către angajatori, ale persoanelor depistate pe domeniul public, tocmai pentru a constata dacă se respectă legislația în vigoare pe timpul instituirii stării de urgență. În plus, după ce mai mulți polițiști din teritoriu s-au îmbolnăvit din cauza lipsei și respectiv insuficienței echipamentelor de protecție, dar și a unor proceduri clare de lucru privind stabilirea unor reguli de acțiune în acest context pandemic, conducerea Poliției Române a dispus colegilor noștri din teren să fotografieze cu telefoanele mobile documentele persoanelor pe care le legitimează, pentru a evita astfel manipularea actelor de identitate ale acestora sau ale autovehiculelor pe care cetățenii le conduc, pentru a diminua riscul contaminării în rândul polițiștilor, au explicat reprezentanții Sindicatului Europol.
Prin urmare, polițiștii aflați în stradă au fost nevoiți să fotografieze cu telefoanele personale documentele persoanelor pe care le-au verificat, pentru a evita astfel o eventuală infectare, deoarece nu toți au fost dotați cu telefoane mobile de serviciu, tablete sau aparate foto. Prin acest mod de lucru polițiștii își utilizau telefonul personal în interesul serviciului, ocazie cu care ajungeau să stocheze pentru o scurtă perioadă, informații care intrau sub incidența Regulamentului General privind Protecția Datelor Personal, conform sursei menționate anterior.
Sursa foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii